KAPUSTNICA spod TATIER chutí najlepšie: Rodina si po TEJ večeri oblíže všetky prsty!
20. 12. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:12)

Zdroj: DJ/Laura Witteková
Keďže sa blížia Vianoce, zblízka sme sa pozreli na jedlá, ktoré sa v Žilinskom kraji tradične varili hlavne v tomto období. Dobrú chuť!
Zdroj: shutterstock
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Galéria k článku

Zdroj: NČpŽ
Kysuce
Pravá slovenská kapustnica
Osobitný význam v kysuckej strave mala kapusta, ktorej sa darilo aj v horských oblastiach a konzumovala sa po celý rok. Keď šla gazdiná sadiť kapustu, musela sa vždy čisto obliecť. Na hlave mala mať bielu šatku, aby aj hlávky kapusty boli biele, čo malo za úlohu odohnať všetky škodce.
Pravá slovenská kapustnica
6 porcií
500 g kyslej kapusty ● 200 g údenej klobásy ● 30 g sušených húb ● 100 g sušených sliviek ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 vajce ● 30 g hrubej múky ● soľ ● mleté čierne korenie ● kyslá smotana podľa chuti
Kapustu v hrnci zalejeme vodou, pridáme posekané huby, slivky, cesnak, soľ, korenie, klobásu a varíme asi 2 hodiny. Z vajca a múky vypracujeme tuhé cesto, ktoré postrúhame. Keď je kapusta mäkká, pridáme do polievky nastrúhanú cestovinu a dovaríme. Hotovú polievku zjemníme kyslou smotanou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 130 minút
Zdroj: archív
Pravá slovenská kapustnica
Terchová
Dolky
Počas Vianoc gazdinky na Kysuciach ponúkali návštevníkom kysnuté koláče – dolky. Boli to veľké buchty, ktoré sa plnili domácim lekvárom a piekli v rúre.
Zdroj: shutterstock
Terchová
Kysuce
Vianočný kapor na kysucký spôsob
Rieka Kysuca bola štedrým zdrojom rýb, ktoré na sviatočnom stole rozhodne nesmeli chýbať. V oblasti Kysúc bol rozšírený aj obradový chlieb, takzvaný pupkový, ktorý sa piekol z jačmennej múky v období Vianoc. Do stredu sa dal kúsok starého chleba a troška hrudkovej soli, petržlen, navrchu bol položený cesnak.
Vianočný kapor na kysucký spôsob
4 porcie
3 cibule ● 2 PL bravčovej masti ● mleté čierne korenie ● 3 guľôčky celého bieleho korenia ● soľ ● 1 kg filiet alebo podkovičiek z kapra ● 2 bobkové listy ● 500 g zemiakov uvarených v šupke ● 200 ml kyslej smotany ● 1 PL octu
Očistenú a nakrájanú cibuľu opražíme na rozohriatej masti dozlatista. Pridáme mleté čierne korenie, celé biele korenie, soľ a kapra nakrájaného na porcie. Zalejeme vodou a varíme 10 minút. Pridáme bobkový list, ošúpané zemiaky nakrájané na kolieska a varíme ešte 5 minút. Pridáme kyslú smotanu rozšľahanú s trochou vody a soli, varíme a odstavíme. Nakoniec dochutíme octom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: archív
Vianočný kapor na kysucký spôsob
Orava
Demikát
Ranná polievka pripravená z nakrájaného chleba a zo syra.
Orava
Šúľance „šúľky“ s makom
Hovorilo sa, že šúľance s makom treba na dobrú úrodu veľkých klasov, a tak nesmeli chýbať na štedrovečernom stole. Mak je hádam na celom Slovensku považovaný za symbol hojnosti.
Zdroj: shutterstock
Tvrdošín
Šúľance s makom
4 porcie
1 kg zemiakov uvarených v šupke ● soľ ● 150 g hladkej múky ● 100 ml vody ● 200 g mletého maku ● 100 g práškového cukru
Zemiaky v šupe uvaríme v osolenej vode. Necháme vychladnúť, ošúpeme a najemno postrúhame. Pridáme múku, vodu, soľ a zamiesime cesto. Z cesta tvarujeme valčeky, ktoré hádžeme do osolenej vriacej vody. Asi 5 minút ich varíme a scedíme. Dáme do misy a posypeme makom s cukrom. Polejeme roztopeným maslom a podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: archív
Šúľance s makom
Liptov
Tradičný vianočný prípitok hriate (hriatô) s medom
Na 500 ml nápoja dáme do rajnice 1 PL masla, 1 PL medu, 200 ml bielej pálenky a 200 ml umu. Necháme zohriať po bod varu a hneď odstavíme. Nalejeme do fľaše. Podávame ohriate. Hriatô sa pilo k slaninke a rôznym voňavým jedlám skoro na celom Slovensku, no svoj pôvod má práve na Liptove.
Zdroj: shutterstock
Liptovská Mara
Štrba
Štrbský kuch
Málokto vie, že Štrba sa v minulosti preslávila pestovaním mrkvy. Každý gazda vždy zasadil aspoň na jednej roli mrkvu. A to nielen pre svoju potrebu, ale aj na predaj. Zaujímavé je, že gazdinky z tohto kraja dodnes pridávajú k mrkve aj škoricu. A tak sú dobroty, ako napríklad štrbský kuch, hotovou delikatesou.
Štrbský kuch
2 plechy
500 ml mlieka ● 1 kocka droždia ● 1 kg polohrubej múky ● 2 zemiaky uvarené v šupke ● 1 ČL práškového cukru ● soľ
Sladká plnka: 500 g mrkvy ● 200 g práškového cukru ● 2 ČL mletej škorice ● 1 PL masla
Slaná plnka: 300 g bryndze ● 1 PL bravčovej masti
Z mlieka, droždia, trochy múky a cukru pripravíme kvások. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Vykysnutý kvások pridáme do preosiatej múky s olúpanými a roztlačenými zemiakmi, dochutíme soľou a vypracujeme vláčne cesto. Cesto necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Rozdelíme ho na dve časti. Mrkvu očistíme, postrúhame, dochutíme škoricou a cukrom a podusíme na masle. Cesto vyvaľkáme do tvaru kruhu, navrch dáme vychladnutú mrkvovú plnku, posypeme práškovým cukrom a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme dozlatista asi 25 minút. Cesto na slaný koláč opäť vyvaľkáme do kruhu, potrieme roztopenou masťou, posypeme bryndzou, necháme ešte krátko kysnúť a rovnako upečieme dozlatista.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 40 minút
Čas pečenia: 25 minút
Zdroj: archív
Štrbský kuch