Reklama

Tajomstvo dokonalého kysnutého cesta: Stačí pár trikov a váš koláč bude lepší ako od svokry!

Pripravte si kysnuté cesto.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Z kysnutého cesta sa dá pripraviť veľa chutných jedál, ale málo žien pozná pravé tajomstvo jeho dokonalej prípravy. S týmito trikmi sa cesto naozaj nedá pokaziť.

Ak sa bojíte pustiť do lákavého receptu len preto, lebo jeho súčasťou je miesenie cesta, odteraz to pre vás nebude žiadny problém.

Základné pravidlo

Všetky ingrediencie musia mať izbovú teplotu. Ideálna teplota mlieka: 35-37 stupňov.

Naozaj ľahké a krehké cesto dosiahneme tak, že preosejeme múku, vďaka tomu bude vzdušné a ľahké a droždie bude oveľa efektívnejšie a rýchlejšie pracovať.

Tajomstvo miesenia

Zloženie cesta je takisto kľúčové. Ak má droždie izbovú teplotu, nemusíte ho vopred zvlášť upravovať, aby napučalo. Preosejte múku do misky, pridajte rozmrvené droždie, cukor, soľ, vajce, prípadne trochu roztopeného masla. Postupne prilievajte vlažné mlieko.

Cesto by sa ideálne malo miesiť rukou, lepšie tak odhadnete správnu konzistenciu vláčneho cesta. Ak sa rozhodnete pre varechu, mieste zdola nahor, smerom k sebe, rýchlymi, rozhodnými pohybmi, takto bude cesto dostatočne vzdušné. Najlepšie je, ak sa odlepí od varechy aj od stien misy.

Pred kysnutím cesto zľahka posypte múkou, zabránite tak prenikaniu vlhkosti. Ideálna teplota na kysnutie je 27-30 stupňov, ak cesto starostlivo zabalíte. Takto už v priebehu 35-40 minút vykysne do dvojnásobnej veľkosti.

Posledné úpravy

Keď cesto vykyslo, pracujte podľa receptu: niektoré koláče vyžadujú ďalšie miesenie, iné nie. Vyformujte cesto, potrite vajíčkom a nechajte kysnúť ďalších 25-30 minút na teplom mieste.

Počas pečenia minimálne 15 minút neotvárajte rúru. Ak vložíte cesto do nepredhriatej rúry, neotvárajte ju 25 minút. Ideálna teplota pri pečení je 200 stupňov, ak ste pripravili menšie množstvo koláčov alebo sú z plochejšieho cesta, po 10 minútach znížte teplotu na 180 stupňov.