Reklama

Tieto zdravé kvety prenádherne ozdobia krémové polievky: Tú CHUŤ si zamiluje aj vyberavý muž!

Keď príroda prestrie svoj stôl

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Odteraz už nebudú kvety len vo váze, ale aj na tanieri. Mnohé rastliny sú jedlé a ich kvety sú žiadané aj v kuchyni. Dodávajú jedlám špeciálny vzhľad aj chuť. Veď vyskúšajte!

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Originálna SALÁMOVÁ RUŽA: Na jej výrobu stačí sklenený pohár

    Ruža šípová

    V slovenskej prírode sa vyskytuje bežne, často rastie na otvorených slnečných miestach. Je známa aj pod názvom psia ruža. Táto rastlina je obľúbená najmä pre svoje plody, šípky, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C. No nemali by sme zabúdať na jej kvety. Tie sú skvelé do sladkých i slaných jedál. Obohatia ich nielen svojou krásou, ale aj chuťou. Lupienky ruží môžete vychutnať i v šálke ovocného čaju.

    Zdroj: shutterstock

    Ruža šípová

    Fialka rohatá

    Jej kvety sú jedlé a používajú sa na zdobenie pokrmov. Kvietky v dezertoch či šalátoch vyzerajú ako jedlé umelecké diela a zjemňujú vzhľad každého jedla. Ak chcete tieto krásne kvietky použiť na ozdobenie torty, zohrejte vodu s cukrom, ponorte do nej kvety, vyberte, priložte na cukrovinku a nechajte uschnúť.

    Zdroj: shutterstock

    Fialka rohatá

    Kvet bazy čiernej

    Kvety majú najsilnejšiu arómu v neskorých ranných hodinách. Stačí stonky zastrihnúť nožnicami, ale nejedzte ich, sú jedovaté! Zbierajte ich do košíka tak, aby kvety voľne ležali. Urobte si z nich domácu limonádu alebo sirup. Ten chutí dobre k šumivému vínu, do ovocných polievok alebo do krémových jedál. Kvet možno dokonca vyprážať nasladko či naslano. Sladké kvety môžete podávať poliate medom, javorovým sirupom a slané kvety servírovať s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.

    Zdroj: shutterstock

    Kvet bazy čiernej

    Kapucínka väčšia

    Dá sa zjesť takmer celá – listy, kvety aj semená. Listy a kvety sa pridávajú do šalátov, nátierok, polievok i omáčok, ktorým dodávajú korenistú príchuť. Kvetmi môžete ozdobiť jednohubky, sendviče alebo chlebíčky, ktorým dajú krásnu farbu. Listy a plody majú horkú a korenistú chuť. Zatvorené púčiky kvetov možno namočiť do soli a octu a urobiť z nich falošné kapary.

    Zdroj: shutterstock

    Kapucínka väčšia

    Púpava lekárska

    Púpavy kvitnú takmer na každej lúke a sú skutočným všeliekom. Ich listy môžete pridať do zeleninových šalátov, smoothie, slaných roliek aj praženice. Koreň aj kvety sa používajú pri príprave sirupov, medu alebo čaju.

    Ibištek

    Je známou zložkou najmä indickej a tureckej kuchyne. Známy je aj ibištekový čaj, ktorý je liečivý. Jeho kvet vyzerá slávnostne v pohári sektu a bude pútať pozornosť na každom večierku.

    Sedmokráska obyčajná

    Jej zdravé kvety prenádherne ozdobia krémové polievky, ale použiť ju môžete na prípravu čaju, sirupu a medu. Jej drobné kvietky krásne ozdobia aj chlebík s nátierkou a dodajú mu špecifickú chuť.

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.