Reklama

Syrová nátierka či makové taštičky? 5 tipov na nové jedlá, po ktorých sa zapráši, vyskúšajte!

Celozrnné makové taštičky

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Pondelok: Polievka s hubami a brusnicami

4 porcie

● 50 g sušených brusníc● 1 PL balzamového octu● 2 ČL medu● 600 g zemiakov● 2 cibule● 2 PL olivového oleja● 750 ml zeleninového vývaru● 150 g smotany na šľahanie● soľ● mleté čierne korenie● 200 g čerstvých húb● 2 stonky rozmarínu

1. Brusnice asi na 15 minút namočíme do teplej vody, zlejeme a necháme odkvapkať.
2. Med vymiešame s octom, pridáme brusnice. Nakrájané huby opečieme na 1 PL oleja.
3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno.
4. Na zvyšnom oleji opečieme cibuľu a zemiaky, prilejeme vývar a dusíme asi 20 minút. Polievku rozmixujeme a prilejeme smotanu. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a huby opečené na oleji, brusnice a rozmarín.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Zdroj: archív

Polievka s hubami a brusnicami

Utorok: Celozrnné makové taštičky

4 porcie

● 500 g zemiakov uvarených v šupke ● 1 vajce● 20 g masla● 250 g celozrnnej múky● 50 g hladkej múky ● štipka soli

NA PLNKU: ● 100 g mletého maku● 100 ml mlieka● štipka stévie alebo kryštálový cukor● 50 g nasekaných sušených sliviek● 1 balíček škoricového cukru● maslo a med na pokvapkanie

1. Vychladnuté a očistené zemiaky postrúhame, pridáme vajce, múku, soľ a maslo a vymiesime hustejšie cesto.
2. Mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme škoricový cukor, stéviu, sušené slivky a premiešame.
3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme kolieska, naplníme plnkou, okraje pritlačíme vidličkou a varíme vo vode 5 až 6 minút.
4. Hotové pokvapkáme maslom a medom. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 6 minút

Zdroj: archív

Celozrnné makové taštičky

Streda: Kura na cesnaku so škoricou

4 porcie

● 1 kura● 750 g zemiakov● 2 cibule● 10 strúčikov cesnaku● 125 g masla● 1 hrnček kečupu● mletá škorica● soľ● 300 ml zeleninového vývaru

1. Kura umyjeme, osušíme, naporciujeme a dôkladne posypeme soľou a mletou škoricou. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, očistíme a spolu s ošúpanou cibuľou a cesnakom nakrájame na plátky.
2. Pekáč vymastíme časťou masla. Naspodok navrstvíme zemiaky s cibuľou. Navrch poukladáme kúsky kuraťa, posypeme cesnakom a obložíme zvyšným maslom nakrájaným na kúsky. Všetko podlejeme vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút.
3. Kečup rozmiešame s trochou vody a zmesou zalejeme kura. Vložíme späť do rúry a dopečieme domäkka. Podľa potreby pekáč počas pečenia zakryjeme alobalom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: archív

Kura na cesnaku so škoricou

Štvrtok: Syrová nátierka s hruškami

4 porcie

● 150 g syra s modrou plesňou● 100 g hrušiek● 50 g orechov● 150 ml kyslej pochúťkovej smotany● soľ● mleté čierne korenie

1. Syr nastrúhame najemno, pridáme hrušky nakrájané nadrobno a posekané orechy.
2. Vymiešame so smotanou, soľou a s korením dohladka. Navrstvíme na horúcu hrianku a podávame s rukolou.

Čas prípravy: 20 minút

Bleskový tip
Namiesto syra s modrou plesňou môžete použiť nivu alebo encián. Dodajú nátierke charakteristickú výraznú chuť.

Zdroj: archív

Syrová nátierka s hruškami

Piatok: Nivové karbonátky

4 porcie

● 300 g syra niva● 1 kocka droždia● 3 vajcia● 1 PL mlieka● 3 strúčiky cesnaku● mleté čierne korenie● majoránka● strúhanka

1. Do misy nastrúhame syr a droždie. Pridáme vajcia, mlieko, rozotretý cesnak, mleté korenie a majoránku. Poriadne premiešame a pridáme strúhanku na zahustenie.
2. Vytvarujeme malé placky. Vysmažíme na horúcom oleji alebo upečieme na plechu v rúre dozlatista.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút/1 kus

Bleskový tip
Podávajte so zemiakovou kašou alebo so zeleninovým šalátom.

Zdroj: archív

Nivové karbonátky

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.