Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tekvica je ako stvorená pre redukčnú a diabetickú diétu

Tekvicové gnocchi s omáčkou z modrého syra

Zdroj: Eva, Dušan Křístek

Reklama

Máte tekvicu v pamäti len ako neforemný bledý prívarok zo školskej jedálne? Zabudnite! Tekvica je najzdravšia delikatesa sezóny.

MUDr. Peter Minárik, poradňa ONLIFE – Obesity, Nutrition, Lifestyle:

Tekvicu smelo zaraďte do jedálneho lístka tak často, ako sa len dá. Bolo by škoda nevyužiť čas, keď sú jej plné záhrady. Botanicky ju zaraďujeme do rodu Cucurbito a okrem spomínanej bielej, typickej pre naše končiny, varíme už aj z oranžovej, zelenej, sivej alebo žltej odrody. 90 – 95 % tekvice tvorí voda, z toho vyplýva jej nízka energetická hodnota. 100 g tekvice obsahuje 55 – 56 kJ a 0,7 – 1 g bielkovín, 6,5 g sacharidov, z čoho cukry tvoria len 1,7 g. Ako bonus v nej nájdete 0,5 g vlákniny a iba 0,2 g tuku. Je ľahko stráviteľná, pri redukčnej diéte a diabetickej diéte ako stvorená. Dobrá správa je, že spomínaných 100 g tekvice pokryje až 41 % dennej dávky vitamínu A a 29 % betakaroténu. V tekvici nechýbajú ani antioxidanty, vápnik, železo, horčík, ale to stále nie je všetko. Tekvicové jadierka, ktoré vydlabete, by bol hriech vyhodiť. Dodajú telu potrebné polynenesýtené a mononenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú vynikajúce pre zdravie nervov, mozgu a ciev. Obsahujú minimálne množstvá možných alergénov. Nemusíte sa ich preto báť, aj keď alergiami trpíte. Významným, no finančne náročnejším spestrením tekvicových dobrôt je tekvicový olej lisovaný z jadier. Doprajte si ho aspoň sezónne, ako súčasť výbornej tekvicovej polievky.

Martin Petrík, šéfkuchár

Nie nadarmo sa pýši titulom Chef de Cuisine. Jeho umenie ocenila kráľovná Alžbeta II., pripravoval jedlo na summite Busha a Putina a blysol sa aj v kóšer reštaurácii Chez David. Aktuálne môže svojím umením ulahodiť aj vám, keď sa budete vracať z návštevy Bratislavského hradu.

Lákavé tekvicové menu sme pripravili v príjemnej secesnej reštaurácii Chagall v Bratislave. Vaše náročné chute tu potešia kulinárskymi nápadmi z celého sveta a zaujímavou sezónnou ponukou.

Studené predjedlo

Tekvicové mille-feuille prekladané šalviovým crème fraiche

Pre 4 osoby:

400 g tekvice na pečenie, 10 g šalvie, 0,5 dl olivového oleja, 10 g cesnaku, 200 g crème fraiche, 6 g želatíny, 100 g šľahačky

Postup:

Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok, rozdelíme na menšie kusy, polejeme olivovým olejom, potrieme cesnakom a jemne osolíme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 stupňoch 10 minút. Necháme vychladnúť, nakrájame na tenké plátky. V mise poprekladáme vyšľahaným crème fraiche, šľahačkou, želatínou a šalviou. Necháme chladiť asi dve hodiny. Nakoniec nakrájame.

Tip šéfkuchára: Dojem z predjedla výborne dotvorí, keď ho podávate s listovým šalátom.

Polievka

Kapučíno z grilovanej tekvice Hokkaido s vanilkovou penou

Pre 4 osoby:

500 g tekvice Hokkaido,0,5 dl tekvicového oleja, 100 g šalotky, 0,5 l zeleninového vývaru, 1 dl plnotučného mlieka, 50 g masla

Postup:

Tekvicu očistíme, zbavíme jadierok, rozdelíme na menšie kusy a na rozpálenej panvici prudko opečieme na tekvicovom oleji, aby skaramelizoval cukor obsiahnutý v tekvici. Šalotku orestujeme na masle, podlejeme vývarom, pridáme tekvicu a 20 minút varíme. Ponorným mixérom vyšľaháme na hladkú hmotu. Plnotučné mlieko si napeníme v parnom kúpeli a vmiešame do polievky.

Tip šéfkuchára:

Podávame s opečeným tmavým chlebom alebo s tekvicovými jadierkami opečenými na tekvicovom oleji.

Hlavné jedlo

Tekvicové gnocchi s omáčkou z modrého syra a s opečenými tekvicovými jadierkami

Pre 4 osoby:

500 g tekvice na pečenie, 200 g hrubej špaldovej múky, 2 vajcia, olivový olej, modrý syr (Niva, gorgonzola) 0,5 l zeleninového vývaru, 50 g masla, 100 g hladkej múky, 100 g smotany na varenie, 100 g tekvicových jadierok

Postup:

Očistenú tekvicu podusíme nad parou asi 20 minút, potom ju cez jemne tkané sitko zbavíme prebytočnej vody a dáme dobre vychladiť. Pridáme špaldovú múku, dve žĺtka a vypracujeme hladké cesto. Z cesta pripravíme gnocchi, uvaríme ich v horúcej osolenej vode, až kým nevyplávajú na povrch, a ihneď ochladíme pod tečúcou vodou. V panvici roztopíme maslo, pridáme hladkú múku, orestujeme ju a zalejeme vývarom. Keď omáčka zhustne, pridáme do nej na kocky nakrájaný modrý syr a rozmixujeme ju ponorným mixérom. Nakoniec prilejeme smotanu, dochutíme soľou a korením.

Tip šéfkuchára:

Pred podávaním gnocchi opražíme na olivovom oleji a zároveň na suchej panvici prudko opečieme tekvicové jadrá, ktorými gnochci posypeme. Jedlo sa dá aj zapiecť a podávať s marinovanou rukolou.

Vyberáme pre vás niečo PLUS