Reklama

Tajné triky moderných gazdiniek: Toto by vám nenapadlo!

Reklama

Pri čítaní babičky od Němcovej sme sa zaprisahávali, že budeme rovnako šikovné a šetrné gazdiné. Lákavá predstava. Kým nás nedostihla realita.

Babičku sme považovali za hrdinku hodnú obdivu, napríklad preto, lebo sa jej nelenilo kvôli jedinému husiemu pierku preskočiť plot. Pierko k pierku, bude duchna. Tomu hovoríme ekonomické myslenie. Keby však Božena Němcová tušila, čo všetko bude musieť zvládať žena 21. storočia, možno by aj pochybovala, či sa to vôbec dá. Ako rada by mala toľko času, že by mohla ísť na prechádzku a ploty preskakovať. Spolu s ostatnými susedkami a so ženami z rodiny sedávať za zimných večerov okolo stola a párať perie.

Dnes by sme to považovali za absolútny relax. Namiesto toho nemáme čas svojich susedov ani len spoznať, s rodinou sa vídame menej, než sa nám žiada, a hodinu na kávu s kamarátkou si treba doslova odtrhnúť. Ale aj tak sme macherky, ktoré to dávajú a zvládajú byť aj mamami, aj manželkami, partnerkami, milenkami, zamestnankyňami, podnikateľkami, samoživiteľkami... Varíme, pečieme, upratujeme, zarábame a všetko si zmanažujeme tak, aby nás to stálo minimum času aj peňazí.

Súčasné a moderné „babičky“ majú vlastné grify, ako zvládať nároky doby.

Minimalizmus v kuchyni

„Podľa vzoru svojej babičky, ktorá nemá kuchyňu zariadenú všakovakými spotrebičmi a vystačí si s jedným sporákom a jedným stolom, sa tiež snažím mať čo najmenej vecí. Šetrí to priestor, čas aj peniaze. Hoci som sa najprv bála, ako budem takto fungovať, zistila som, že je oslobodzujúce nebyť otrokom techniky,“ delí sa o svoj gazdinkovský grif Janka. „Na jej umenie uvariť v jednom hrnci postupne všetko – skvelú polievku, omáčku, vyprážané rezne aj pečené buchty – som však nedorástla a asi ani nikdy nedorastiem. Tak sa aspoň snažím používať poschodové hrnce, lebo je to ekonomickejšie aj ekologickejšie.“

Stepovať hodiny po kuchyni, na to má máloktorá z nás čas a priznajme si, aj nervy. To však vôbec neznamená, že varenie „flákame“. Timea napríklad prisahá na cestoviny. „Môžete ich urobiť na tristo spôsobov a aj na tristoprvý to bude nové a dobré. Podľa mňa najlacnejšie a najlepšie jedlo, aké sa dá vykúzliť, sú špagety aglio olio e peperoncino, lebo veď pastu, olej, cesnak a čili papričky má človek doma vždy. Keď to vo fi nále posypem rukolou alebo mladým špenátom, vyzerá to ako z top reštiky, a keď, nedajboh, zvýšila aj hoblina parmezánu, to je už totálne rýchla a dokonalá delikatesa.“

Maťa zas prišla na grif, ako aj tú najvšednejšiu polievku, omáčku alebo rýchly dip premeniť na zážitok z chuti. Takže nikomu ani na um nezíde pozastaviť sa nad tým, že v kuchyni strávi minimum času, lebo treba stihnúť aj prácu, aj deti, aj partnera, aj jogu... „Hoci to recept nevyžaduje, pridám do jedla štipku cukru a kvapku octu. Dobré jedlo musí zanechať dobrý dojem a naplniť všetky zmysly, v chutiach nesmie ostať prázdne miesto. Kombinácia cukru a octu to zabezpečí.“

Ľadové zásoby

Za najužitočnejšieho pomocníka ženy v modernej kuchyni vyhlasujeme nie kuchynský robot (zaberá veľa miesta a to umývanie...), ale mrazničku! Keby pomocníka, dobrá kamoška je to. Vždy o nej platí, že keď do nej niečo dáte, niekoľkonásobne sa vám to vráti.

„Pravidelne zmrazujem porciu guláša alebo segedínu na horšie časy, lebo tie vždy prídu,“ svetaskúsene konštatuje Timea. A keďže lepšie ako z vody sa varí s poctivým vývarom, Martina kým naservíruje nedeľnú polievku, časť čistého vývaru odloží ako zásobu do mrazničky. Nečudo, že jej rizotá a omáčky sú vyhlásené široko-ďaleko.

