Hustý guláš so strukovinami

4 porcie

Na oleji speníme cibuľu pokrájanú nadrobno. Vložíme vopred premyté strukoviny (100 g šošovice, 100 g jačmenných krúp, 80 g sušeného zeleného hrachu) a 2 nakrájané farebné papriky. Posypeme 1 lyžičkou mletej sladkej červenej papriky, opečieme a zalejeme teplým zeleninovým vývarom. Na miernom ohni varíme asi 25 minút. Pridáme 200 g očistenej koreňovej zeleniny pokrájanej na menšie kúsky, 3 strúčiky olúpaného cesnaku a varíme asi 10 minút. Potom do hrnca vložíme 3 očistené a pokrájané zemiaky, 3 olúpané paradajky a 2 údené klobásy nakrájané na kolieska. Ochutíme 200 ml paradajkového pyré, sušeným oreganom, mletým čiernym korením a podľa chuti dosolíme. Dolejeme podľa potreby vývar a spolu varíme domäkka. Odstavíme, vmiešame nasekanú petržlenovú vňať, dochutíme kyslou smotanou a podávame s tmavým pečivom.

Hustý guláš so strukovinami
Hustý guláš so strukovinami
Zdroj: ANZA

Bôbová so sušenými hubami a s klobásou

4 porcie

Deň pred varením namočíme 300 g bôbu do studenej vody. Potom ho scedíme, zalejeme studenou vodou a uvaríme do polomäkka. Pred varením namočíme 15 g sušených húb na 20 minút do studenej vody. Dve nakrájané šalotky opečieme na oleji spolu s polovicou menšieho póru nakrájaného na kolieska a s kúskami 1 červenej papriky. Posypeme mletou sladkou červenou paprikou, opečieme a zalejeme teplým zeleninovým vývarom. Vložíme predvarený, scedený bôb, 2 bobkové listy, prikryjeme pokrievkou a na miernom ohni varíme. Neskôr do hrnca vložíme 3 väčšie zemiaky nakrájané na väčšie kúsky, scedené huby a klobásu nakrájanú na kolieska. Ochutíme mletou rascou, sušeným majoránom, mletým korením, dolejeme vývar, prikryjeme a uvaríme domäkka. V 150 g sladkej smotany vymiešame lyžicu hladkej múky, vlejeme do hrnca a krátko povaríme. Na záver dochutíme soľou a korením. Podávame s bagetou.

Bôbová so sušenými hubami a s klobásou
Bôbová so sušenými hubami a s klobásou
Zdroj: ANZA

Cícerová so zemiakmi

4 porcie

Zalejeme 200 g prepláchnutého cícera studenou vodou a necháme odstáť 40 minút. Potom vodu zlejeme, cícer zalejeme čistou studenou vodou a dáme variť. Dáme variť 2-3 zemiaky pokrájané na kúsky do osolenej vody. V hrnci rozpustíme 30 g masla a zaprášime 30 g hladkej múky. Pripravíme svetlú zápražku a rozriedime zeleninovým vývarom. Časť uvareného cícera aj zemiakov odložíme. Zvyšnú časť aj so zemiakmi rozmixujeme, pridáme do hrnca a povaríme 5 minút. Polievku zjemníme 80 ml smotany na varenie, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Na tanieri polievku ozdobíme zvyšným uvareným cícerom, zemiakmi a kúskami kôpru.

Cícerová so zemiakmi
Cícerová so zemiakmi
Zdroj: ANZA

Hŕstková s údeným mäsom

6 porcií

Zmes 500 g strukovín (menšia strakatá fazuľa, biela fazuľa, lúpaný hrach, šošovica) vopred namočíme asi na 12 hodín do studenej vody. Očistíme 1 cibuľu a 3 strúčiky cesnaku a nahrubo pokrájame. V hrnci na rozohriatom oleji opečieme. Pridáme 200 g údeného hovädzieho mäsa (môže byť aj iné), 1 údenú klobásu a scedené strukoviny. Ochutíme soľou, čerstvo pomletým korením a 1 lyžičkou mletej červenej papriky. Zalejeme vodou a varíme asi 20 minút. Keď sú strukoviny polomäkké, pridáme 3 väčšie zemiaky
nakrájané na malé kocky a polievku dovaríme. Ozdobíme nakrájanou petržlenovou vňaťou.

Hŕstková s údeným mäsom
Hŕstková s údeným mäsom
Zdroj: ANZA