TIETO recepty si zamilujete: Pripravte obed s pomocou čerstvých byliniek! Mňaam, to je dobrota!
14. 4. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:28)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Sú voňavé, krásne vyzerajú a dodajú jedlu skvelú chuť. Všetci kuchári ich milujú a dobre vedia prečo. Najlepšie sú tie čerstvo natrhané. Tak neváhajte, vyskúšajte ich aj vy.

Losos s quinoou
4 porcie
120 g quinoy ● 250 ml horúceho zeleninového vývaru ● 1 PL olivového oleja ● nasekané bylinky (petržlen, tymian, estragón alebo rozmarín) ● 2 mladé cibuľky ● 4 sušené paradajky ● 2 plátky lososa (po 200 g) ● 1 citrón ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej
Quinou dáme do misky a zalejeme studenou vodou. Po 10 minútach scedíme. Dáme do hrnca, zalejeme horúcim zeleninovým vývarom a uvedieme do varu. Pod pokrievkou varíme asi 15 minút. Odstavíme z ohňa a necháme 5 až 10 minút postáť. K uvarenej quinoi primiešame časť byliniek nasekaných nadrobno, cibuliek nakrájaných na kolieska a sušených paradajok nakrájaných na kocky. Z papiera na pečenie odstrihneme dva väčšie listy. Na každý rozdelíme quinou. Navrch uložíme lososa, osolíme ho, okoreníme, posypeme zvyšnými bylinkami, pridáme koliesko citróna a pokvapkáme olejom. Papier preložíme na polovicu a okraje dobre zahneme, aby sme balíček utesnili. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Balíčky pečieme 15 minút, podľa potreby o pár minút dlhšie. Uložíme na taniere a podávame.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Losos s quinoou
Špenátovo-žeruchovápolievka
6 porcií
300 až 500 g údeného mäsa (krkovička, pliecko) ● 3 cibule ● 4 strúčiky cesnaku ● pár guľôčok celého čierneho korenia ● 1 bobkový list ● 1 PL masla ● 1/2 ČL celej rasce ● 2 stredne veľké zemiaky ● štipka muškátového orieška ● zeleninový vývar alebo voda ● 500 g čerstvého špenátu ● 1 až 2 viazaničky žeruchy (potočnice lekárskej) ● soľ ● mleté čierne korenie
NA HALUŠKY: 150 ml cmaru ● 2 vajcia ● 1/2 ČL soli ● pšeničná krupica podľa potreby
Údené mäso uvaríme v hrnci na parnom sitku spolu s ošúpanou cibuľou, 2 strúčikmi cesnaku, celým čiernym korením a bobkovým listom. Pridáme iba toľko vody, aby pokrývala tretinu výšky mäsa. Ak máme, použijeme tlakový hrniec. Na masle osmažíme zvyšnú cibuľu nakrájanú nadrobno, zvyšný cesnak a rascu. Pridáme ošúpané a rozštvrtené zemiaky, kúsok nastrúhaného muškátového orieška a nakoniec vývar alebo vodu. Môžeme pridať aj vývar z údeného mäsa. Zemiaky uvaríme domäkka. Na halušky premiešame cmar s 2 vajcami a so soľou. Metličkou vmiešame toľko krupice, aby vzniklo polotuhé cesto. Necháme ho chvíľu odstáť, aby vpilo tekutinu. Halušky uvaríme v osolenej vriacej vode. Polievku privedieme do silného varu, pridáme očistený špenát a žeruchu aj s jemnými stonkami. Polievku krátko prevaríme, ihneď odstavíme a rýchlo schladíme (vo vodnom kúpeli). Polievku rozmixujeme dokrémova ponorným alebo stolným mixérom. Dochutíme soľou a korením. Podávame s cmarovými haluškami a údenými mäsom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Špenátovo-žeruchová polievka
Fusilli s medvedím cesnakom
4 porcie
500 g cestovín fusilli ● 1 cuketa ● 1 téglik ricotty ● soľ ● olivový olej ● lístky bazalky na ozdobu
