Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Pripravujete omáčku alebo lečo? Takto olúpete celé kilá paradajok, pomôže jednoduchý trik

Dajte prednosť zelenine pred tabletkami.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ak pripravujete omáčku z čerstvých rajčín, určite oceníte, že v nej nie sú šupky.

Rajčinová sezóna je v plnom prúde. Práve teraz sú čerstvé paradajky zo záhradky z trhu nádherne červené a sladké. Lenže, jesť ich len tak, to je často nad naše sily. Často ich preto zavárame ako lečo, kečup, alebo ako omáčku. Predtým ich však treba olúpať. Šupky sa zachytávajú v zuboch a problémy robia aj ľuďom, ktorých trápi žlčník.

Zdroj: Shutterstock

Paradajky obsahujú tryptofán, ktorý umožňuje

Tento starý fígeľ používajú aj špičkoví šéfkuchári. Každú rajčinu narežte do kríža ostrým nožom. Začnite od spodku rajčiny, nie na strane kde bola stopka.

Zdroj: Shutterstock

Ako rýchlo ošúpať paradajky?

Potom ich zalejte horúcou vodou z kanvice tak, aby boli ponorené. Po minúte vodu zlejte a zalejte studenou, čo možno najchladnejšou vodou. Teplotný šok zmäkčí vrstvu pod šupkou, ktorá potom ľahko skĺzne dole. Takto olúpete ľubovoľné množstvo rajčín bez toho, aby ste prišli o nervy.

Zdroj: Shutterstock

Červené farbivo lykopén pôsobí bioaktívne na obnovu buniek a zneškodňuje voľné radikály.

Vyberáme pre vás niečo PLUS