Sumec v zemiakovom kabáte
10. 2. 2010, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:34)

Zdroj: Isifa
Čas prípravy: 30 minút. Čas varenia: 30 minút.
Potrebujeme: 200 g zemiakov, soľ, 2 PL rozpusteného masla, 1 vajce, mleté čierne korenie, strúhaný muškátový oriešok, 4 filety zo sumca (po 150 g), 2 ČL citrónovej šťavy, tuk na vymastenie pekáča
Pivná omáčka: 1 cibuľa, 1 strúčik cesnaku, 300 ml svetlého piva, podľa chuti sladké dezertné víno, 1 bobkový list, 100 ml smotany na šľahanie, 1 až 2 PL masla
Ako na to:
1. Zemiaky umyjeme a dáme na 30 minút variť do osolenej vody. Zlejeme, necháme odkvapkať, ošúpeme, prelisujeme cez lis na zemiaky alebo sitko do misy a necháme vychladnúť. Rozpustené maslo pridáme k zemiakom, ochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Vajce rozbijeme a žĺtok zamiešame do pyré. Bielok vyšľaháme dotuha so štipkou soli a opatrne zapracujeme do pyré. Cibuľu a cesnak ošúpeme, cibuľu najemno nakrájame. Spolu s cesnakom, pivom, dezertným vínom a s bobkovým listom dáme do hrnca a na miernom ohni varíme, kým sa obsah zredukuje na polovicu.
2. Filety zo sumca osušíme papierovou utierkou, pokvapkáme citrónovou šťavou, osolíme a okoreníme. Rybu preložíme do vymastenej zapekacej misy a navrstvíme na ňu zemiakovú masu. Pečieme 20 minút na hornej koľajničke v rúre vyhriatej na 200 °C, až pyré jemne zhnedne.
3. Pivnú omáčku precedíme cez jemné sitko, tekutinu zachytíme a zvyšky na sitku jemne vytlačíme. K tekutine primiešame smotanu a krátko povaríme. Osolíme a okoreníme. Do omáčky pridáme kúsky masla a ponorným mixérom najemno rozmixujeme.