Tešíte sa na pečenie perníkov? Tento rok skúste tieto TOP recepty, budete HVIEZDOU celej rodiny
18. 11. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Vianoce by bez nich neboli Vianocami. Veď ktoré iné sviatočné pečivo dokáže nádherne rozvoňať celý doma v sekunde vykúzliť tú správnu atmosféru? A tá ich božská chuť...

Voňavé perníčky
30 kúskov
● 600 g hladkej špaldovej múky● 210 g brezového práškového cukru● 75 g zmäknutého masla● 3 vajcia● 3 PL medu● 1 a 1/2 ČL sódy bikarbóny● 2 ČL perníkového korenia● žĺtok na potretie
V mise zmiešame sypké suroviny. Pridáme vajcia prešľahané s medom a zmäknuté maslo. Vypracujeme hladké pevné cesto a necháme ho 1 hodinu odležať v chlade. Cesto vyvaľkáme na plát hrubý 3 mm a vykrajujeme z neho rôzne tvary.Pečieme 12 až 15 minút v rúre predhriatej na 160 °C. Ak perníčky chceme zdobiť polevou, potrieme ich ešte horúce rozšľahaným žĺtkom. Budú sa krásne lesknúť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Voňavé perníčky
Domáce PERNÍKOVÉ korenie
1 dávka
● 2 ČL mletých klinčekov● 1 ČL muškátového kvetu● 1 ČL mletého zázvoru● 1 ČL mletého kardamómu● 1/2 ČL mletého anízu● štipka bieleho mletého korenia● 7 g mletej cejlónskej škorice
Do misky nasypeme všetky suroviny okrem škorice. Aby bolo korenie vyvážené, malo by obsahovať 40 až 60 percent škorice. Zmes odvážime a škoricu prisypeme podľa potreby. Dobre premiešame a skladujeme vo vzduchotesnej nádobe.
Čas prípravy: 5 minút
Perníkové cupcaky
12 až 15 kúskov
● 150 g zlatého sirupu● 110 g trstinového cukru● 110 g roztopeného masla● 2 veľké vajcia● 1 PL nastrúhanej pomarančovej kôry● 200 g hladkej špaldovej múky● 1 PL kandizovaného zázvoru● 1/2 PL sódy bikarbóny● 1/2 PL mletého zázvoru● 1 ČL mletej škorice● štipka soli● 150 ml vriacej vody
NA KRÉM:
● 150 ml smotany na šľahanie● práškový brezový cukor podľa chuti● 250 g mascarpone
V miske prešľaháme zlatý sirup, trstinový cukor, maslo, vajcia a nastrúhanú pomarančovú kôru. V ďalšej mise zmiešame múku, koreniny, kandizovaný zázvor, sódu bikarbónu a soľ. Všetky suroviny spolu vymiešame a pridáme k nim vodu.Redšie cesto rozdelíme do mafinových formičiek a v rúre vyhriatej na 180 °C pečieme asi 30 minút. Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha. Potom ju zľahka metličkou vymiešame s mascarpone. Pomocou cukrárskeho vrecka krémom ozdobíme vychladnuté mafiny. Navrch môžeme položiť malé medovníky.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Perníkové lievance
Perníková zmrzlina
4 až 6 porcií
● 500 ml smotany na šľahanie● 250 ml mlieka● 150 g trstinového cukru● štipka soli● 1 PL perníkového korenia● 5 veľkých žĺtkov● 1 až 2 hrste upečeného a podrveného perníkového cesta
Do hrnca vlejeme mlieko, polovicu smotany, cukor, soľ a korenie. Za stáleho miešania na miernom ohni zahrievame, kým sa cukor nerozpustí. Necháme odstáť pri izbovej teplote asi hodinu. Prilejeme zvyšnú smotanu a pomaly privedieme do varu. Zatiaľ v miske vyšľaháme žĺtky. Tenkým pramienkom k nim pomaly prilievame vriacu smotanu (asi 250 ml). Obsah misky nalejeme do kastróla k zvyšnej smotane a pri nízkej teplote varíme za stáleho miešania do mierneho zhustnutia. Odstavíme, precedíme cez husté sitko a necháme vychladnúť. Potom prelejeme do výrobníka zmrzliny a zmrazíme. Keď je zmrzlina takmer hotová, vmiešame podrvené perníkové cesto. Bude nádherne chrumkať.
Čas prípravy: 45 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Perníková zmrzlina
Perníkové lievance
4 porcie
● 190 g hladkejcelozrnnej múky● 4 ČL prášku do pečiva● 1 PL trstinového cukru● 2 vajcia● 250 ml mlieka● 5 PL roztopeného masla● 1/2 PL perníkového korenia● štipka soli● kokosový olejna opekanie● javorový sirup a medovníčky na ozdobenie
V jednej miske zmiešame suché ingrediencie, v druhej vymiešame tie zvyšné metličkou. Potom z oboch pripravíme hladké hustejšie cesto. Pomocou lyžice alebo naberačky dávkujeme cesto na rozohriatu panvicu potretú olejom. Lievance opekáme z oboch strán dozlatista. Podávame poliate sirupom a môžeme ozdobiť medovníčkami.
Čas prípravy: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Perníkové cupcaky
Marcipánová PENA S OVOCÍM
4 až 6 porcií
● 8 plátkov želatíny● 400 g marcipánu● 250 ml mlieka● 50 ml amaretta (nemusí byť)● 2 žĺtky● 500 ml smotany na šľahanie● 160 g slivkového kompótu● 1 až 2 PL perníkového korenia● 1 PL kukuričného škrobu● šľahačka a perníčky na ozdobu
Želatínu namočíme do vody podľa návodu na obale a necháme napučať. Marcipán nastrúhame a nasypeme do hrnca. Zalejeme mliekom, pomaly zahrievame a miešame, kým sa marcipán nerozpustí. Potom odstavíme, vmiešame amaretto, želatínu a necháme trocha vychladnúť. Smotanu vyšľaháme dotuha, vmiešame k marcipánovej zmesi a rozdelíme do pohárov alebo do priesvitných misiek. Necháme stuhnúť v chladničke. Slivky aj s nálevom vlejeme do hrnca, prípadne ich trocha pokrájame. Pridáme korenie a privedieme do varu. Naberačkou odoberieme trocha tekutiny. V miske ju zmiešame so škrobom a vrátime k slivkám. Na miernom ohni varíme 15 až 20 minút. Ovocie necháme vychladnúť a nalejeme do pohárov na stuhnutú marcipánovú penu. Pred podávaním ozdobíme šľahačkou a medovníčkom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Marcipánová pena s ovocím