NA PESTO: 250 g medvedieho cesnaku ● 100 g lieskových orieškov (opečených) ● 100 g syra pecorino ● 150 ml extra panenského olivového oleja ● 50 g kapár ● šťava z 2 citrónov ● morská soľ ● mleté čierne korenie
Najprv pripravíme pesto. Všetky suroviny dáme do mixéra a dobre rozmixujeme. Cestoviny uvaríme v osolenej vode al dente. Scedíme ich, no trochu vody odložíme. Cestoviny dáme do panvice s olivovým olejom, pridáme pesto a cuketu nakrájanú na kocky. Prilejeme trochu odloženej vody. Dobre premiešame, prehrejeme a môžeme rozdeliť do tanierov. Na naservírované cestoviny rozdrobíme ricottu a ozdobíme lístkami bazalky.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Fusilli s medvedím cesnakom
Teľacie po milánsky
5 porcií
1 až 2 kg teľacieho/hovädzieho ossobuca (močing s kosťou) ● 4 PL hladkej múky ● 1 cibuľa (nakrájaná nahrubo) ● 2 mrkvy (nakrájané na väčšie kusy) ● 3 nakrájané stopky stonkového zeleru ● 3 strúčiky cesnaku (nakrájaného na plátky) ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 200 ml bieleho alebo červeného vína ● bobkový list ● stonka tymianu ● 1 až 2 litre horúceho teľacieho alebo hovädzieho vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● maslo ● olej
NA GREMOLATU: kôra z 1 citróna ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL citrónovej šťavy ● 4 PL olivového oleja ● 5 až 6 PL nasekanej petržlenovej vňate ● soľ
Mäso očistíme od silnejších blán, osolíme, okoreníme a jemne posypeme múkou. Rozpálime hlbšiu panvicu, vložíme do nej maslo a olej a mäso opečieme z oboch strán. Vyberieme a prebytočný tuk zlejeme. Do panvice dáme nakrájanú zeleninu, osolíme a niekoľko minút smažíme. Primiešame paradajkový pretlak a prilejeme víno (pri teľacom mäse biele, pri hovädzom červené). Necháme zredukovať asi o polovicu. Do panvice vložíme mäso, bobkový list, stonku tymianu a prilejeme toľko horúceho vývaru, aby mäso bolo takmer zaliate tekutinou. Panvicu prikryjeme, privedieme tekutinu do varu, stíšime plameň a dusíme pomaly takmer 2 hodiny. Omáčku dochutíme soľou, prípadne korením. Na gremolatu premiešame spolu všetky suroviny a prelejeme ňou hotové jedlo.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 2 hodiny
Zdroj: Vermillon
Teľacie po milánsky
Pesto z pažítky
1 pohár (500 ml)
1 zväzok pažítky ● 3 PL nakrájaného ligurčeka (petržlenovej vňate) ● 150 ml extra panenského olivového oleja ● 1 ČL morskej soli ● 2 strúčiky cesnaku ● za hrsť slnečnicových semien ● 70 g jemne nastrúhaného parmezánu ● olivový olej na doliatie
Pažítku opláchneme, necháme odkvapkať, pokrájame na menšie kusy a dáme do mixéra. Pridáme nasekaný ligurček, olej, soľ, očistený a prelisovaný cesnak. Mixujeme na menších otáčkach a v časovým intervaloch, aby pesto nezhorklo. Slnečnicové semienka namelieme zvlášť v inej nádobe. Potom ich pridáme k pestu, prisypeme parmezán a rozmixujeme na jemnú hmotu. Pesto natlačíme lyžičkou do čistých a vysušených menších sklených fliaš. Okraje očistíme, povrch zalejeme olivovým olejom, aby sa vytvorila súvislá hladina oleja. Poháre uzavrieme viečkom a odložíme do chladničky. Pesto v nej vydrží aj 6 týždňov.
Čas prípravy: 25 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Pesto z pažítky