Super tipy ako uskladniť čerstvo nazbierané bylinky: Finty s rúrou aj mrazničkou, ktoré oceníte
22. 5. 2019, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 9:19)

Zdroj: Shutterstock
Sezóna čerstvých byliniek je v plnom prúde. Najvhodnejší čas si ich uchovať aj na jeseň a zimu. Ale ako?
Ak ste si do svojej záhradky alebo na balkón vysadili rôzne bylinky, isto sa už tešíte z krásne zelených kríčkov. Správne zvolená bylinka dokáže každé slané či sladké jedlo pozdvihnúť na úplne inú úroveň.
Čoskoro však príde leto so svojimi vysokým teplotami a pálivým slniečkom, ktoré dokážu v bylinkovej záhradke narobiť peknú šarapatu. Preto je práve teraz najlepší čas si skvelú arómu byliniek uchovať aj na horšie časy. Máte na výber viacero možností ako to urobiť.

Zdroj: Shutterstock
Vytvorte si doma vlastnú bylinkovú záhradku.
Sušenie
Pokiaľ sa chystáte voňavé bylinky sušiť, mali by ste ich zberať už ráno a vyberať si len rastlinky s dlhými stonkami. Spravte menšie viazaničky a zaveste ich hlavou dole v teplej, suchej a tmavej miestnosti, napríklad na povale. Trvá to približne 2 týždne, kým sa z rastliniek pomaličky vytiahne všetká voda a nehrozí teda riziko vzniku plesní.
Pokiaľ nemáte k dispozícii vhodné miesto, môžete použiť aj rúru. Tú predhrejte na 35 stupňov, vložte bylinky, nechajte trocha pootvorené dvierka a sušte. Cez pootvorené dvierka bude môcť z rúry unikať tvoriaca sa para. Rátajte však s tým, že to potrvá zopár hodín.
Na sušenie sa nehodia bylinky ako žerucha, pimpinella alebo borák, ktoré už po odtrhnutí rýchlo strácajú svoju arómu. Zato oregáno, tymian, rozmarín či šalvia sú na sušenie ako stvorené.
Zdroj: Shutterstock
Rozmarín
Mrazenie
Mrazenie vašich byliniek má rôzne prednosti. Nielenže budú po rozmrazení vyzerať stále dobre, ale väčšina z nich si zachová aj plnú arómu. Najprv by ste ich mali dôkladne opláchnuť pod vlažnou vodou, potom odstráňte zhnednuté časti a poriadne osušte. Môžete použiť papierovú utierku, ktorá z nich vodu krásne vypije.
Následne bylinku alebo jej lístky nasekajte, vložte do vrecka a šup s nimi do mrazničky. Prípadne si z nich pripravte malé porcie a to tak, že do nádobky na kocky ľadu pridáte do každej kocky 2/3 byliniek a 1/3 vody a dáte zamraziť.
Na mrazenie sa nehodia bylinky ako majorán, oregáno a tymian, ktoré stratia po zamrazení veľkú časť svojej úžasnej arómy.
Zdroj: Shutterstock
Petržlen má na zdravie zázračné účinky.