Reklama

Lahodné dobroty s voňavým vínom si zamiluje celá rodina! WAU, také hovädzie ste ešte nejedli...

Pomaly pečené hovädzie so šampiňónmi

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Tieto recepty majú v sebe tajnú ingredienciu, ktorá jedlám prepožičia lahodnú chuť. Isto viete, že aj tí najlepší kuchári radi čarujú s vínom. Takéto varenie vás bude určite baviť a nezabudnite si uliať aj do pohárika.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Sladký koláčik na pochmúrne jesenné dni: ČOKOTORTA s gaštanovým pyré!
    Zdroj: Dušan Křístek

    Kurací rezeň v parmezáne

    4 porcie

    4 plátky kuracích pŕs bez kože ● 2 vajcia ● 2 PL + 1/4 šálky suchého bieleho vína ● 5 PL citrónovej šťavy ● 3 strúčiky cesnaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 1/2 šálky hladkej múky ● 1/2 šálky strúhaného parmezánu ● 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate ● 1/2 ČL soli ● 2 PL masla ● olivový olej● ryža a šalát na podávanie

    Kuracie prsia umyjeme, osušíme a naklepeme na rezne hrubé asi pol centimetra. V plytkom tanieri vyšľaháme vajcia, 2 lyžice vína, 2 lyžice citrónovej šťavy, prelisovaný cesnak a mletú  papriku. V druhom tanieri zmiešame múku, parmezán, nakrájanú petržlenovú vňať a soľ. Kuracie mäso obalíme v múke, namočíme do vajec a potom znova do múky. Vo veľkej panvici opekáme kuracie prsia v malom množstve oleja asi 3 až 5 minút z každej strany. Vyberieme a udržujeme v teple. V tej istej panvici rozpustíme maslo. Pridáme zvyšok vína a citrónovej šťavy. Privedieme do varu. Varíme na miernom ohni, kým sa omáčka nezredukuje o štvrtinu. Pokvapkáme ňou kurča a podávame s ryžou a so šalátom.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kurací rezeň v parmezáne

    Pečené kačacie stehná s omáčkou

    4 porcie

    4 kačacie stehná ● 6 vetvičiek rozmarínu ● 6 strúčikovcesnaku ● 350 ml červeného vína ● 2 PL ríbezľovéhodžemu ● soľ ● 1/2 ČL korenia piatich vôní ● opekanézemiaky ako príloha

    Kačacie stehná umyjeme, osu-šíme a dáme do pekáča na rozmarínové vetvičky a strúčiky cesnaku. Posypeme ich soľou a korením piatich chutí. Dáme do studenej rúry a vyhrejeme ju na 180 °C. Pečieme hodinu. Víno a ríbezľový džem v hrnci privedieme do varu, znížime teplotu a povaríme 5 minút. Upečené kačacie stehná vyberieme z rúry a odlejeme z nich takmer všetok tuk (necháme si ho na pomastenie pečených zemiakov). K mäsu nalejeme víno s džemom, vrátime ho do rúry na 10 až 15 minút, aby sme ho dopiekli a zredukovali omáčku. Stehná podávame s pečenými zemiakmi a vínovou omáčkou.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas pečenia: 70 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pečené kačacie stehná s omáčkou

    Pomaly pečené hovädzie so šampiňónmi

    4 porcie

    1 kg hovädzieho mäsa (krk, močing alebo plece) ● 1 veľká cibuľa ● 3 mrkvy● 4 stonky zeleru ● 300 g hnedých šampiňónov ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 až 2 PL paradajkového pretlaku ● 2 šálky červeného vína ● 4 šálky hovädzieho alebohydinového vývaru ● 2 vetvičky čerstvého tymianu ● 2 PL kukuričného škrobu● 1 bobkový list ● 4 PL vody ● petržlenová vňať ● soľ ● mleté čierne korenie● olivový olej

    Mäso umyjeme, osušíme, osolíme ho a okoreníme. V hrnci vhodnom do rúry rozohrejeme olej a mäso opečieme zo všetkých strán. Potom ho preložíme na tanier a do hrnca dáme cibuľu nakrájanú na plátky, mrkvu, zeler, šampiňóny a cesnak. Opekáme na miernom ohni 5 až 7 minút. Pridáme paradajkový pretlak, zamiešame a varíme pár minút. Prilejeme červené víno, uvedieme do varu, potom znížime teplotu a tekutinu zredukujeme na polovicu. Pridáme vývar, tymian, bobkový list a znovu privedieme do varu. Do hrnca vrátime mäso, zakryjeme pokrievkou, dáme ho do rúry a pri teplote 130 °C pečieme tri hodiny. Na omáčku odoberieme z hrnca 4 hrnčeky tekutiny, dáme do druhého hrnca a na sporáku privedieme do varu. Primiešame škrob rozmiešaný s vodou a varíme len pár minút, kým omáčka nezhustne. Mäso nakrájame na hrubšie plátky, posypeme petržlenom a podávame s omáčkou a so zeleninou, s ktorou sa pieklo.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 3 hodiny

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Pomaly pečené hovädzie so šampiňónmi

    Krevety s olivami

    4 porcie

    400 g ošúpaných kreviet  ● 1 malácibuľa ● 2 až 3 sardely ● 3 strúčikycesnaku ● čili vločky (podľa chuti) ● 200 g cherry paradajok ● 1/2 šálky suchého bieleho vína ● 1/3 šálkyčiernych olív bez kôstky ● 2 PL kapár ● cukor podľa chuti ● petržlenová vňať ● soľ ● olivový olej ● 400 g špagiet

    Vo veľkej panvici zohrejeme 1 lyžicu oleja, pridáme krevety a dusíme ich s čili vločkami 2 až 3 minúty. Osolíme a vyberieme z panvice. Do panvice dáme ďalšiu lyžicu oleja a zohrejeme ho na strednú teplotu. Pridáme cibuľu nakrájanú na plátky a opekáme asi 2 minúty. Potom pridáme najemno nasekané sardely, prelisovaný cesnak, a ak chceme, ešte trochu čili vločiek. Miešame asi minútu, kým sa suroviny nerozvoňajú. Vmiešame paradajky, prilejeme víno, nahrubo nasekané olivy a kapary. Privedieme do varu, znížime teplotu a bez pokrievky varíme, kým paradajky nezmäknú a zmes nezhustne. Bude to trvať 8 až 10 minút. Kým sa paradajky dusia, uvaríme špagety. K paradajkovej omáčke primiešame krevety. Pridáme cukor podľa chuti a prisypeme petržlen. Zmes dáme na uvarené špagety a servírujeme.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.