Reklama

Šúľance so zeleninou, lievance z vločiek? Rodina ocení nové chute, A tá HUBOVÁ POLIEVKA...

Zemiaková polievka s hubami

Zdroj: archív

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
 
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • captions and subtitles off, selected

    Pondelok: Kuracie stehná so zeleninou

    4 porcie

    ● 4 spodné kuracie stehná● soľ● mleté čierne korenie● 1 cibuľa● 2 mrkvy● 1 brokolica● 250 ml smotany na varenie● 200 ml zeleninového vývaru● čerstvý tymian● 500 g uvarených cestovín● olej

    1. Kuracie stehná uvaríme v osolenej vode takmer domäkka. Potom ich vyberieme a na troche oleja na panvici opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
    2. Vo výpeku z mäsa speníme cibuľu nakrájanú najemno. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, podlejeme vývarom a niekoľko minút dusíme.
    3. Potom časť mrkvy vyberieme a zvyšnú rozmixujeme s vývarom dohladka. Do omáčky prilejeme smotanu a povaríme.
    4. Brokolicu rozoberieme na ružičky a povaríme v osolenej vode. Uvarené cestoviny rozdelíme na taniere, pridáme stehná, mrkvu a brokolicu. Prelejeme omáčkou a nakoniec ozdobíme lístkami tymianu.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív

    Kuracie stehná so zeleninou

    Utorok: Kuracie prsia vo vínovom cestíčku

    4 porcie

    ● 500 g kuracích pŕs● 1 vajce● 3 PL hladkej múky● 100 ml bieleho vína● 1 ČL mletej štipľavej papriky● 100 g ružičkového kelu● 2 stopky zeleru● 1 PL miešaných sekaných byliniek (petržlenová vňať, tymian, estragón)● soľ● hladká múka na obaľovanie● tuk na vyprážanie

    1. Mäso umyjeme, nakrájame na plátky, tie jemne naklepeme, osolíme a necháme 10 minút odstáť. Z vajca, vína, múky, zo soli a z papriky vyšľaháme hustejšie tekuté cestíčko.
    2. Kúsky mäsa obalíme najprv v múke, potom v cestíčku, necháme odkvapkať a po častiach vyprážame v rozohriatom oleji. Po vypražení zbavíme mäso prebytočného oleja na papierovej utierke.
    3. Zeler a kel očistíme, zeler nakrájame na menšie kúsky a všetko krátko povaríme vo vriacej osolenej vode. Mäso obložíme uvarenou zeleninou a ozdobíme bylinkami. Podávame s varenými zemiakmi.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas odležania: 10 minút
    Čas opekania: 8 minút/1 kus

    Zdroj: archív

    Kuracie prsia vo vínovom cestíčku

    Streda: Zemiaková polievka s hubami

    6 porcií

    ● 1 l vody● 50 g sušených húb● 3 zemiaky● soľ● 100 g slaniny● 2 jarné cibuľky● 1 ČL hrubej múky● 1 ČL mletej papriky● 1 vajce● 100 g polohrubej múky● petržlenová vňať● mleté čierne korenie

    1. Zemiaky ošúpeme, očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme vodu, huby a zemiaky. Osolíme a privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme domäkka.
    2. Slaninu a cibuľku nakrájame na malé kúsky. Na panvici speníme slaninu, pridáme cibuľku a opečieme.
    3. Zmes zasypeme hrubou múkou a pripravíme svetlú zápražku. Odstavíme, primiešame papriku a trochu vody z polievky. Dôkladne rozmiešame a vylejeme do polievky. Necháme prejsť varom.
    4. Z vajca, múky a zo štipky soli pripravíme redšie cesto. Pomocou sitka na halušky cesto zavaríme do polievky. Keď halušky vyplávajú na hladinu, polievku odstavíme.
    5. Pred podávaním posypeme nasekanou vňaťou a podľa chuti osolíme a okoreníme.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: archív

    Zemiaková polievka s hubami

    Štvrtok: Zemiakové šúľance so zeleninou

    4 porcie

    ● 500 g uvarených zemiakov● 200 g polohrubej múky● 1 vajce● 400 g ľubovoľnej zeleniny● 50 ml oleja● 30 g šampiňónov● 300 ml zeleninového vývaru● 100 ml vína● 50 ml sójovej omáčky● 30 g škrobovej múčky● štipka mletého zázvoru● soľ● 2 strúčiky cesnaku

    1. Uvarené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle do misy. Pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Z pripraveného cesta vyformujeme šúľance, ktoré varíme v osolenej vode asi 5 minút.
    2. Na oleji orestujeme pretlačený cesnak, pridáme zeleninu nakrájanú na jemné rezance a huby, krátko opečieme, zalejeme vínom, sójovou omáčkou a zeleninovým vývarom.
    3. Zmes ochutíme soľou, zázvorom a zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troche vody. Do hotovej zeleniny pridáme uvarené šúľance, premiešame a podávame.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív

    Zemiakové šúľance so zeleninou

    Piatok: Lievance z ovsených vločiek

    4 porcie

    ● 500 g ovsených vločiek● 1 l mlieka● 1 PL kryštálového cukru ● 2 vajcia● 1 balíček prášku do pečiva● soľ● 100 ml minerálnej vody● olej na opekanie ● džem na potretie a škoricový cukor na posypanie

    1. Vločky vysypeme do misky a zalejeme mliekom, necháme niekoľko hodín odstáť v chladničke.
    2. K navlhnutým vločkám pridáme ostatné prísady a všetko dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je cesto husté, pridáme trochu mlieka.
    3. Na panvici ohrejeme trochu oleja a z cesta opekáme lievance. Hotové natrieme džemom a preložíme na polovicu. Posypeme škoricovým cukrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas opekania: 3 minúty/1 kus

    Bleskový tip
    Namiesto kryštálového cukru môžete sladiť medom a opekať na kokosovom tuku.

    Zdroj: archív

    Lievance z ovsených vločiek

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.