Tajomstvo lahodného mäsa, ktoré sa rozpadáva v ústach: 3 recepty stoja za to, muž bude nadšený!
29. 12. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 21:50)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ak túžite po jemnučkom a lahodnom mäsku, ktoré sa rozpadáva v ústach, ste na správnej adrese. Tieto pokrmy síce vyžadujú viac času, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Šťavnatá hovädzia hruď so zeleninou
6 porcií
1,2 kg hovädzích pŕs ● 600 g koreňovej zeleniny ● dijonská horčica ● sójová omáčka ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● vetvička rozmarínu ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 cibuľa ● 100 ml bieleho vína
Najprv pripravíme marinádu. Zmiešame pár lyžíc dijonskej horčice, sójovej omáčky a olivového oleja, pridáme prelisovaný cesnak, soľ, korenie a rozmarín. Potrieme ňou mäso a necháme marinovať, najlepšie cez noc. Potom mäso opečieme na panvici z oboch strán. Preložíme na plech. Na panvici s výpekom osmažíme nakrájanú cibuľu s koreňovou zeleninou a podlejeme bielym vínom. Touto zmesou prelejeme mäso na plechu, zakryjeme ho alobalom a pečieme pri teplote 130 °C asi 4 a pol hodiny. Podávame s opečenými malými zemiakmi.
Čas prípravy: 25 minút
Čas marinovania: 12 hodín
Čas pečenia: 5 hodín
Pre výraznejšiu arómu pridajte k mäsu, ktoré sa pečie, aj dve vetvičky tymiánu.
Zdroj: shutterstock
Šťavnatá hovädzia hruď so zeleninou
Trhané bravčové pliecko v žemli
4 porcie
1,5 kg bravčového pliecka s kožou ● 1 ČL mletého čierneho korenia ● 3 ČL soli ● 1 šálka vývaru (podľa potreby) ● 5 PL olivového oleja ● 4 žemle (alebo bagety)
Rúru predhrejeme na 140 °C. Kožu na mäse narežeme do tvaru mriežky. V miske premiešame soľ a korenie s olivovým olejom. Zmes dôkladne vmasírujeme do kože aj do mäsa. Potom mäso vložíme do pekáča, prikryjeme ho alobalom a pečieme 3 a pol až 4 hodiny. Ak treba, podlejeme ho počas pečenia vývarom. Keď sa mäso rozpadá, vyberieme ho z rúry a necháme ešte hodinu odpočívať. Podávame teplé, natrhané na kúsky v žemli spolu so šalátom coleslaw a s barbeque omáčkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 4 hodiny
Čas odležania: 1 hodina
Náš tip
Vnútornú stranu narezanej žemle potrite výpekom z mäsa a zľahka opečte.
Zdroj: shutterstock
Trhané bravčové pliecko v žemli
Morčacie stehno s kyslou kapustou
3 až 4 porcie
1 morčacie stehno s kosťou a kožou ● 1/2 PL mletej rasce ● 1/2 PL mletej sladkej papriky ● 1/2 PL mletého čierneho korenia ● 2 strúčiky cesnaku ● 2 cibule ● 1 kg kyslej kapusty ● 1 bobkový list ● hydinový vývar alebo voda ● za hrsť sušených sliviek ● 1 jemne pikantná klobása ● 1 šalotka ● hrsť sušených húb ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Premiešame rovnaké množstvo mletej rasce, sladkej papriky, čierneho korenia a prelisovaného cesnaku. Stehno nasolíme, vmasírujeme doň túto zmes a necháme odstáť v chlade aspoň jednu hodinu, ideálne cez noc. Stehno vysušíme papierovou utierkou a opečieme z oboch strán na rozpálenom oleji. Mäso vyberieme na tanier, vo výpeku osmažíme cibule nakrájané na tenšie plátky a neskôr pridáme nakrájanú kyslú kapustu. Navrch kapusty uložíme stehno, do kapusty vtlačíme bobkový list a zalejeme ju vývarom asi do polovice stehna. Privedieme do varu. Kastról prikryjeme alobalom a pritlačíme vrchnákom z kastróla. Takto riadne uzavreté mäso dusíme v rúre vyhriatej na 120 °C asi 3 hodiny. Tesne pred koncom primiešame do kapusty sušené slivky. Na záver kastról odkryjeme a mäso zapečieme pri teplote 220 °C. Pred zapekaním zhrnieme kapustu z bokov kastróla, aby sa nespálila. Klobásu nakrájame na malé kocky, s nakrájanou šalotkou a nakrájanými hubami (sušené vopred namočíme do vody) ju osmažíme na mierne rozpálenej panvici. Na posledných pár sekúnd k nim pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s upečeným stehnom a kapustou.
Čas prípravy: 20 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 3 hodiny
Náš tip
Upečené stehno môžete sterilizovať v uzatvárateľnej fľaši. Neskôr akoby ste našli.
Morčacie stehno môžete nahradiť aj bravčovým plieckom. Bude šťavnatejšie.
Zdroj: archív Dobré jedlo
Morčacie stehno s kyslou kapustou