Tajomstvo dokonalých vianočných koláčov: Dobré cesto nestačí! Vyskúšajte tipy na tie NAJ plnky
19. 12. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:10)

Zdroj: shutterstock
Dobrý koláčik robí okrem dobrého cesta predovšetkým chutná plnka. Preto vám ponúkame zopár našich najobľúbenejších.
Do závinu:
Orechová
Premiešame 200 g mletých mandlí s 200 g mletých vlašských orechov a s 200 g práškového cukru. Pridáme 5 kvapiek vanilkovej esencie a 4 kvapky rumovej esencie. Vlejeme 200 g smotany na šľahanie a dôkladne premiešame.
Zdroj: shutterstock
Orechová
Tvarohová
Pretlačíme 300 g tvarohu cez sitko, pridáme 100 g práškového cukru, 1 žĺtok, 3 PL smotany na šľahanie a vymiešame. Zamiešame hrozienka a nakoniec vyšľahaný sneh z 1 bielka.
Zdroj: shutterstock
Tvarohová
Maková
Necháme 150 ml mlieka prevrieť spolu so 160 g práškového cukru, pridáme 260 g mletého maku, zamiešame a ihneď odstavíme. Podľa chuti doň postrúhame citrónovú kôru, dobre premiešame a dáme vychladnúť.
Zdroj: shutterstock
Maková
Do lepených koláčikov:
Karamelová
Do hrnca dáme 180 g krupicového cukru a 1 PL vody, privedieme do varu a na miernom ohni varíme, kým cukor neskaramelizuje do svetlohneda. Nemiešame! Potom vmiešame 80 g masla nakrájaného na malé kocky a nakoniec zalejeme 200 g smotany na šľahanie. Varíme spolu asi 10 minút, kým krém pekne nezhustne.
Zdroj: shutterstock
Karamelová
Orechovo-nugátová
Nasekáme 40 g lieskovcov najemno a opečieme na suchej panvici, kým nezačnú voňať. Stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Vyšľaháme 125 g nugátovej nátierky spolu so 60 g zmäknutého masla, s lieskovcami a 1,5 cl orechovice na svetlý krém. Hotovo!
Zdroj: shutterstock
Orechovo- nugátová
Marcipánová
Do misy dáme 250 g marcipánu, 100 g práškového cukru a 20 ml ružovej vody. Dôkladne premiesime. Pod túto plnku treba na koláčiky natrieť vrstvičku marhuľovej marmelády.
Zdroj: shutterstock
Marcipánová