Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Syrek – špecialita z východného Slovenska

Archív

Zdroj: Archív

Reklama

6 PORCIÍ; ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT 1 liter mlieka 10 vajec lyžička vegety 3 až 4 celé klinčeky 2 lyžičky kryštálového cukru soľ podľa chuti štipľavé korenie

POSTUP: 1. Vajcia rozšľaháme a zmiešame s mliekom. Pridáme vegetu, soľ, cukor, klinčeky a zmes pomaly varíme. Najvhodnejší hrniec na prípravu je klasický mliečny hrniec s dvojitým dnom, v ktorom sa zároveň zohrieva voda. Tak zabezpečíme, že sa zmes nepripáli. 2. Zmes varíme a miešame, až kým sa z nej nevytvorí hmota podobná tvarohu, ktorá sa oddelí od tekutiny. 3. Hmotu potom vyklopíme na dvakrát preloženú gázu alebo utierku, ktorú zviažeme, vytvarujeme do vajíčka a podľa možností zavesíme. Takto odtečie prebytočná tekutina a vytvorí sa „syrek“. Podávame ho vychladený, pokrájaný na plátky. Najlepšie chutí s údenou šunkou, chrenom a cviklou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS