Fašírky s jablkom a paradajkovou salsou

4 porcie

600 g mletého mäsa (zmes hovädzieho a bravčového) ● 1 zelené jablko ● 1 vajce ● jemné ovsené vločky ● olej ● sušený majorán ● soľ ● mleté čierne korenie

Na salsu: 400 g cherry paradajok ● 1 paprička čili (nemusí byť) ● 1 šalotka ● 1 limeta ● 1 PL koriandrovej alebo petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie

V mise zmiešame mleté mäso s nastrúhaným jablkom a vajcom. Pridáme toľko ovsených vločiek, aby sa zmes zahustila, prisypeme majorán, soľ a korenie – dobre premiešame. Mokrými rukami formujeme guľky a obalíme ich v ovsených vločkách. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, zľahka pokropíme olejom a v rúre vyhriatej na 180 °C upečieme. Guľky raz otočíme, aby sa opiekli aj z druhej strany. Urobíme salsu. Paradajky umyjeme, osušíme a nakrájame na štvrtky. Pridáme papričku aj šalotku nakrájané nadrobno, ochutíme limetovou šťavou a koriandrom nasekaným nadrobno alebo petržlenovou vňaťou. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Fašírky s jablkom a paradajkovou salsou
Fašírky s jablkom a paradajkovou salsou
Zdroj: archív Dobré jedlo

Šťavnatý koláč s tvarohom

12 kúskov

250 g polohrubej múky ● 100 g práškového cukru ● 125 g masla ● 1 vajce ● 1/2 balíčka prášku do pečiva ● 1 balíček vanilkového cukru

Na tvarohovú plnku: 250 g mäkkého tvarohu ● 2 PL práškového cukru (plus na posypanie) ● 1 malé vajce ● 5 PL mlieka ● 30 ml oleja ● 1/2 balíčka vanilkového pudingu ● 1/2 balíčka vanilkového cukru ● 300 g bobuľového ovocia

Z múky, práškového cukru, zo zmäknutého masla, z vajca, prášku do pečiva a vanilkového cukru vypracujeme cesto. Rozdelíme ho na polovice. Jednu polovicu cesta zabalíme do mikroténového vrecúška a dáme do mrazničky. Druhú polovicu cesta dáme na plech s rozmermi 20 x 20 cm, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Cesto rukou rovnomerne roztlačíme na celý plech. Okraje necháme vyššie. Pripravíme tvarohovú plnku. V mise zmiešame tvaroh, práškový cukor, vajce, mlieko, olej, pudingový prášok a vanilkový cukor. Plnku rozotrieme na cesto a uložíme na ňu bobuľové ovocie. Zľahka ho posypeme práškovým cukrom. Rúru vyhrejeme na 150 °C a koláč dáme na 10 minút predpiecť. Potom ho vyberieme a nastrúhame naň zvyšok cesta z mrazničky. Teplotu v rúre zvýšime na 170 °C a koláč dopekáme ešte 35 minút. Necháme vychladnúť a pokrájame na štvorčeky.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút

Šťavnatý koláč s tvarohom
Šťavnatý koláč s tvarohom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Bageta s uhorkou a klíčkami

2 kúsky

1/2 šalátovej uhorky ● 4 listy šalátu ● 150 g jemného tvarohu ● 1 až 2 ČL chrenu ● 2 malé bagety ● korenie karí ● klíčky šošovice a munga ● soľ

Uhorku olúpeme a priečne nakrájame asi na polcentimetrové plátky. Šalát umyjeme a osušíme. Tvaroh zmiešame s chrenom a natrieme na bagety. Na tvaroh dáme plátky uhorky, ochutíme ich korením karí a soľou, pridáme listy šalátu a klíčky.

Čas prípravy: 10 minút

Náš tip
Bagetu potrite dipom z kyslej smotany, nastrúhanej kyslej uhorky a chrenu. Bude to mňamka.

