Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Studená syrová torta

Studená syrová torta

Zdroj: © StockFood

Reklama

50 minút, 12 porcií

Potrebujeme: 150 gram hladká múka, 0.5 čajová lyžička soľ, 2 polievková lyžica krupicový cukor, 100 gram studené maslo, 1 kus vaječný žĺtok, 6 plátok želatína, 1 kus bio citrón, 200 mililiter smotana na šľahanie, 250 gram čučoriedky, 400 gram smotanový syr, 250 gram tvaroh, 1 kus vanilkový struk, 120 gram práškový cukor, 40 mililiter pomarančový likér, 400 gram jahody, 1 hrsť čučoriedky, 1 hrsť maliny, 60 gram želírovací cukor, strukovina na predpekanie, maslo na vymastenie formy, pomarančová šťava

1. Rúru predhrejeme na 180 °C. Na pracovnej doske premiešame múku so soľou a s cukrom a v strede urobíme jamku, kde dáme na kúsky nakrájané maslo a žĺtok.

2. Pridáme trochu studenej vody a nožom spájame a krájame cesto tak, aby vznikali malé kúsky. Rukou rýchlo vymiesime cesto a dlaňou ho natlačíme do vymastenej formy (priemer 24 cm) tak, aby vznikol malý okraj po bokoch.

3. Povrch vyrovnáme, položíme naň papier na pečenie, na ktorý dáme suchú strukovinu, a dáme piecť do vyhriatej rúry na 15 minút. Upečieme dozlatista, papier so strukovinou odstránime a necháme vychladnúť.

4. Želatínu dáme napučať do vody. Citrón umyjeme, osušíme, nastrúhame kôru a vytlačíme šťavu. Šľahačku dobre vyšľaháme. Čučoriedky opláchneme a osušíme.

5. Syr vymiešame s tvarohom, dreňou z vanilky, cukrom, citrónovou šťavou a kôrou dohladka. Želatínu vyžmýkame, dáme do hrnca aj s likérom a na miernom ohni rozpustíme.

6. 2 PL krému vmiešame do hrnca a potom všetko vmiešame do krému. Primiešame aj šľahačku a čučoriedky. Nanesieme na vychladnuté cesto a rozotrieme dohladka. Necháme postáť v chlade asi 4 hodiny.

7. 200 g jahôd roztlačíme so želírovacím cukrom a s pomarančovou šťavou a varíme asi 4 minúty za stáleho miešania. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Rozotrieme na stuhnutú tortu a dáme na ďalšiu hodinu tuhnúť.

8. Na záver ozdobíme jahodami, malinami a čučoriedkami.

Vyberáme pre vás niečo PLUS