TEKVICOVÁ sezóna je už TU: Uvarte si naše menu z hokaido tekvice! Chutiť bude aj chlapom
5. 9. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Ak ste tento druh ešte nevyskúšali, je najvyšší čas napraviť to. Je zdravá, má skvelú chuť a varenie s ňou je hračka. K tomu tá nádherná farba.

Zdroj: Instagram@vj_cooks
Gnocchi s paradajkovou omáčkou
4 porcie
NA GNOCCHI: 1 kg hokaido tekvice ● muškátový oriešok ● 50 g parmezánu ● 250 g polohrubej múky ● hrubá múka na posypanie ● soľ
NA OMÁČKU: 250 g paradajok ● 3 vetvičky bazalky (+ na ozdobu) ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● soľ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 1 až 2 PL octu ● 200 ml zeleninového vývaru ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Najprv pripravíme gnocchi. Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierka a ošúpeme. Dužinu nakrájame na kocky a dáme variť asi na 20 minút, kým nezmäkne. Zlejeme a odvážime z nej 400 g. Túto časť tekvice prelisujeme cez lis na zemiaky. Osolíme a posypeme muškátovým orieškom. Parmezán nastrúhame a spolu s múkou ho postupne striedavo zapracujeme k tekvici. Cesto prikryjeme a dáme na 30 minút do chladničky. Na omáčku rozrežeme očistené paradajky a vyberieme z nich jadierka. Dužinu nakrájame nadrobno. Nasekáme bazalku, cibuľu očistíme a nasekáme nadrobno. Cesnak prelisujeme. V hlbšej panvici rozpálime olivový olej. Pridáme cibuľu a cesnak a krátko opekáme. Pridáme paradajkový pretlak a paradajky. Dochutíme soľou, korením a octom. Zalejeme vývarom a varíme asi 5 minút. Vmiešame bazalku. Cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske z neho vypracujeme dlhý valec. Rozkrájame ho na menšie kúsky. Tie vyformujeme do guliek, posypeme hrubou múkou a pomocou vidličky jemne stlačíme. Gnocchi varíme v dostatočne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Zlejeme a zmiešame s paradajkovou omáčkou. Podávame posypané čerstvou bazalkou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Gnocchi s paradajkovou omáčkou
S kyslými jablkami
4 porcie
1,25 kg hokaido tekvice ● 1 stredne veľká cibuľa ● 1 l zeleninového vývaru ● 500 g kyslejších jabĺk ● 375 g zemiakov ● 75 g prerastenej slaniny ● 4 až 5 vetvičiek tymianu ● soľ ● mleté biele korenie ● maslo ● olivový olej
Tekvicu rozpolíme, vyberieme jadierka a dužinu nakrájame na kocky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame. V hrnci rozpálime maslo, pridáme cibuľu, tekvicu a krátko opekáme. Zalejeme vývarom a trocha osolíme. Privedieme do varu. Jablká očistíme, vyberieme jadrovník a dužinu nakrájame na kocky. Pridáme k tekvici. Prikryjeme pokrievkou a varíme asi 10 minút. Zatiaľ ošúpeme zemiaky a nakrájame na malé kocky. Tymian natrháme. Na panvici opečieme slaninu, kým nepustí tuk. Slaninu vyberieme a k tuku pridáme olej. Rozpálime a vmiešame zemiaky. Opekáme 5 až 6 minút dozlatista. Ku koncu pridáme slaninu a tymian. Dochutíme soľou a korením. Polievku rozmixujeme a podľa potreby dochutíme soľou a bielym korením. Nalejeme ju do misiek, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme slaninovými zemiakmi.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
S kyslými jablkami
Kiš s hruškami a so slaninou
4 porcie
200 g hladkej múky ● 125 g masla ● 4 vajcia ● 425 g hokaido tekvice ● 100 g prerastenej slaniny ● 175 g jarných cibuliek ● 1/4 zväzku tymianu ● 2 zrelé hrušky ● 125 g smotany na šľahanie ● muškátový oriešok ● 2 PL strúhanky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Z múky, masla, z jedného vajca a zo štipky soli vypracujeme hladké cesto. Zabalíme ho do fólie a dáme na 30 minút do chladničky. Tekvicu rozrežeme, vyberieme jadierka a nakrájame na mesiačiky. Jarné cibuľky očistíme a nakrájame na kolieska. Tymian natrháme. Na panvici rozpálime olej, pridáme tekvicu a opekáme. Vmiešame cibuľku, slaninku a tymian. Krátko opekáme a dochutíme soľou a korením. Hrušky opláchneme, odstránime jadrovník a nakrájame na menšie kocky. Smotanu vyšľaháme spolu s 3 vajcami, osolíme, okoreníme a pridáme trocha muškátového orieška. Tartovú formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na kruh s priemerom28 cm a prenesieme do formy. Dno viackrát popicháme vidličkou a posypeme strúhankou. Obložíme hruškami a tekvicovou zmesou. Zalejeme vajíčkovou smotanou a ozdobíme vetvičkami tymianu. Pečieme 50 až 60 minút na spodnej koľajničke pri teplote 200 °C. V polovici pečenia prekryjeme alobalom a dopečieme. Podávame trochu vychladnutý.
Čas prípravy: 25 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 60 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kiš s hruškami a so slaninou
Tekvicový cheesecake
16 kúskov
175 g masla ● 300 g celozrnných sušienok ● 200 g tekvicových semienok ● 700 g hokaido tekvice ● 100 ml pomarančovej šťavy ● 1 vanilkový struk ● 750 g krémového syra typu žervé ● 230 g práškového cukru ● štipka mletého zázvoru ● 1/2 ČL mletej škorice ● 4 vajcia ● soľ ● 2 PL kryštálového cukru
V sekáčiku nasekáme najemno 150 g tekvicových semienok aj sušienky. Zamiešame rozpustené maslo a vypracujeme mrveničku, ktorú natlačíme na dno tortovej formy. Dáme do chladničky na 30 minút. Tekvicu nakrájame na kocky. V hrnci rozpálime 1 lyžicu masla a pridáme 400 g tekvice. Krátko opekáme, potom podlejeme pomarančovou šťavou, prikryjeme pokrievkou a dusíme, kým tekvica nezmäkne. Rozmixujeme na pyré a necháme vychladnúť. Krémový syr vymiešame s práškovým cukrom, so zázvorom, škoricou, štipkou soli a s dreňou z vanilky. Vmiešame tekvicové pyré a po jednom aj vajcia. Nalejeme na sušienkový korpus a pečieme pri teplote 175 °C na spodnej koľajničke 55 až 65 minút. Rúru vypneme a cheesecake v nej necháme ešte 30 minút. Potom dáme na noc do chladničky. V panvici rozpustíme 2 lyžice masla, pridáme zvyšné tekvicové semienka a 2 lyžice kryštálového cukru. Necháme skaramelizovať. Nalejeme na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Potom nalámeme a ozdobíme ním cheesecake.
Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 65 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tekvicový cheesecake
Tekvicová panvička s fašírkami a kozím syrom
4 porcie
2 PL sezamu ● 600 g hokaido tekvice ● 200 g špenátu ● 1 cibuľa ● 1 strúčik cesnaku ● 500 g miešaného mletého mäsa ● 3 PL strúhanky ● 1 vajce ● 1 a 1/2 ČL horčice ● 200 ml zeleninového vývaru ● 150 g čerstvého kozieho syra ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Na suchej panvici zľahka opečieme sezam. Tekvicu dôkladne umyjeme, vyberieme jadierka a nakrájame na tenké plátky. Špenát prepláchneme a osušíme. Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. V mise zmiešame mleté mäso, strúhanku, vajce, horčicu, cibuľu, cesnak, 1 lyžičku soli a pol lyžičky mletého čierneho korenia. Zo zmesi vlhkými rukami vyformujeme menšie guľky. Na rozpálenom oleji ich opekáme zo všetkých strán dozlatista. Guľky vyberieme z panvice a do výpeku pridáme tekvicu. Opekáme ju 5 až 6 minút. Zalejeme vývarom, pridáme špenát a dusíme, kým špenát nezvädne. Osolíme a okoreníme. Pridáme mäsové guľky a prehrejeme. Na panvičku nasypeme rozdrvený syr a posypeme opraženým sezamom. Ihneď podávame.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Tekvicová panvička s fašírkami a kozím syrom