Gnocchi s paradajkovou omáčkou
4 porcie
NA GNOCCHI: 1 kg hokaido tekvice ● muškátový oriešok ● 50 g parmezánu ● 250 g polohrubej múky ● hrubá múka na posypanie ● soľ
NA OMÁČKU: 250 g paradajok ● 3 vetvičky bazalky (+ na ozdobu) ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● soľ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 až 2 PL octu ● 200 ml zeleninového vývaru ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Najprv pripravíme gnocchi. Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierka a ošúpeme. Dužinu nakrájame na kocky a dáme variť asi na 20 minút, kým nezmäkne. Zlejeme a odvážime z nej 400 g. Túto časť tekvice prelisujeme cez lis na zemiaky. Osolíme a posypeme muškátovým orieškom. Parmezán nastrúhame a spolu s múkou ho postupne striedavo zapracujeme k tekvici. Cesto prikryjeme a dáme na 30 minút do chladničky. Na omáčku rozrežeme očistené paradajky a vyberieme z nich jadierka. Dužinu nakrájame nadrobno. Nasekáme bazalku, cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak prelisujeme. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej. Pridáme cibuľu a cesnak a krátko opekáme. Pridáme paradajkový pretlak a paradajky. Dochutíme soľou, korením a octom. Zalejeme vývarom a varíme asi 5 minút. Vmiešame bazalku. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske z neho vypracujeme dlhý valec. Rozkrájame ho na menšie kúsky. Tie vyformujeme do guliek, posypeme hrubou múkou a pomocou vidličky jemne stlačíme. Gnocchi varíme v dostatočne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Zlejeme a zmiešame s paradajkovou omáčkou. Podávame posypané čerstvou bazalkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 20 minút