Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tie najlepšie dezerty z odpaľovaného cesta z celého sveta: Škoricové churros musíte ochutnať!

Talianske profiterolky s domácim vanilkovým krémom

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Koláčiky z tohto nadýchané cesto sú obľúbené na celom svete. Zabudnite na karamelové veterníčky. Hitom sú španielske churros či talianske profiterolky, a poznáte poľskú karpatku? Teraz si ich budete vedieť pripraviť aj doma!

Poľská čokoládová karpatka

8 kúskov

NA CESTO: 125 ml vody ● 70 g masla ● 3 vajcia ● 80 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva

NA PLNKU: 2 balíčky čokoládového pudingu v prášku ● 3 PL cukru ● 3 ČL vanilkovej esencie ● 800 ml mlieka ● 200 g zmäknutého masla

 

Na plnku nalejeme 700 ml mlieka do hrnca a privedieme do varu. Zvyšok mlieka vymiešame s pudingovým práškom, cukrom a vanilkovou esenciou. Oheň zmiernime a do vriaceho mlieka zamiešame pudingovú zmes. Miešame, kým puding nezhustne. Prelejeme do misy, prekryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť. Maslo vyšľaháme dokrémova a po lyžiciach zapracujeme vychladnutý puding. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Do hrnca dáme vodu s maslom a privedieme do varu. Zmiešame múku s práškom do pečiva a zapracujeme do horúcej maslovej zmesi. Miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca. Stiahneme z ohňa a po jednom zapracujeme vajcia. Šľaháme spolu asi 4 minúty. Cesto nanesieme v dvoch rovnako veľkých kruhoch na pripravený plech a pečieme 20 až 25 minút dozlatista. Necháme vychladnúť. Jeden upečený korpus obvinieme tortovou obručou a naplníme krémom. Prikryjeme druhým korpusom, jemne stlačíme a dáme do chladničky vychladnúť, najlepšie na noc. Pred podávaním odstránime obruč a môžeme ozdobiť čokoládou.

Čas prípravy: 20 minút

Čas varenia: 15 minút

Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Poľská karpatka s čokoládovým krémom

Profiterolky s domácim vanilkovým krémom

20 kúskov

NA CESTO: 40 g masla ● štipka soli ● 60 ml mlieka ● 60 ml vody ● 80 g hladkej múky ● 2 vajcia

NA PLNKU: 500 ml mlieka ● 130 g krupicového cukru ● 4 žĺtky ● 50 g hladkej múky ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 1 vanilkový struk ● práškový cukor na posypanie

 

V hrnci privedieme mlieko, vodu a soľ do varu. Stiahneme z ohňa a pridáme múku. Vrátime na oheň a vymiešame na hladké cesto. Miešame, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca. Potom ho premiestnime do misy, necháme trocha vychladnúť a po jednom zašľaháme vajcia. Pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame menšie kôpky na plech vystlaný papierom. Pečieme 10 minút pri teplote 220 °C, potom teplotu znížime na 180 °C a dopekáme ešte 15 minút. Necháme úplne vychladnúť. Na krém rozpolíme vanilkový struk a vyškrabeme z neho dreň. Dáme spolu s mliekom aj so strukom do hrnca a rozpálime. V mise vymiešame žĺtky s cukrom, pridáme preosiatu múku, esenciu, ešte horúce precedené mlieko a vymiešame dohladka. Dáme do hrnca a varíme za stáleho miešania, kým krém nezhustne. Necháme trocha vychladnúť a pomocou cukrárskeho vrecka s ostrou špičkou nastriekame do profiteroliek. Pocukrujeme a môžeme podávať.

Čas prípravy: 20 minút

Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: Shutterstock

Talianske profiterolky s domácim vanilkovým krémom

Škoricové churros  s čokoládovou omáčkou

6 porcií

NA OMÁČKU: 100 g horkej čokolády ● 100 ml smotany na šľahanie ● 1 ČL strúhanej pomarančovej kôry

NA CHURROS: 60 ml mlieka ● 30 g masla ● štipka soli ● 60 g hladkej múky ● 2 vajcia ● olej na vyprážanie ● 4 PL krupicového cukru ● 1 ČL mletej škorice

 

Nasekanú čokoládu zalejeme horúcou (nie vrelou) smotanou a vymiešame na hladkú omáčku. Necháme trocha vychladnúť a vmiešame pomarančovú kôru. Na cesto privedieme do varu mlieko so 60 ml vody, maslo a štipku soli. Naraz vsypeme múku a poriadne zamiešame. Varíme, kým sa cesto nezačne odlepovať od stien hrnca. Cesto premiestnime do misy a po jednom zašľaháme vajcia. Šľaháme, kým nezískame hladké cesto. Necháme trocha vychladnúť a pomocou cukrárskeho vrecka s hviezdicovou špičkou nastriekame na plech pásy dlhé asi 5 cm. V hrnci rozpálime olej na 170 °C a churros vyprážame 3 až 4 minúty dozlatista. Necháme na papieri odkvapkať a ešte horúce obalíme v zmesi cukru a škorice. Podávame ihneď s čokoládovou omáčkou.

Čas prípravy: 30 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Shutterstock

Škoricové churros s čokoládovou omáčkou

Vyskúšajte aj tento recept:

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Postup: Upečte si s nami dokonale hriešne karamelové veterníky: Iné už nebudete chcieť!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.