Syrové košíčky
1. 8. 2018, 2:01 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:48)

Zdroj: © StockFood
145 minút, 4 porcie
Potrebujeme: 450 gram hladká múka, 0.5 čajová lyžička soľ, 120 gram studené maslo, 150 gram rastlinný tuk, 100 mililiter vriaca voda, 4 kus plesňový syr Camembert (každý asi po 200 g), 1 kus vajce, 2 polievková lyžica voda, 250 mililiter ocot, 1 čajová lyžička kryštálový cukor, 0.75 čajová lyžička soľ, 1 čajová lyžička koriandrové zrnká, 6 kus šalotka, 165 gram menšie uhorky
1.
V tepelne odolnej miske dôkladne premiešame ocot, cukor, soľ a koriander. Vložíme do mikrovlnky a zohrievame asi 40 sekúnd. Potom zmes dobre vymiešame, aby sa rozpustil cukor a soľ. Do zmesi pridáme ošúpanú a na plátky nakrájanú šalotku, umyté uhorky a ponoríme. Pohár dôkladne uzavrieme a necháme vychladnúť.
2.
Do misy preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Do stredu vyhĺbime jamku, vložíme nakrájané maslo a zalejeme 80 ml vriacej vody. Dobre premiešame, kým sa maslo nerozpustí. Vymiesime tuhé cesto a podľa potreby pridáme vodu. Vytvarujeme do rolky, rozdelíme na 4 časti, zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky na 60 minút.
3.
Medzitým zohrejeme rúru na 190 °C. Žĺtok vymiešame s vodou. Vychladnuté bochníky rozvaľkáme, každý na plát hrubý asi 5 mm, s priemerom 30 cm. Do stredu každého plátu uložíme syr, kraje potrieme žĺtkom a spojíme. Poukladáme na plech vymastený olejom, vrch potrieme žĺtkovou zmesou, vložíme do rúry a pečieme dozlatista 30 až 40 minút.
4.
Necháme vychladnúť a servírujeme s nakladanými uhorkami.