Super rýchle a zdravé koláčiky, z ktorých nepriberiete! Tieto recepty si určite zapíšete
11. 6. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:19)

Zdroj: Petra Bošanská
Kto by už nemiloval sladké! Keďže chceme byť tiež krásne a štíhle, obľúbili sme si zdravšie verzie dezertov. Ktoré sú tie naše naj?
Ema Pospíšilová Tekelyová - šéfredaktorka
Čokoládový závin s tvarohom a malinami
8 kúskov
● 6 vajec
● 190 g prírodného hnedého cukru
● 60 g kakaa
● 10 g masla
Na krém:
● 100 ml smotany na šľahanie
● 250 g nízkotučného tvarohu
● 2 PL medu
● 150 g malín
● kakao na posypanie
Plech vyložíme papierom na pečenie a natrieme zmäknutým maslom. Rúru vyhrejeme na 220 °C. Bielky vyšľaháme za postupného pridávania 120 g cukru na tuhý sneh. Žĺtky vyšľaháme so zvyšným cukrom do peny. Do žĺtkovej peny po častiach pridávame tuhý sneh a preosiate kakao a opatrne premiešavame. Cesto rozotrieme na pripravený plech a pečieme maximálne 7 minút. Špáradlom skontrolujeme cesto – ak zostane suché, cesto je upečené.
Upečený plát necháme vychladnúť na plechu. Zatiaľ si urobíme tvarohový krém – vyšľaháme šľahačku dotuha a primiešame ju k tvarohu a dochutíme medom. Pomocou druhého plechu plát obrátime a opatrne stiahneme papier. Korpus opäť obrátime, natrieme krémom, poukladáme maliny a stočený dáme do chladničky stuhnúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 7 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: Petra Bošanská
Viac receptov na zdravé k oláčiky nájdete v Eminej kuchárskej knižke Sladkosti, od ktorých sa nepriberá 3 - Na sviatky to najlepšie!
Ivana Benková - grafička
Väčšinou pečiem koláče, ktoré mi zaberú viac času. Tento je však nielenže rýchlo hotový, ale na jeho prípravu nepotrebujem kuchynský robot či mixér. Ľahko sa mieša len varechou v miske. Ďalším jeho plusom je, že ak nemám čerstvé drobné ovocie, pokojne môžem použiť mrazené.
Zdroj: Petra Bošanská
"Väčšinou pečiem koláče, ktoré mi zaberú viac času."
Ovocný koláč s tvarohom
12 kúskov
● 200 g celozrnnej múky
● 1 ČL prášku do pečiva
● 100 g zmäknutého masla (plus na vymastenie formy)
● 50 g hnedého cukru
● 1 vajce
Na plnku:
● šťava z 1/2 citróna
● 250 g nízkotučného tvarohu
● 1 vajce
● 40 g hnedého cukru
● 1 balíček vanilkového cukru
● 300 g drobného ovocia (môže byť aj mrazené)
Múku zmiešame s práškom do pečiva. Pridáme cukor, vajce a zmäknuté maslo. Cesto vypracujeme dohladka. Formu na pečenie vymastíme maslom. Cesto preložíme do formy a rovnomerne ho rozotrieme až po výšku okrajov. Tvaroh s citrónovou šťavou zmiešame, pridáme vajce, hnedý cukor a vanilkový cukor. Premiešanú zmes rovnomerne rozotrieme na pripravené cesto a posypeme ovocím. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 190 °C a pečieme asi 30 minút. Po upečení necháme vychladnúť a môžeme podávať.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: Petra Bošanská
"Ďalším jeho plusom je, že ak nemám čerstvé drobné ovocie, pokojne môžem použiť mrazené."
Beata Suchá - redaktorka
Tento fit recept som našla v prílohe nejakého ženského časopisu ešte koncom 90. rokov, keď som sa začala zaujímať o racionálne stravovanie. Vždy som milovala sladké, ale v tom čase som už hľadala zdravšie alternatívy. Hoci som odvtedy vyskúšala mnoho receptov, žiadny ho neprekonal. Vďaka použitým ingredienciám môže chutiť vždy inak a benefitom je, že sa pripravuje v duchu delenej stravy, neobsahuje vajcia, mlieko, dokonca ani cukor či hladkú múku. Ďalšou výhodou je dostupnosť surovín, nepotrebujete žiadne špeciálne či drahé prísady.
Zdroj: Petra Bošanská
"Tento fit recept som našla v prílohe nejakého ženského časopisu ešte koncom 90. rokov, keď som sa začala zaujímať o racionálne stravovanie."
Ovsené placky
20 kúskov
● 100 g ovsených vločiek
● 80 g krupice
● 40 g slnečnicového oleja
● 40 g medu
● 50 g hrozienok
● 50 g ľubovoľného sušeného ovocia
● 50 g orechov alebo semienok (slnečnicové, tekvicové, ľanové)
● 1/2 ČL prášku do pečiva
● 1/2 ČL mletej škorice
● 200 ml vody
● 1 ČL citrónovej šťavy
● ovocný džem
V teplej vode rozpustíme med, zamiešame ovsené vločky a hrozienka. Po vychladnutí pridáme olej, škoricu, citrónovú šťavu, nasekané sušené ovocie a krupicu zmiešanú s práškom do pečiva. Dobre spracujeme cesto a navlhčenými rukami formujeme guľky, ktoré na plechu roztlačíme na hrubšiu placku s priehlbinkou uprostred. Do stredu každej placky dáme 1 ČL džemu a posypeme orechmi alebo semienkami. Pečieme 15 až 20 minút na strednej koľajničke vo vyhriatej rúre pri teplote 160 °C.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút
Milly Sekulová - redaktorka
Som zástankyňa rýchlych, zdravých a nenáročných receptov. Milujem varenie a pečenie, no dlhé postávanie pri sporáku ma skôr odrádza a náročné koláče rada nechávam na moju babku, ktorá je v pečení bohyňa. Môj raw recept zvládne naozaj každý a výhodou je, že neobsahuje ani gram pridaného cukru, a tak si ho pokojne môžete dopriať bez akýchkoľvek výčitiek.
Zdroj: Petra Bošanská
"Dobre spracujeme cesto a navlhčenými rukami formujeme guľky."
Turecké raw guľôčky
12 kúskov
● 500 g datľovej pasty (alebo si datle vymixujeme samy)
● hrsť posekaných kešu orieškov
● hrsť pokrájaných sušených brusníc
● 1 PL holandského kakaa
● horká čokoláda
● kokosový olej
● sekané pistácie na posypanie
Do datľovej pasty pridáme posekané oriešky a brusnice. Ja pridávam kešu, keďže sú jediné, na ktoré nemám alergiu, no môžete ich pokojne nahradiť aj inými. Pokrájané sušené brusnice zase dodajú príjemnú kyslosť. Pridáme ešte lyžicu kakaa. Zmes dôkladne premiešame. Natrieme si ruky kokosovým olejom, aby sa nám zmes nelepila na dlane a tvarujeme malé guľôčky. Tie poukladáme na tácku a hodinku necháme tuhnúť v chladničke.
Zatiaľ si roztopíme horkú, vysokopercentnú čokoládu s čajovou lyžičkou kokosového oleja, vďaka ktorému sa nám budú guľôčky krásne lesknúť. Namáčame ich po jednom do čokolády a dozdobíme posekanými pistáciami. Dáme opäť stuhnúť do chladničky a po polhodinke si túto raw dobrotu môžeme vychutnať.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Zdroj: Petra Bošanská
Dáme opäť stuhnúť do chladničky a po polhodinke si túto raw dobrotu môžeme vychutnať.