Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Veľký test majonéz: Ktorá je najlepšia a ktorá pohorela?

Veľký test majonéz. Ako dopadli?

Zdroj: anc

Reklama

Majonézový šalát na Vianoce jednoducho musí byť. Nepokazte si ho zlou majonézou!

Majonéza musí byť! Aj keď ju mnohí výživoví odborníci zatracujú, vianočné sviatky bez vláčneho zemiakového šalátu si dokáže predstaviť len málokto z nás. Nie všetky majonézy však spĺňajú kritériá kvality pravej majonézy s vaječnými žĺtkami. Nový Čas vám prináša výsledky testu kvality piatich druhov, ktoré nájdete na našich pultoch.

Po majonéze v tomto období v rámci zachovania tradície siahajú aj tí z nás, ktorí sú vyznávačmi zdravej stravy. Časopis dTest preto podrobil podrobnému testovaniu 17 druhov jednotlivých majonéz. Na základe neho sa zistilo, že až 3 z nich nevyhoveli štandardom pre nízky obsah vaječných žĺtkov, ktorý je v Čechách 2 % a na Slovensku o 4 % viac. Ani českým štandardom nevyhoveli majonéza Poličanka s obsahom žĺtkov 1,64 %, Albert Euro Shopper s 1,06 % aj keď na obale sľubuje 3 % a Albert Quality light, ktorá mala obsah vaječných žĺtkov dokonca len 0,8 %.
U našich susedov by pritom na to, aby úspešne obstáli, stačil len jeden žĺtok na kilogram majonézy. „Pôvodný podiel žĺtkov vo vyhláške je taký nízky, že sme pôvodne ani nepočítali s odhalením hriešnikov,“ hovorí Václav Beneš, redaktor dTestu.

Klasická majonéza musí obsahovať okrem žĺtkov aj rastlinný olej, ocot a soľ. To, čo nám teda teraz ponúkajú niektorí výrobcovia, nie sú tradičné majonézy, ako uvádzajú. „Štandardná domáca majonéza by mala obsahovať jeden žĺtok na asi deci oleja,“ vysvetľuje Pavol Schneeweiss z Culinary School. Čím viac žĺtkov majonéza obsahuje, tým je tuhšia, a teda kvalitnejšia. „V Slovenskej republike je v Potravinovom kódexe stanovená požiadavka minimálne 6% žĺtka, ale len pre majonézu,“ vysvetľuje Jarmila Halgašová, prezidentka Potravinárskej komory Slovenska.

Pred 50 rokmi bol pomer vaječných žĺtkov v majonéze omnoho vyšší, v súčasnosti sú žĺtky často nahrádzané inými zložkami. Dnes je v majonézach až osemkrát menej vaječných žĺtkov ako kedysi. Pred tým, než si ju teda kúpite, pozorne si prečítajte zloženie výrobku, aby ste sa vyhli mdlej chuti a riedkej konzistencii. Zloženie majonézy a podobných produktov neupravuje Európska únia, a teda je podriadené národným legislatívam, ktoré sa líšia.

Ako si vybrať majonézu

* Vaječné žĺtky - ich podiel by mal byť najmenej 2 % pri českých výrobcoch a 6 % pri slovenských. Ak totiž výrobok obsahuje menej, nemal by sa nazývať majonézou. Čím vyšší podiel vaječných žĺtkov, tým lepšie.
* Obsah tuku - v majonézach sa pohybuje medzi 10 % a 85 %. Podiel je vždy uvedený na etikete. Nespoliehajte sa však na to, že nízkotučné majonézy sú zdravšie, tuk sa totiž často nahrádza škrobom, zahusťovadlami a emulgátormi.
* Druh rastlinného oleja - v zložení výrobku sa uvádzať nezvykne, spravidla sa však používa najmä repkový olej.
* Konzervanty - ich používanie je povolené, avšak musia byť dodržané normy a ich použitie je uvedené na etikete. Do majonézy je možné pridávať rôzne ochucovadlá, prírodné farbivá alebo sladidlá.
* Dátum spotreby - vždy si ho pozorne pozrite na etikete, po jeho uplynutí ju už nekonzumujte. Majonéza by sa mala skladovať pri teplote 0 - 15 °C a na balení nesmie chýbať informácia: „Po otvorení urýchlene spotrebujte.“
* Nákup - všímajte si zloženie výrobku a pri nákupe si môžete porovnať aj viac druhov majonéz. Sledujte nielen obsah vaječných žĺtkov, ale aj vody. Zdroj: dTest

Kliknutím na tabuľku sa tabuľka zväčší

Kompletné výsledky testu nájdete na www.dtest.cz

Vyberáme pre vás niečo PLUS