Pripravujete omáčku alebo lečo? Takto olúpete celé kilá paradajok, pomôže jednoduchý trik
14. 8. 2018, 13:15 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:42)

Zdroj: Shutterstock
Ak pripravujete omáčku z čerstvých rajčín, určite oceníte, že v nej nie sú šupky.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Rajčinová sezóna je v plnom prúde. Práve teraz sú čerstvé paradajky zo záhradky z trhu nádherne červené a sladké. Lenže, jesť ich len tak, to je často nad naše sily. Často ich preto zavárame ako lečo, kečup, alebo ako omáčku. Predtým ich však treba olúpať. Šupky sa zachytávajú v zuboch a problémy robia aj ľuďom, ktorých trápi žlčník.
Zdroj: Shutterstock
Paradajky obsahujú tryptofán, ktorý umožňuje
Tento starý fígeľ používajú aj špičkoví šéfkuchári. Každú rajčinu narežte do kríža ostrým nožom. Začnite od spodku rajčiny, nie na strane kde bola stopka.
Zdroj: Shutterstock
Ako rýchlo ošúpať paradajky?
Potom ich zalejte horúcou vodou z kanvice tak, aby boli ponorené. Po minúte vodu zlejte a zalejte studenou, čo možno najchladnejšou vodou. Teplotný šok zmäkčí vrstvu pod šupkou, ktorá potom ľahko skĺzne dole. Takto olúpete ľubovoľné množstvo rajčín bez toho, aby ste prišli o nervy.
Zdroj: Shutterstock
Červené farbivo lykopén pôsobí bioaktívne na obnovu buniek a zneškodňuje voľné radikály.