Syrová nátierka či makové taštičky? 5 tipov na nové jedlá, po ktorých sa zapráši, vyskúšajte!
16. 2. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 19:30)

Zdroj: archív
Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.
Pondelok: Polievka s hubami a brusnicami
4 porcie
● 50 g sušených brusníc● 1 PL balzamového octu● 2 ČL medu● 600 g zemiakov● 2 cibule● 2 PL olivového oleja● 750 ml zeleninového vývaru● 150 g smotany na šľahanie● soľ● mleté čierne korenie● 200 g čerstvých húb● 2 stonky rozmarínu
1. Brusnice asi na 15 minút namočíme do teplej vody, zlejeme a necháme odkvapkať.
2. Med vymiešame s octom, pridáme brusnice. Nakrájané huby opečieme na 1 PL oleja.
3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno.
4. Na zvyšnom oleji opečieme cibuľu a zemiaky, prilejeme vývar a dusíme asi 20 minút. Polievku rozmixujeme a prilejeme smotanu. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a huby opečené na oleji, brusnice a rozmarín.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív
Polievka s hubami a brusnicami
Utorok: Celozrnné makové taštičky
4 porcie
● 500 g zemiakov uvarených v šupke ● 1 vajce● 20 g masla● 250 g celozrnnej múky● 50 g hladkej múky ● štipka soli
NA PLNKU: ● 100 g mletého maku● 100 ml mlieka● štipka stévie alebo kryštálový cukor● 50 g nasekaných sušených sliviek● 1 balíček škoricového cukru● maslo a med na pokvapkanie
1. Vychladnuté a očistené zemiaky postrúhame, pridáme vajce, múku, soľ a maslo a vymiesime hustejšie cesto.
2. Mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme škoricový cukor, stéviu, sušené slivky a premiešame.
3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme kolieska, naplníme plnkou, okraje pritlačíme vidličkou a varíme vo vode 5 až 6 minút.
4. Hotové pokvapkáme maslom a medom. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 6 minút
Zdroj: archív
Celozrnné makové taštičky
Streda: Kura na cesnaku so škoricou
4 porcie
● 1 kura● 750 g zemiakov● 2 cibule● 10 strúčikov cesnaku● 125 g masla● 1 hrnček kečupu● mletá škorica● soľ● 300 ml zeleninového vývaru
1. Kura umyjeme, osušíme, naporciujeme a dôkladne posypeme soľou a mletou škoricou. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, očistíme a spolu s ošúpanou cibuľou a cesnakom nakrájame na plátky.
2. Pekáč vymastíme časťou masla. Naspodok navrstvíme zemiaky s cibuľou. Navrch poukladáme kúsky kuraťa, posypeme cesnakom a obložíme zvyšným maslom nakrájaným na kúsky. Všetko podlejeme vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút.
3. Kečup rozmiešame s trochou vody a zmesou zalejeme kura. Vložíme späť do rúry a dopečieme domäkka. Podľa potreby pekáč počas pečenia zakryjeme alobalom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút
Zdroj: archív
Kura na cesnaku so škoricou
Štvrtok: Syrová nátierka s hruškami
4 porcie
● 150 g syra s modrou plesňou● 100 g hrušiek● 50 g orechov● 150 ml kyslej pochúťkovej smotany● soľ● mleté čierne korenie
1. Syr nastrúhame najemno, pridáme hrušky nakrájané nadrobno a posekané orechy.
2. Vymiešame so smotanou, soľou a s korením dohladka. Navrstvíme na horúcu hrianku a podávame s rukolou.
Čas prípravy: 20 minút
Bleskový tip
Namiesto syra s modrou plesňou môžete použiť nivu alebo encián. Dodajú nátierke charakteristickú výraznú chuť.
Zdroj: archív
Syrová nátierka s hruškami
Piatok: Nivové karbonátky
4 porcie
● 300 g syra niva● 1 kocka droždia● 3 vajcia● 1 PL mlieka● 3 strúčiky cesnaku● mleté čierne korenie● majoránka● strúhanka
1. Do misy nastrúhame syr a droždie. Pridáme vajcia, mlieko, rozotretý cesnak, mleté korenie a majoránku. Poriadne premiešame a pridáme strúhanku na zahustenie.
2. Vytvarujeme malé placky. Vysmažíme na horúcom oleji alebo upečieme na plechu v rúre dozlatista.
Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút/1 kus
Bleskový tip
Podávajte so zemiakovou kašou alebo so zeleninovým šalátom.
Zdroj: archív
Nivové karbonátky