Reklama

Tešíte sa na pečenie perníkov? Tento rok skúste tieto TOP recepty, budete HVIEZDOU celej rodiny

Voňavé perníčky

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Vianoce by bez nich neboli Vianocami. Veď ktoré iné sviatočné pečivo dokáže nádherne rozvoňať celý doma v sekunde vykúzliť tú správnu atmosféru? A tá ich božská chuť...

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Vianočná Red Velvet torta s perníkovým korením

    Voňavé perníčky

    30 kúskov

    ● 600 g hladkej špaldovej múky● 210 g brezového práškového cukru● 75 g zmäknutého masla● 3 vajcia● 3 PL medu● 1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny● 2 ČL perníkového korenia● žĺtok na potretie

    V mise zmiešame sypké suroviny. Pridáme vajcia prešľahané s medom a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké pevné cesto a necháme ho 1 hodinu odležať v chlade. Cesto vyvaľkáme na plát hrubý 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary.Pečieme 12 až 15 minút v rúre predhriatej na 160 °C. Ak perníčky chceme zdobiť polevou, potrieme ich ešte horúce rozšľahaným žĺtkom. Budú sa krásne lesknúť.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 1 hodina
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Voňavé perníčky

    Domáce PERNÍKOVÉ  korenie

    1 dávka

    ● 2 ČL mletých klinčekov● 1 ČL muškátového kvetu● 1 ČL mletého zázvoru● 1 ČL mletého kardamómu● 1/2 ČL mletého anízu● štipka bieleho mletého korenia● 7 g mletej cejlónskej škorice

    Do misky nasypeme všetky suroviny okrem škorice. Aby bolo korenie vyvážené, malo by obsahovať 40 až 60 percent škorice. Zmes odvážime a škoricu prisypeme podľa potreby. Dobre premiešame a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.

    Čas prípravy: 5 minút

    Perníkové cupcaky

    12 až 15 kúskov

    ● 150 g zlatého sirupu● 110 g trstinového cukru● 110 g roztopeného masla● 2 veľké vajcia● 1 PL nastrúhanej     pomarančovej kôry● 200 g hladkej špaldovej múky● 1 PL kandizovaného zázvoru● 1/2 PL sódy bikarbóny● 1/2 PL mletého zázvoru● 1 ČL mletej škorice● štipka soli● 150 ml vriacej vody

    NA KRÉM:

    ● 150 ml smotany na šľahanie● práškový brezový cukor   podľa chuti● 250 g mascarpone

    V miske prešľaháme zlatý sirup, trstinový cukor, maslo, vajcia a nastrúhanú pomarančovú kôru. V ďalšej mise zmiešame múku, koreniny, kandizovaný zázvor, sódu bikarbónu a soľ. Všetky suroviny spolu vymiešame a pridáme k nim vodu.Redšie cesto rozdelíme do mafinových formičiek a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 30 minút. Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha. Potom ju zľahka metličkou vymiešame s mascarpone. Pomocou cukrárskeho vrecka krémom ozdobíme vychladnuté mafiny. Navrch môžeme položiť malé medovníky.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Perníkové lievance

    Perníková zmrzlina

    4 až 6 porcií

    ● 500 ml smotany na šľahanie● 250 ml mlieka● 150 g trstinového cukru● štipka soli● 1 PL perníkového korenia● 5 veľkých žĺtkov● 1 až 2 hrste upečeného a podrveného perníkového  cesta

    Do hrnca vlejeme mlieko, polovicu smotany, cukor, soľ a korenie. Za stáleho miešania na miernom ohni zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Necháme odstáť pri izbovej teplote asi hodinu. Prilejeme zvyšnú smotanu a pomaly privedieme do varu. Zatiaľ v miske vyšľaháme žĺtky. Tenkým pramienkom k nim pomaly prilievame vriacu smotanu (asi 250 ml). Obsah misky nalejeme do kastróla k zvyšnej smotane a pri nízkej teplote varíme za stáleho miešania do mierneho zhustnutia. Odstavíme, precedíme cez husté sitko a necháme vychladnúť. Potom prelejeme do výrobníka zmrzliny a zmrazíme. Keď je zmrzlina takmer hotová, vmiešame podrvené perníkové cesto. Bude nádherne chrumkať.

    Čas prípravy: 45 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Perníková zmrzlina

    Perníkové lievance

    4 porcie

    ● 190 g hladkejcelozrnnej múky● 4 ČL prášku do pečiva● 1 PL trstinového cukru● 2 vajcia● 250 ml mlieka● 5 PL roztopeného masla● 1/2 PL perníkového korenia● štipka soli● kokosový olejna opekanie● javorový sirup a medovníčky na ozdobenie

    V jednej miske zmiešame suché ingrediencie, v druhej vymiešame tie zvyšné metličkou. Potom z oboch pripravíme hladké hustejšie cesto. Pomocou lyžice alebo naberačky dávkujeme cesto na rozohriatu panvicu potretú olejom. Lievance opekáme z oboch strán dozlatista. Podávame poliate sirupom a môžeme ozdobiť medovníčkami.

    Čas prípravy: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Perníkové cupcaky

    Marcipánová PENA S OVOCÍM

    4 až 6 porcií

    ● 8 plátkov želatíny● 400 g marcipánu● 250 ml mlieka● 50 ml amaretta (nemusí byť)● 2 žĺtky● 500 ml smotany na šľahanie● 160 g slivkového kompótu● 1 až 2 PL perníkového korenia● 1 PL kukuričného škrobu● šľahačka a perníčky na ozdobu

    Želatínu namočíme do vody podľa návodu na obale a necháme napučať. Marcipán nastrúhame a nasypeme do hrnca. Zalejeme mliekom, pomaly zahrievame a miešame, kým sa marcipán nerozpustí. Potom odstavíme, vmiešame amaretto, želatínu a necháme trocha vychladnúť. Smotanu vyšľaháme dotuha, vmiešame k marcipánovej zmesi a rozdelíme do pohárov alebo do priesvitných misiek. Necháme stuhnúť v chladničke. Slivky aj s nálevom vlejeme do hrnca, prípadne ich trocha pokrájame. Pridáme korenie a privedieme do varu. Naberačkou odoberieme trocha tekutiny. V miske ju zmiešame so škrobom a vrátime k slivkám. Na miernom ohni varíme 15 až 20 minút. Ovocie necháme vychladnúť a nalejeme do pohárov na stuhnutú marcipánovú penu. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou a medovníčkom.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas chladenia: 2 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Marcipánová pena s ovocím

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.