Reklama

Tie najlepšie dezerty z odpaľovaného cesta z celého sveta: Škoricové churros musíte ochutnať!

Talianske profiterolky s domácim vanilkovým krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Koláčiky z tohto nadýchané cesto sú obľúbené na celom svete. Zabudnite na karamelové veterníčky. Hitom sú španielske churros či talianske profiterolky, a poznáte poľskú karpatku? Teraz si ich budete vedieť pripraviť aj doma!

Poľská čokoládová karpatka

8 kúskov

NA CESTO: 125 ml vody ● 70 g masla ● 3 vajcia ● 80 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva

NA PLNKU: 2 balíčky čokoládového pudingu v prášku ● 3 PL cukru ● 3 ČL vanilkovej esencie ● 800 ml mlieka ● 200 g zmäknutého masla

 

Na plnku nalejeme 700 ml mlieka do hrnca a privedieme do varu. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom a vanilkovou esenciou. Oheň zmiernime a do vriaceho mlieka zamiešame pudingovú zmes. Miešame, kým puding nezhustne. Prelejeme do misy, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme dokrémova a po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Do hrnca dáme vodu s maslom a privedieme do varu. Zmiešame múku s práškom do pečiva a zapracujeme do horúcej maslovej zmesi. Miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca. Stiahneme z ohňa a po jednom zapracujeme vajcia. Šľaháme spolu asi 4 minúty. Cesto nanesieme v dvoch rovnako veľkých kruhoch na pripravený plech a pečieme 20 až 25 minút dozlatista. Necháme vychladnúť. Jeden upečený korpus obvinieme tortovou obručou a naplníme krémom. Prikryjeme druhým korpusom, jemne stlačíme a dáme do chladničky vychladnúť, najlepšie na noc. Pred podávaním odstránime obruč a môžeme ozdobiť čokoládou.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 15 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Poľská karpatka s čokoládovým krémom

Profiterolky s domácim vanilkovým krémom

20 kúskov

NA CESTO: 40 g masla ● štipka soli ● 60 ml mlieka ● 60 ml vody ● 80 g hladkej múky ● 2 vajcia

NA PLNKU: 500 ml mlieka ● 130 g krupicového cukru ● 4 žĺtky ● 50 g hladkej múky ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 vanilkový struk ● práškový cukor na posypanie

 

V hrnci privedieme mlieko, vodu a soľ do varu. Stiahneme z ohňa a pridáme múku. Vrátime na oheň a vymiešame na hladké cesto. Miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca. Potom ho premiestnime do misy, necháme trocha vychladnúť a po jednom zašľaháme vajcia. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame menšie kôpky na plech vystlaný papierom. Pečieme 10 minút pri teplote 220 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 15 minút. Necháme úplne vychladnúť. Na krém rozpolíme vanilkový struk a vyškrabeme z neho dreň. Dáme spolu s mliekom aj so strukom do hrnca a rozpálime. V mise vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme preosiatu múku, esenciu, ešte horúce precedené mlieko a vymiešame dohladka. Dáme do hrnca a varíme za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Necháme trocha vychladnúť a pomocou cukrárskeho vrecka s ostrou špičkou nastriekame do profiteroliek. Pocukrujeme a môžeme podávať.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Talianske profiterolky s domácim vanilkovým krémom

Škoricové churros  s čokoládovou omáčkou

6 porcií

NA OMÁČKU: 100 g horkej čokolády ● 100 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry

NA CHURROS: 60 ml mlieka ● 30 g masla ● štipka soli ● 60 g hladkej múky ● 2 vajcia ● olej na vyprážanie ● 4 PL krupicového cukru ● 1 ČL mletej škorice

 

Nasekanú čokoládu zalejeme horúcou (nie vrelou) smotanou a vymiešame na hladkú omáčku. Necháme trocha vychladnúť a vmiešame pomarančovú kôru. Na cesto privedieme do varu mlieko so 60 ml vody, maslo a štipku soli. Naraz vsypeme múku a poriadne zamiešame. Varíme, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca. Cesto premiestnime do misy a po jednom zašľaháme vajcia. Šľaháme, kým nezískame hladké cesto. Necháme trocha vychladnúť a pomocou cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou nastriekame na plech pásy dlhé asi 5 cm. V hrnci rozpálime olej na 170 °C a churros vyprážame 3 až 4 minúty dozlatista. Necháme na papieri odkvapkať a ešte horúce obalíme v zmesi cukru a škorice. Podávame ihneď s čokoládovou omáčkou.

Čas prípravy: 30 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Škoricové churros s čokoládovou omáčkou

Vyskúšajte aj tento recept:

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Upečte si s nami dokonale hriešne karamelové veterníky: Iné už nebudete chcieť!

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.