Všestranná cvikla porazí vlčí hlad: Tieto recepty sú také mňam, že sa nebudete stačiť čudovať
2. 11. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:11)

Zdroj: ANZA
V modernej svetovej kuchyni zažíva cvikla pre svoje zdravotné účinky úplnú renesanciu, no u nás sa stále vníma ako obyčajná červená repa.

Cviklový koláč s tvarohom a mandľami
12 kúskov
Pripravíme cesto: 250 g cvikly umyjeme, očistíme a najemno nastrúhame. Rozklepneme 5 vajec, žĺtky oddelíme od bielkov. Žĺtky s 250 g kryštálového cukru vymiešame na hustú penu. Do žĺtkovej peny primiešame 75 g preosiatej hladkej múky s 1 lyžičkou kypriaceho prášku a 3 lyžicami kukuričného škrobu. Potom pridáme nastrúhanú cviklu a 250 g mletých mandlí a dôkladne premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho zapracujeme
do cesta. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Zapekaciu formu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto rozotrieme do formy, povrch uhladíme. Naplnenú formu vložíme do vyhriatej rúry a pečieme asi 1 hodinu. Upečené cesto vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Pripravíme plnku: Spolu dohladka vymiešame 275 g tvarohu, 125 g krémového smotanového syra typu žervé, 80 g práškového cukru a 2 balíčky vanilínového cukru. Plnku rovnomerne natrieme na vychladnuté cesto a odložíme do chladu stuhnúť. Krátko pred servírovaním koláč ozdobíme kolieskami cvikly, ktorú sme asi 20 minút povarili a nechali vychladnúť.
Zdroj: ANZA
Cviklový koláč s tvarohom a mandľami
Čokoládový koláč s cviklou
12 kúskov
Umyjeme 250 g cvikly, olúpeme a najemno nastrúhame. Trochu nastrúhanej cvikly si necháme na ozdobenie. Rozklepneme 5 vajec, žĺtky oddelíme od bielkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a odložíme na chladné miesto. Vo väčšej mise vymiešame 5 žĺtkov so 100 g kryštálového cukru a štipkou mletých klinčekov a pridáme soľ na špičku noža. Prilejeme 1 lyžicu rumu a vyšľaháme na nadýchanú penu. V ďalšej miske zmiešame 100 g hladkej múky, 1/2 lyžičky kypriaceho prášku a 30 g kakaa. K žĺtkovej pene pridáme bielkový sneh, preosiatu múčnu zmes, 200 g mletých mandlí a nakoniec aj nastrúhanú cviklu. Všetko krátko, ale dôkladne premiešame. Plech vystelieme papierom na pečenie. Cesto rovnomerne rozotrieme na pripravený plecha povrch uhladíme. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme 40 až 50 minút. Ak treba, koláč môžeme piecť trocha dlhšie, ale povrch prikryjeme alobalom. Upečený koláč aj s papierom vyberieme z plechu a na kuchynskej mriežke necháme vychladnúť. Posypeme práškovým cukrom, pokrájame na kocky a ozdobíme tenkými pásikmi pomarančovej kôry z polovice biopomaranča a odloženou nastrúhanou cviklou.
Zdroj: ANZA
Čokoládový koláč s cviklou
Cviklová polievka
4 porcie
Očistíme 300 g cvikly a nakrájame na malé kocky. Na oleji speníme 1 nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridáme 3 až 4 zemiaky nakrájané na väčšie kúsky, 100 g mrkvy nakrájanej na kolieska a cviklu. Osolíme, opečieme, zalejeme teplým mäsovým vývarom, pridáme bobkový list a pod pokrievkou uvaríme domäkka. Uvarenú polievku ochutíme 2 strúčikmi prelisovaného cesnaku, zahustíme hladkou múkou a krátko povaríme. Ozdobíme kyslou smotanou a kôprom.
Zdroj: ANZA
Cviklová polievka