Bageta s uhorkou a klíčkami
Bageta s uhorkou a klíčkami
Zdroj: archív Dobré jedlo

Kuracie rezne v paprike a sezame

4 porcie

600 g kuracích pŕs ● 1 šálka hladkej múky ● 1 až 2 vajcia ● 1 šálka strúhanky ● 1 PL mletej sladkej červenej papriky ● 2 PL sezamových semienok ● soľ ● mleté biele korenie ● olej

Na dip: 100 ml majonézy ● 200 ml kyslej smotany ● worcesterská omáčka ● citrónová šťava ● soľ ● mleté čierne korenie

Okrem toho: kyslé uhorky ● chlieb

Kuracie prsia umyjeme, osušíme, nakrájame na menšie rezne a naklepeme. Do jednej misky dáme múku, v druhej vyšľaháme vajcia a v tretej zmiešame strúhanku s paprikou a so sezamovými semiačkami. Mäso osolíme, okoreníme a obalíme v trojobale. Do panvice nalejeme olej a rezne vyprážame z každej strany asi 4 minúty dozlatista. Uložíme na kuchynskú papierovú utierku, aby sme odstránili prebytočný tuk. Na výlet si k nim pribalíme malé kyslé uhorky a čerstvý chlieb. Môžeme si pripraviť aj dip vymiešaný z majonézy, kyslej smotany, kapár, worcesterskej omáčky, citrónovej šťavy, zo soli a z korenia.

Čas prípravy: 10 minút
Čas vyprážania: 20 minút

Náš tip
Rezne skladujte v termoobale, zachovajú si svoju čerstvosť a šťavnatosť.

Kuracie rezne v paprike a sezam
Kuracie rezne v paprike a sezam
Zdroj: archív Dobré jedlo

Slané mafiny s mortadelou a so syrom

12 kúskov

1 a 1/2 šálky hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 2 šálky nastrúhaného čedaru ● 100 g mortadely ● 1 veľká cuketa ● 1 vajce● 2 PL pažítky ● 1/4 šálky mlieka ● 1/4 šálky mangového čatní

Do misy dáme múku, prášok do pečiva, pridáme syr nastrúhaný nahrubo, mortadelu nakrájanú na kocky, cuketu nastrúhanú nahrubo a pažítku. V druhej mise zmiešame mlieko, vajce a čatní. Vlhkú zmes vlejeme do stredu múkovej zmesi a dobre premiešame. Mafinovú formu na pečenie dobre vymastíme tukom a jamky naplníme mafinovou zmesou do dvoch tretín. Pečieme 15 až 20 minút v rúre vyhriatej na 200 °C. Špajdľou vyskúšame, či sú mafiny upečené. Vyberieme z rúry a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Skladujeme vo vzduchotesnej nádobe pri izbovej teplote.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút

Slané mafiny s mortadelou a so syrom
Slané mafiny s mortadelou a so syrom
Zdroj: archív Dobré jedlo

Zeleninové quesadilly s guacamole

6 porcií

● 1 PL korenia Mäspoma Gril-párty● 3 červené cibule● 1 zväzok jarnej cibuľky● 1 menšia konzerva  sterilizovanej kukurice● 1 menšia konzerva sterilizovanej fazule● 240 g syra gouda● 2 väčšie avokáda● 1 šalotka● 3 strúčiky cesnaku● 1 paprička čili● 6 pšeničných placiek (tortily)

Cibuľu očistíme a nakrájame na plátky. Jarnú cibuľku očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Kukuricu a fazuľu scedíme a necháme odkvapkať. Syr nastrúhame. Avokádo rozpolíme, vyberieme jadierko a dužinu vyberieme lyžicou. Roztlačíme vidličkou na kašu. Šalotku a cesnak očistíme a nasekáme nadrobno. Zamiešame do avokáda, pridáme nasekanú papričku čili a dochutíme korením Mäspoma Gril-párty. Polovicu placky potrieme avokádovou zmesou, posypeme cibuľou, jarnou cibuľkou, kukuricou a fazuľou. Povrch posypeme syrom a placku preložíme na polovicu. Opečieme z oboch strán na grilovacej panvici. Hotové quesadilly rozrežeme na trojuholníky a zabalíme. Môžeme podávať s paradajkovou salsou.

Čas prípravy: 20 minút

Zeleninové quesadilly s guacamole
Zeleninové quesadilly s guacamole
Zdroj: shutterstock
Korenie: Gril- párty
Korenie: Gril- párty
Zdroj: maspoma