„Ja mám pre prípad krízy vždy v mrazničke parené buchty. Nie sú od babičky ani s biomarmeládou, sú normálne kúpené. Keď však doma nič iné nie je alebo šialene nestíham, buchty s čokoládovým maslom, džemom od starej mamy a so šľahačkou sú istá kalorická bomba pre mojich akčných hrdinov – manžela a dvoch synov. Ja mám hotovo za desať minút a oni majú pocit, že som pripravila hostinu,“ spokojne sa usmieva kolegyňa Adriana.

Vyskúšali sme zmrazovať aj namarinované mäso, ktoré sa už nezmestilo na gril, aj uvarenú ryžu – výsledok pokusu bol bez ujmy na kvalite a chuti. Je to vždy lepšie ako kupovaný polotovar a poteší nielen v období, keď je peňaženka tenká.

Moderné je outsorsovať

Uznávame aj ženy, ktoré doma nevaria, a napriek tomu majú navarené. Donáška jedla do domu môže na prvý pohľad naznačovať lenivosť, neschopnosť a zbytočný luxus, ktorý ide do peňazí. Ibaže časy sa menia a kuchynský outsorsing je nielen in, ale má aj nesporné výhody, ktoré dokáže žena oceniť. Nemyslíme donášku pizze alebo jedla z čínskeho bistra, ale systematické doručovanie hotovej papanice – od raňajok až po večeru.

Strava je vždy čerstvá, pestrá a nutrične vyvážená, prípadne nastavená na takú diétu, akú potrebujete (redukčnú, očistnú, celiatickú...). A odpadá rozmýšľanie, čo zase navariť, nutnosť stráviť v kuchyni aj minimálny čas a najmä nakupovať. A to je bonus, ktorý šetrí peniaze. Lebo keď oko nevidí výhodné akcie, sladkosti, ovocie, na ktoré sa slinky zbiehajú, a potom doma zhnije, peňaženka nebolí...

Ďalšia možnosť, ako sa vyhnúť návšteve obchodu, no pritom mať doma prvotriedne suroviny na prípravu prvotriednych jedál, je služba, ktorá zo zahraničia dorazila už aj k nám. Zo stránky vardoma.sk si stačí vybrať recept, zadať počet osôb a všetky ingrediencie, vrátane takých, ktoré zvyčajne vyžadujú „prešmejdiť“ aspoň päť supermarketov, vám donesú domov pred dvere.

Němcovej babička by ruky zalamovala a možno by sa aj trikrát prežehnala, keby vedela, že moderná gazdinka sa občas do obchodu neunúva, ale dá si potraviny, drogériu a vlastne všetko, čo potrebuje, doniesť. Kvety a sladkosti posiela rovno adresátovi. A keď sa jej pustí očko na pančuškách, iba zodvihne mobil a nový pár k nej do hodiny dorazí aj sám. Ona vie, že si tak predpláca ešte väčší luxus – čas, ktorý venuje vzťahom, deťom, práci alebo sebe.

Vychytávky doby

Aj výrobcovia kuchynského riadu a spotrebičov chcú život modernej zaneprázdnenej ženy zjednodušiť a výkon pri sporáku priblížiť k maximálnemu počtu bodov za chuť a umelecký zážitok. Preto sa pretekajú v tom, kto bude mať hrnce z lepšieho materiálu, s lepším tvarom a za lepšie peniaze. Len nech v tom pokračujú, profitovať z toho budeme my.

„Absolútnou vychytávkou, ktorá zmenila môj život, je hrniec na ryžu,“ hovorí Timea. Ja mám Kenwood, v ktorom vždy urobím ryžu ako sen. Nikdy nie je ani tvrdá, ani mäkká a hrniec ju udržiava dlho teplú.“

Danuša zas prisahá na líniu Clipso od Tefalu. „Sú to hrnce s patentovaným systémom zatvárania, niečo ako tlakové hrnce, v ktorých je hovädzie za hodinku dokonale mäkučké. Ani panviciam Tefal sa nič nevyrovná. Skvelo sa v nich dusí, pečie, vypráža, steaky sa nelepia, palacinky netrhajú. Dá sa na nich robiť bez tuku, sú odolné, dlho vydržia. Sú vhodné do umývačky riadu a je ich veľa typov, veľkostí, môžeš s nimi vybaviť akúkoľvek kuchyňu.“

Že zmena je život, a často k lepšiemu, zas potvrdzuje Maťa. „Dlho som sa bránila teplovzdušnej rúre. Bála som sa, že nebude variť a piecť ako tá predtým. Totálny omyl! Výdatne v nej využívam program Brown. Celé mäsko, aj fakt veľké kura, pekne dlho a pozvoľna na 160 stupňoch udusím pod alobalom a potom za päť minút, bez oprskania rúry, vykúzlim kôrku, ako keby sa pieklo na grile.“

Tak vidíte, aké sme šikovné a ako si dokážeme poradiť. Už chýba azda iba jediné – chlap, ktorý by to vedel fakt oceniť. Ale to už je iná téma:-)