Tieto potraviny do mikrovlnky radšej NIKDY nedávajte! Pravda o tom, ako veľmi nás ohrozuje žiarenie
4. 1. 2019, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:24)

Zdroj: Shutterstock
Mikrovlnka je praktická vec. Aj napriek obľúbenosti sa však vyskytuje mnoho otázok, ktoré nás trápia.
Ktoré potraviny tam nepatria?
Surové alebo varené vajíčka by ste nemali v mikrovlnke ohrievať, pretože môžu prasknúť. To isté platí pre klobásy. Tu tomu môžete zabrániť tým, že pred zohrievaním spravíte do klobásy pár dier vidličkou.
Rovnako aj pri paradajkách – šupku pred zahriatím poprepichujte. Suché potraviny, ako pečivo, v mikrovlnke stvrdnú a už nám nebudú tak chutiť. V tomto prípade je rúra na pečenie alebo hriankovač oveľa lepšou alternatívou.

Zdroj: Nový Čas pre ženy
Vajíčka v kartónovom obale.
Zničia sa hodnotné vitamíny?
Pri malých porciách, ktoré potrebujú iba krátky čas na zohriatie, je mikrovlnná rúra šetrnejšia ako hrniec na varenie. Pri veľkých množstvách je určite lepšie použiť sporák.
Zdroj: Shutterstock
Korenisté prsia so šunkou
Aké nádoby je vhodné používať?
Najlepšie sú nádoby, ktoré sú priamo určené na ohrev v mikrovlnke. Odolávajú teplu a nezmäknú. Dôležité – do mikrovlnky nikdy nedajte napevno uzavretú nádobu. Inak hrozí, že vybuchne! Aby obsah zohrievaného jedla neprskal von, položte na nádobu vrchnák alebo kryt.
Zdroj: Shutterstock
Pričasté používanie mikrovlnnej rúry má svoje riziká.
Kedy sa oplatí použiť mikrovlnnú rúru?
Najmä pri menšom množstve jedla. Ohrievanie prebehne rýchlo a okrem toho ušetríte energiu.
Je žiarenie mikrovlnky škodlivé?
Pri ohrievaní sa uvoľňujú fotóny. Tie sú však veľmi malé, takže na molekuly potravín nemajú žiadny vplyv okrem toho, že ich môžu len zohriať. Ak dvierka rúry nie sú poškodené, unikne len veľmi malé množstvo mikrovĺn. Pri testoch nikdy nedošlo k prekročeniu stanovených hodnôt.
Zdroj: Archív
Archív
Ako funguje mikrovlnná rúra?
Tieto prístroje produkujú vysokofrekvenčné vlny, takzvané mikrovlny. Tieto vlny sú vysielané do ohrevného priestoru. Tam spôsobia, že sa vodné molekuly rozkmitajú, tým zahrejú mäso, cestoviny, mlieko a iné potraviny. Materiály, ako plast alebo porcelán, týmto vlnám odolávajú. Preto sa jedlo zohreje, ale tanier väčšinou nie. Všeobecne platí, čím viac vody jedlo obsahuje, tým ľahšie sa dá zohriať a o to dlhšie teplo v sebe aj udrží.