Pondelok: Polievka s hubami a brusnicami

4 porcie

● 50 g sušených brusníc● 1 PL balzamového octu● 2 ČL medu● 600 g zemiakov● 2 cibule● 2 PL olivového oleja● 750 ml zeleninového vývaru● 150 g smotany na šľahanie● soľ● mleté čierne korenie● 200 g čerstvých húb● 2 stonky rozmarínu

1. Brusnice asi na 15 minút namočíme do teplej vody, zlejeme a necháme odkvapkať.
2. Med vymiešame s octom, pridáme brusnice. Nakrájané huby opečieme na 1 PL oleja.
3. Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu nasekáme nadrobno.
4. Na zvyšnom oleji opečieme cibuľu a zemiaky, prilejeme vývar a dusíme asi 20 minút. Polievku rozmixujeme a prilejeme smotanu. Podľa chuti pridáme soľ, korenie a huby opečené na oleji, brusnice a rozmarín.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 25 minút

Polievka s hubami a brusnicami
Zdroj: archív

Utorok: Celozrnné makové taštičky

4 porcie

● 500 g zemiakov uvarených v šupke ● 1 vajce● 20 g masla● 250 g celozrnnej múky● 50 g hladkej múky ● štipka soli

NA PLNKU: ● 100 g mletého maku● 100 ml mlieka● štipka stévie alebo kryštálový cukor● 50 g nasekaných sušených sliviek● 1 balíček škoricového cukru● maslo a med na pokvapkanie

1. Vychladnuté a očistené zemiaky postrúhame, pridáme vajce, múku, soľ a maslo a vymiesime hustejšie cesto.
2. Mak zalejeme vriacim mliekom, pridáme škoricový cukor, stéviu, sušené slivky a premiešame.
3. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, povykrajujeme kolieska, naplníme plnkou, okraje pritlačíme vidličkou a varíme vo vode 5 až 6 minút.
4. Hotové pokvapkáme maslom a medom. Ihneď podávame.

Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 6 minút

Celozrnné makové taštičky
Zdroj: archív

Streda: Kura na cesnaku so škoricou

4 porcie

● 1 kura● 750 g zemiakov● 2 cibule● 10 strúčikov cesnaku● 125 g masla● 1 hrnček kečupu● mletá škorica● soľ● 300 ml zeleninového vývaru

1. Kura umyjeme, osušíme, naporciujeme a dôkladne posypeme soľou a mletou škoricou. Zemiaky ošúpeme, umyjeme, očistíme a spolu s ošúpanou cibuľou a cesnakom nakrájame na plátky.
2. Pekáč vymastíme časťou masla. Naspodok navrstvíme zemiaky s cibuľou. Navrch poukladáme kúsky kuraťa, posypeme cesnakom a obložíme zvyšným maslom nakrájaným na kúsky. Všetko podlejeme vývarom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 50 minút.
3. Kečup rozmiešame s trochou vody a zmesou zalejeme kura. Vložíme späť do rúry a dopečieme domäkka. Podľa potreby pekáč počas pečenia zakryjeme alobalom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 50 minút

Kura na cesnaku so škoricou
Zdroj: archív

Štvrtok: Syrová nátierka s hruškami

4 porcie

● 150 g syra s modrou plesňou● 100 g hrušiek● 50 g orechov● 150 ml kyslej pochúťkovej smotany● soľ● mleté čierne korenie

1. Syr nastrúhame najemno, pridáme hrušky nakrájané nadrobno a posekané orechy.
2. Vymiešame so smotanou, soľou a s korením dohladka. Navrstvíme na horúcu hrianku a podávame s rukolou.

Čas prípravy: 20 minút

Bleskový tip
Namiesto syra s modrou plesňou môžete použiť nivu alebo encián. Dodajú nátierke charakteristickú výraznú chuť.

Syrová nátierka s hruškami
Zdroj: archív

Piatok: Nivové karbonátky

4 porcie

● 300 g syra niva● 1 kocka droždia● 3 vajcia● 1 PL mlieka● 3 strúčiky cesnaku● mleté čierne korenie● majoránka● strúhanka

1. Do misy nastrúhame syr a droždie. Pridáme vajcia, mlieko, rozotretý cesnak, mleté korenie a majoránku. Poriadne premiešame a pridáme strúhanku na zahustenie.
2. Vytvarujeme malé placky. Vysmažíme na horúcom oleji alebo upečieme na plechu v rúre dozlatista.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút/1 kus

Bleskový tip
Podávajte so zemiakovou kašou alebo so zeleninovým šalátom.

Nivové karbonátky
Zdroj: archív