Pondelok: Kuracie stehná so zeleninou

4 porcie

● 4 spodné kuracie stehná● soľ● mleté čierne korenie● 1 cibuľa● 2 mrkvy● 1 brokolica● 250 ml smotany na varenie● 200 ml zeleninového vývaru● čerstvý tymian● 500 g uvarených cestovín● olej

1. Kuracie stehná uvaríme v osolenej vode takmer domäkka. Potom ich vyberieme a na troche oleja na panvici opečieme zo všetkých strán do zlatohneda. Mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto.
2. Vo výpeku z mäsa speníme cibuľu nakrájanú najemno. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, podlejeme vývarom a niekoľko minút dusíme.
3. Potom časť mrkvy vyberieme a zvyšnú rozmixujeme s vývarom dohladka. Do omáčky prilejeme smotanu a povaríme.
4. Brokolicu rozoberieme na ružičky a povaríme v osolenej vode. Uvarené cestoviny rozdelíme na taniere, pridáme stehná, mrkvu a brokolicu. Prelejeme omáčkou a nakoniec ozdobíme lístkami tymianu.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút

Kuracie stehná so zeleninou
Zdroj: archív

Utorok: Kuracie prsia vo vínovom cestíčku

4 porcie

● 500 g kuracích pŕs● 1 vajce● 3 PL hladkej múky● 100 ml bieleho vína● 1 ČL mletej štipľavej papriky● 100 g ružičkového kelu● 2 stopky zeleru● 1 PL miešaných sekaných byliniek (petržlenová vňať, tymian, estragón)● soľ● hladká múka na obaľovanie● tuk na vyprážanie

1. Mäso umyjeme, nakrájame na plátky, tie jemne naklepeme, osolíme a necháme 10 minút odstáť. Z vajca, vína, múky, zo soli a z papriky vyšľaháme hustejšie tekuté cestíčko.
2. Kúsky mäsa obalíme najprv v múke, potom v cestíčku, necháme odkvapkať a po častiach vyprážame v rozohriatom oleji. Po vypražení zbavíme mäso prebytočného oleja na papierovej utierke.
3. Zeler a kel očistíme, zeler nakrájame na menšie kúsky a všetko krátko povaríme vo vriacej osolenej vode. Mäso obložíme uvarenou zeleninou a ozdobíme bylinkami. Podávame s varenými zemiakmi.

Čas prípravy: 10 minút
Čas odležania: 10 minút
Čas opekania: 8 minút/1 kus

Kuracie prsia vo vínovom cestíčku
Zdroj: archív

Streda: Zemiaková polievka s hubami

6 porcií

● 1 l vody● 50 g sušených húb● 3 zemiaky● soľ● 100 g slaniny● 2 jarné cibuľky● 1 ČL hrubej múky● 1 ČL mletej papriky● 1 vajce● 100 g polohrubej múky● petržlenová vňať● mleté čierne korenie

1. Zemiaky ošúpeme, očistíme, umyjeme a nakrájame na kocky. Do hrnca dáme vodu, huby a zemiaky. Osolíme a privedieme do varu. Na miernom ohni povaríme domäkka.
2. Slaninu a cibuľku nakrájame na malé kúsky. Na panvici speníme slaninu, pridáme cibuľku a opečieme.
3. Zmes zasypeme hrubou múkou a pripravíme svetlú zápražku. Odstavíme, primiešame papriku a trochu vody z polievky. Dôkladne rozmiešame a vylejeme do polievky. Necháme prejsť varom.
4. Z vajca, múky a zo štipky soli pripravíme redšie cesto. Pomocou sitka na halušky cesto zavaríme do polievky. Keď halušky vyplávajú na hladinu, polievku odstavíme.
5. Pred podávaním posypeme nasekanou vňaťou a podľa chuti osolíme a okoreníme.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 35 minút

Zemiaková polievka s hubami
Zdroj: archív

Štvrtok: Zemiakové šúľance so zeleninou

4 porcie

● 500 g uvarených zemiakov● 200 g polohrubej múky● 1 vajce● 400 g ľubovoľnej zeleniny● 50 ml oleja● 30 g šampiňónov● 300 ml zeleninového vývaru● 100 ml vína● 50 ml sójovej omáčky● 30 g škrobovej múčky● štipka mletého zázvoru● soľ● 2 strúčiky cesnaku

1. Uvarené zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle do misy. Pridáme vajce, soľ, múku a vypracujeme cesto. Z pripraveného cesta vyformujeme šúľance, ktoré varíme v osolenej vode asi 5 minút.
2. Na oleji orestujeme pretlačený cesnak, pridáme zeleninu nakrájanú na jemné rezance a huby, krátko opečieme, zalejeme vínom, sójovou omáčkou a zeleninovým vývarom.
3. Zmes ochutíme soľou, zázvorom a zahustíme škrobovou múčkou rozmiešanou v troche vody. Do hotovej zeleniny pridáme uvarené šúľance, premiešame a podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút

Zemiakové šúľance so zeleninou
Zdroj: archív

Piatok: Lievance z ovsených vločiek

4 porcie

● 500 g ovsených vločiek● 1 l mlieka● 1 PL kryštálového cukru ● 2 vajcia● 1 balíček prášku do pečiva● soľ● 100 ml minerálnej vody● olej na opekanie ● džem na potretie a škoricový cukor na posypanie

1. Vločky vysypeme do misky a zalejeme mliekom, necháme niekoľko hodín odstáť v chladničke.
2. K navlhnutým vločkám pridáme ostatné prísady a všetko dohladka rozmixujeme ponorným mixérom. Ak je cesto husté, pridáme trochu mlieka.
3. Na panvici ohrejeme trochu oleja a z cesta opekáme lievance. Hotové natrieme džemom a preložíme na polovicu. Posypeme škoricovým cukrom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 3 minúty/1 kus

Bleskový tip
Namiesto kryštálového cukru môžete sladiť medom a opekať na kokosovom tuku.

Lievance z ovsených vločiek
Zdroj: archív