Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

KAPUSTNICA spod TATIER chutí najlepšie: Rodina si po TEJ večeri oblíže všetky prsty!

Domáca kapustnica so všakovakými dobrotami

Zdroj: DJ/Laura Witteková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Keďže sa blížia Vianoce, zblízka sme sa pozreli na jedlá, ktoré sa v Žilinskom kraji tradične varili hlavne v tomto období. Dobrú chuť!

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký voňavý perník s pudingovo-čerešňovým krémom privodí tú správnu vianočnú atmosféru!
    Zdroj: NČpŽ

    Kysuce

    Pravá slovenská kapustnica
    Osobitný význam v kysuckej strave mala kapusta, ktorej sa darilo aj v horských oblastiach a konzumovala sa po celý rok. Keď šla gazdiná sadiť kapustu, musela sa vždy čisto obliecť. Na hlave mala mať bielu šatku, aby aj hlávky kapusty boli biele, čo malo za úlohu odohnať všetky škodce.

    Pravá slovenská kapustnica

    6 porcií

    500 g kyslej kapusty ● 200 g údenej klobásy ● 30 g sušených húb ● 100 g sušených sliviek ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 vajce ● 30 g hrubej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● kyslá smotana podľa chuti

    Kapustu v hrnci zalejeme vodou, pridáme posekané huby, slivky, cesnak, soľ, korenie, klobásu a varíme asi 2 hodiny. Z vajca a múky vypracujeme tuhé cesto, ktoré postrúhame. Keď je kapusta mäkká, pridáme do polievky nastrúhanú cestovinu a dovaríme. Hotovú polievku zjemníme kyslou smotanou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 130 minút

    Zdroj: archív

    Pravá slovenská kapustnica

    Terchová 

    Dolky
    Počas Vianoc gazdinky na Kysuciach ponúkali návštevníkom kysnuté koláče – dolky. Boli to veľké buchty, ktoré sa plnili domácim lekvárom a piekli v rúre.

    Kysuce

    Vianočný kapor na kysucký spôsob
    Rieka Kysuca bola štedrým zdrojom rýb, ktoré na sviatočnom stole rozhodne nesmeli chýbať. V oblasti Kysúc bol rozšírený aj obradový chlieb, takzvaný pupkový, ktorý sa piekol z jačmennej múky v období Vianoc. Do stredu sa dal kúsok starého chleba a troška hrudkovej soli, petržlen, navrchu bol položený cesnak.

    Vianočný kapor na kysucký spôsob

    4 porcie

    3 cibule ● 2 PL bravčovej masti ● mleté čierne korenie ● 3 guľôčky celého bieleho korenia ● soľ ● 1 kg filiet alebo podkovičiek z kapra ● 2 bobkové listy ● 500 g zemiakov uvarených v šupke ● 200 ml kyslej smotany ● 1 PL octu

    Očistenú a nakrájanú cibuľu opražíme na rozohriatej masti dozlatista. Pridáme mleté čierne korenie, celé biele korenie, soľ a kapra nakrájaného na porcie. Zalejeme vodou a varíme 10 minút. Pridáme bobkový list, ošúpané zemiaky nakrájané na kolieska a varíme ešte 5 minút. Pridáme kyslú smotanu rozšľahanú s trochou vody a soli, varíme a odstavíme. Nakoniec dochutíme octom.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív

    Vianočný kapor na kysucký spôsob

    Orava

    Demikát
    Ranná polievka pripravená z nakrájaného chleba a zo syra.

    Orava

    Šúľance „šúľky“ s makom
    Hovorilo sa, že šúľance s makom treba na dobrú úrodu veľkých klasov, a tak nesmeli chýbať na štedrovečernom stole. Mak je hádam na celom Slovensku považovaný za symbol hojnosti.

    Šúľance s makom

    4 porcie

    1 kg zemiakov uvarených v šupke ● soľ ● 150 g hladkej múky ● 100 ml vody ● 200 g mletého maku ● 100 g práškového cukru

    Zemiaky v šupe uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, ošúpeme a najemno postrúhame. Pridáme múku, vodu, soľ a zamiesime cesto. Z cesta tvarujeme valčeky, ktoré hádžeme do osolenej vriacej vody. Asi 5 minút ich varíme a scedíme. Dáme do misy a posypeme makom s cukrom. Polejeme roztopeným maslom a podávame.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 35 minút

    Zdroj: archív

    Šúľance s makom

    Liptov

    Tradičný vianočný prípitok hriate (hriatô) s medom
    Na 500 ml nápoja dáme do rajnice 1 PL masla, 1 PL medu, 200 ml bielej pálenky a 200 ml umu. Necháme zohriať po bod varu a hneď odstavíme. Nalejeme do fľaše. Podávame ohriate. Hriatô sa pilo k slaninke a rôznym voňavým jedlám skoro na celom Slovensku, no svoj pôvod má práve na Liptove.

    Zdroj: shutterstock

    Liptovská Mara

    Štrba

    Štrbský kuch
    Málokto vie, že Štrba sa v minulosti preslávila pestovaním mrkvy. Každý gazda vždy zasadil aspoň na jednej roli mrkvu. A to nielen pre svoju potrebu, ale aj na predaj. Zaujímavé je, že gazdinky z tohto kraja dodnes pridávajú k mrkve aj škoricu. A tak sú dobroty, ako napríklad štrbský kuch, hotovou delikatesou.

    Štrbský kuch

    2 plechy

    500 ml mlieka ● 1 kocka droždia ● 1 kg polohrubej múky ● 2 zemiaky uvarené v šupke ● 1 ČL práškového cukru ● soľ

    Sladká plnka: 500 g mrkvy ● 200 g práškového cukru ● 2 ČL mletej škorice ● 1 PL masla

    Slaná plnka: 300 g bryndze ● 1 PL bravčovej masti

    Z mlieka, droždia, trochy múky a cukru pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Vykysnutý kvások pridáme do preosiatej múky s olúpanými a roztlačenými zemiakmi, dochutíme soľou a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Rozdelíme ho na dve časti. Mrkvu očistíme, postrúhame, dochutíme škoricou a cukrom a podusíme na masle. Cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu, navrch dáme vychladnutú mrkvovú plnku, posypeme práškovým cukrom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme dozlatista asi 25 minút. Cesto na slaný koláč opäť vyvaľkáme do kruhu, potrieme roztopenou masťou, posypeme bryndzou, necháme ešte krátko kysnúť a rovnako upečieme dozlatista.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas kysnutia: 40 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: archív

    Štrbský kuch

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.