Sýte rolády ako od babičky: Máte doma mäsožrúta? Po týchto jedlách vám splní všetky želania
13. 5. 2020, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 21:31)

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Lahodné prísady dodajú plátkom mäsa nový chuťový rozmer, ktorý ocenia malí aj veľkí mäsožrúti. Akýkoľvek recept si vyberiete, budú sa zalizovať!
Hovädzie rolády od babičky
8 porcií
2 x 400 g hovädzieho mäsa ● pohár sterilizovaných uhoriek ● 100 g údenej slaniny ● 1 veľká cibuľa ● strúhanka ● horčica ● mleté čierne korenie ● soľ ● bobkový list ● olej
Mäso umyjeme, osušíme a dobre naklepeme na doske posypanej strúhankou. Pláty mäsa posypeme soľou, korením a potrieme horčicou. Cibuľu speníme na oleji a pridáme slaninu nakrájanú na kocky. Uhorky pokrájame na tenké plátky a s cibuľovo-slaninovou zmesou ich rozložíme na pripravené mäso. Obe rolády zrolujeme a previažeme, aby držali tvar. Na rozohriatom oleji ich prudko opečieme a preložíme na pekáč s výpekom, do ktorého pridáme bobkový list. Mäsové rolády prikryté alobalo
m alebo pokrievkou pečieme pri teplote 180 °C, kým nie sú mäkké. Hotové ich pokrájame na tenké plátky a podávame.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Hovädzie rolády od babičky
Roláda s mletým mäsom
8 porcií
1 celé kura ● 500 g mletého bravčového mäsa ● 3 vajcia ● 1 cibuľa ● 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen) ● olej ● 1 malý pohár sterilizovanej kapie ● 1 malý pohár sterilizovaného hrášku ● soľ ● mleté čierne korenie ● čerstvý tymian ● mletá červená paprika
Kura umyjeme a úplne vykostíme, ale tak, aby sme nepoškodili kožu. Osolíme a okoreníme. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Koreňovú zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Sterilizovanú zeleninu zlejeme a necháme odkvapkať. V hrnci rozpálime olej, na ktorom speníme cibuľu. Pridáme koreňovú zeleninu, ochutíme soľou, korením, tymianom a paprikou. Všetko dôkladne premiešame, krátko opečieme a zmes odstavíme. Nakoniec pridáme mleté mäso, hrášok a vajcia. Vykostené kura roztiahneme na pracovnej doske kožou dole a rovnomerne naň nanesieme polovicu mäsovej plnky. Navrch uložíme kapiu a zakryjeme zvyšnou plnkou. Mäso zabalíme do rolády a zaistíme kuchynskou niťou. Osolíme, posypeme paprikou a pokvapkáme olejom. Preložíme na pekáč, zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 45 minút z každej strany.
Čas prípravy: 90 minút
Čas pečenia: 90 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Roláda s mletým mäsom
Závitky s gazdovskou plnkou
4 porcie
4 plátky bravčového karé bez kosti ● mleté čierne korenie ● soľ ● olej
Plnka: 2 vajcia ● 2 staršie rožky ● 1 kapia ● 100 ml mlieka ● 1 cibuľa ● 80 g slaniny ● polohrubá múka podľa potreby ● petržlenová vňať ● soľ ● olej na opekanie a vymastenie pekáča
Na oleji orestujeme dozlatista cibuľu pokrájanú nadrobno a opražíme na nej pokrájanú slaninu. Rožky pokrájame na kolieska, polejeme mliekom, posypeme múkou. Pridáme opraženú slaninu s cibuľou, rozšľahané vajcia, soľ, posekanú petržlenovú vňať, nakrájanú kapiu a všetko spolu dobre premiešame. Ak je plnka príliš riedka, pridáme ešte múku. Mäso vyklepeme natenko, okoreníme a osolíme. Na každý plátok rozložíme plnku, zavinieme a previažeme potravinárskou niťou. Závitky poukladáme vedľa seba na naolejovaný pekáč a dáme zakryté piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Pred dopečením pekáč odokryjeme.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 až 20 minút
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK
Závitky s gazdovskou plnkou