Švajčiarska roláda s mascarpone a bielou čokoládou
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:44)

Zdroj: © StockFood
30 minút, 8 porcií
Potrebujeme: 5 kus vaječný žĺtok, 110 gram práškový cukor, 3 kus vaječný bielok, 0.25 čajová lyžička soľ, 40 gram hladká múka, 20 gram kukuričná škrobová múčka, 40 gram maslo, 300 gram Mascarpone, 100 gram biela čokoláda, 1 čajová lyžička strúhaná limetková kôra, 2 čajová lyžička limetková šťava, 50 gram nasekané nesolené pistácie, hoblinky bielej čokolády a lístky mäty na ozdobu
1.
Rúru vyhrejeme na 160 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie.
2.
Žĺtky vyšľaháme s 50 g cukru dopenista. Maslo rozpustíme a necháme trochu vychladnúť. V inej mise vyšľaháme bielky so štipkou soli dotuha, potom postupne prisypávame zvyšný cukor a šľaháme ďalej, kým sneh získa pevné špičky. Asi tretinu snehu jemne vmiešame do vyšľahaných žĺtkov a zvyšok snehu vmiešame najlepšie metličkou na sneh, aby zmes ostala nadýchaná. Navrch preosejeme múku, pridáme škrobovú múčku a jemne vmiešame. Na záver opatrne zapracujeme roztopené maslo.
3.
Pripravené cesto rozdelíme na plech s papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre pečieme 8 až 10 minút. Upečené cesto vyklopíme, necháme trochu vychladnúť, zbavíme papiera na pečenie a jemne zvinieme.
4.
Bielu čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli (nesmie vrieť, aby sa čokoláda nezrazila). Mascarpone rozmiešame s limetkovou šťavou aj kôrou a potom opatrne spojíme aj s rozpustenou čokoládou. Môžeme použiť aj šľahač.
5.
Väčšiu časť krému natrieme na rozvinutú roládu, opäť zvinieme a natrieme zvyšným krémom. Roládu ozdobíme nasekanými pistáciami, hoblinkami bielej čokolády a lístkami mäty.