Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Sýte rolády ako od babičky: Máte doma mäsožrúta? Po týchto jedlách vám splní všetky želania

Závitky s gazdovskou plnkou

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Lahodné prísady dodajú plátkom mäsa nový chuťový rozmer, ktorý ocenia malí aj veľkí mäsožrúti. Akýkoľvek recept si vyberiete, budú sa zalizovať!

Hovädzie rolády od babičky

8 porcií

2 x 400 g hovädzieho mäsa ● pohár sterilizovaných uhoriek ● 100 g údenej slaniny ● 1 veľká cibuľa ● strúhanka ● horčica ● mleté čierne korenie ● soľ ● bobkový list ● olej

Mäso umyjeme, osušíme a dobre naklepeme na doske posypanej strúhankou. Pláty mäsa posypeme soľou, korením a potrieme horčicou. Cibuľu speníme na oleji a pridáme slaninu nakrájanú na kocky. Uhorky pokrájame na tenké plátky a s cibuľovo-slaninovou zmesou ich rozložíme na pripravené mäso. Obe rolády zrolujeme a previažeme, aby držali tvar. Na rozohriatom oleji ich prudko opečieme a preložíme na pekáč s výpekom, do ktorého pridáme bobkový list. Mäsové rolády prikryté alobalo

m alebo pokrievkou pečieme pri teplote 180 °C, kým nie sú mäkké. Hotové ich pokrájame na tenké plátky a podávame.

Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Hovädzie rolády od babičky

Roláda s mletým mäsom

8 porcií

1 celé kura ● 500 g mletého bravčového mäsa ● 3 vajcia ● 1 cibuľa ● 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, zeler, petržlen) ● olej ● 1 malý pohár sterilizovanej kapie ● 1 malý pohár sterilizovaného hrášku ● soľ ● mleté čierne korenie ● čerstvý tymian ● mletá červená paprika

Kura umyjeme a úplne vykostíme, ale tak, aby sme nepoškodili kožu. Osolíme a okoreníme. Cibuľu ošúpeme a najemno nakrájame. Koreňovú zeleninu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Sterilizovanú zeleninu zlejeme a necháme odkvapkať. V hrnci rozpálime olej, na ktorom speníme cibuľu. Pridáme koreňovú zeleninu, ochutíme soľou, korením, tymianom a paprikou. Všetko dôkladne premiešame, krátko opečieme a zmes odstavíme. Nakoniec pridáme mleté mäso, hrášok a vajcia. Vykostené kura roztiahneme na pracovnej doske kožou dole a rovnomerne naň nanesieme polovicu mäsovej plnky. Navrch uložíme kapiu a zakryjeme zvyšnou plnkou. Mäso zabalíme do rolády a zaistíme kuchynskou niťou. Osolíme, posypeme paprikou a pokvapkáme olejom. Preložíme na pekáč, zakryjeme alobalom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 45 minút z každej strany.

Čas prípravy: 90 minút
Čas pečenia: 90 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Roláda s mletým mäsom

Závitky s gazdovskou plnkou

4 porcie

4 plátky bravčového karé bez kosti ● mleté čierne korenie ● soľ ● olej
Plnka: 2 vajcia ● 2 staršie rožky ● 1 kapia ● 100 ml mlieka ● 1 cibuľa ● 80 g slaniny ● polohrubá múka podľa potreby ● petržlenová vňať ● soľ ● olej na opekanie a vymastenie pekáča

Na oleji orestujeme dozlatista cibuľu pokrájanú nadrobno a opražíme na nej pokrájanú slaninu. Rožky pokrájame na kolieska, polejeme mliekom, posypeme múkou. Pridáme opraženú slaninu s cibuľou, rozšľahané vajcia, soľ, posekanú petržlenovú vňať, nakrájanú kapiu a všetko spolu dobre premiešame. Ak je plnka príliš riedka, pridáme ešte múku. Mäso vyklepeme natenko, okoreníme a osolíme. Na každý plátok rozložíme plnku, zavinieme a previažeme potravinárskou niťou. Závitky poukladáme vedľa seba na naolejovaný pekáč a dáme zakryté piecť do rúry vyhriatej na 200 °C. Podľa potreby podlievame horúcou vodou. Pred dopečením pekáč odokryjeme.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 až 20 minút

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Závitky s gazdovskou plnkou

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.