Táto maková torta s jahodovým krémom je taká skvelá, že ju budete musieť piecť znovu a znovu!
2. 10. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 13:23)

Zdroj: archív
Táto úžasná maková torta s jahodovým krémom zaručene bude patriť k vašim favoritom. A budete ju musieť piecť znovu.

Zdroj: archív

Zdroj: archív

Zdroj: archív
Galéria k článku
16 kúskov
100 g hladkej múky ● 25 g škrobovej múčky ● 25 g mletého maku ● 4 vajcia ● 300 g krupicového cukru ● soľ ● 7 plátkov želatíny ● 800 g jahôd ● 3 PL citrónovej šťavy ● 750 ml smotany na šľahanie ● 6 PL bazového sirupu ● 2 PL práškového cukru
1. Všetky uvedené suroviny dôkladne odvážime a odmeriame. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vystelieme papierom na pečenie. Rúru predhrejeme na 180 °C.
2. Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme na tuhý sneh, pričom doň zašľaháme štipku soli a 100 g cukru. V druhej miske vyšľaháme na hustú penu žĺtky so 75 g cukru a s 3 PL horúcej vody. Opatrne zapracujeme vyšľahaný sneh.
3. Múku zmiešame s makom a so škrobom a opatrne premiešame s vajcovou zmesou. Cesto nalejeme do formy a povrch uhladíme.
4. Pečieme 25 až 30 minút, kým špajdľa zapichnutá do cesta nebude po vybratí suchá. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Následne pozdĺžne rozpolíme.
5. Želatínu namočíme. Rozmixujeme 400 g očistených jahôd so 125 g cukru a s citrónovou šťavou. Želatínu spolu s 3 PL jahodového pyré ohrievame, až kým sa nerozpustí. Zamiešame do zvyšku jahodového pyré. Spojíme so šľahačkou.
6. Spodnú časť korpusu pokvapkáme 3 PL sirupu a potrieme polovicou šľahačky. Prekryjeme fóliou a dáme na 4 hodiny do chladničky. Ozdobíme šľahačkou, jahodami, jahodovým pyré a práškovým cukrom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 4 a pol hodiny