Takto to nepokazíte! Ako správne podávať jednotlivé druhy syrov?
6. 4. 2014, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:25)

Zdroj: Shutterstock
Ideálne je syr vybrať a nakrájať asi hodinu až dve pred konzumáciou, keďže potrebuje čas na uvoľnenie arómy i chute.
Bochníkové, ale i štvorcové tvary syrov by sme mali krájať vždy ako tortu, aby mal každý stolovník k dispozícii pevnejší okraj, ale aj jemnejší stred.
Plesňové syry krájame hneď po vybratí z chladničky, aby príliš nezmäkli. Ak nôž namočíme pred krájaním do horúcej vody, pôjde to ľahšie.
Syry, ktoré si budú konzumenti odkrajovať sami podľa apetítu, uložme na drevenú dosku či lopárik, pretože mäkké drevo nôž neotupí. Mäkké syry servírujeme na mramorovej alebo keramickej doske, chladný povrch bráni vytekaniu jemného vnútra.
Syry podávame v kombinácii s figami, s bobuľami hrozna alebo ríbezlí a s vlašskými orechmi. Ale môžu to byť aj kúsky jablka alebo hrušky, prípadne celé jahody. Chuť čerstvých syrov (ovčí, feta, mozarella) zvýraznia bylinky a korenia (bazalka, mletá červená paprika) a výborne k nim chutia koktailové paradajky.
Dôležitou prílohou k syrovej mise je chlieb alebo pečivo. Môžeme zvoliť pokojne aj bagety z bielej múky, ale výborné bude aj tmavé pečivo a celozrnný alebo tekvicový chlieb.