Syrová omáčka s makarónmi
5. 6. 2012, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:47)

Zdroj: isifa
Čas prípravy: 25 minút • Čas varenia: 20 minút
Potrebujeme
• 500 g makarónov • soľ • 200 g syra s modrou plesňou, napríklad gorgonzoly • 2 strúčiky cesnaku • 2 PL masla • 1 až 2 PL hladkej múky• 400 ml mlieka • mleté čierne korenie • muškátový oriešok • štipka mletého šafranu • 100 ml vyšľahanej šľahačky • petržlenová vňať na ozdobu
Postup
Cestoviny uvaríme v osolenej vode podľa návodu na obale. Z gorgonzoly odrežeme kraje a zvyšok nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme.
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme prelisovaný strúčik cesnaku, krátko opečieme, poprášime múkou, zamiešame a zalejeme mliekom. Pomocou metličky dôkladne rozmiešame, aby nám nevznikli hrudky.
Do panvice pridáme syr, necháme ho pri strednej teplote rozpustiť a omáčku podľa chuti osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, muškátovým orieškom a šafranom. Omáčku varíme na slabom ohni asi 5 minút. Občas ju premiešame, aby nám neprihorela.
Cestoviny zlejeme, necháme odkvapkať a spolu s omáčkou ich rozdelíme do tanierov. Do každého taniera pridáme 1 lyžicu šľahačky a zopár lístkov petržlenovej vňate na ozdobu.