Tieto zdravé kvety prenádherne ozdobia krémové polievky: Tú CHUŤ si zamiluje aj vyberavý muž!
7. 9. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:00)

Zdroj: shutterstock
Odteraz už nebudú kvety len vo váze, ale aj na tanieri. Mnohé rastliny sú jedlé a ich kvety sú žiadané aj v kuchyni. Dodávajú jedlám špeciálny vzhľad aj chuť. Veď vyskúšajte!

Ruža šípová
V slovenskej prírode sa vyskytuje bežne, často rastie na otvorených slnečných miestach. Je známa aj pod názvom psia ruža. Táto rastlina je obľúbená najmä pre svoje plody, šípky, ktoré sú bohatým zdrojom vitamínu C. No nemali by sme zabúdať na jej kvety. Tie sú skvelé do sladkých i slaných jedál. Obohatia ich nielen svojou krásou, ale aj chuťou. Lupienky ruží môžete vychutnať i v šálke ovocného čaju.
Zdroj: shutterstock
Ruža šípová
Fialka rohatá
Jej kvety sú jedlé a používajú sa na zdobenie pokrmov. Kvietky v dezertoch či šalátoch vyzerajú ako jedlé umelecké diela a zjemňujú vzhľad každého jedla. Ak chcete tieto krásne kvietky použiť na ozdobenie torty, zohrejte vodu s cukrom, ponorte do nej kvety, vyberte, priložte na cukrovinku a nechajte uschnúť.
Zdroj: shutterstock
Fialka rohatá
Kvet bazy čiernej
Kvety majú najsilnejšiu arómu v neskorých ranných hodinách. Stačí stonky zastrihnúť nožnicami, ale nejedzte ich, sú jedovaté! Zbierajte ich do košíka tak, aby kvety voľne ležali. Urobte si z nich domácu limonádu alebo sirup. Ten chutí dobre k šumivému vínu, do ovocných polievok alebo do krémových jedál. Kvet možno dokonca vyprážať nasladko či naslano. Sladké kvety môžete podávať poliate medom, javorovým sirupom a slané kvety servírovať s varenými zemiakmi a kyslou smotanou.
Zdroj: shutterstock
Kvet bazy čiernej
Kapucínka väčšia
Dá sa zjesť takmer celá – listy, kvety aj semená. Listy a kvety sa pridávajú do šalátov, nátierok, polievok i omáčok, ktorým dodávajú korenistú príchuť. Kvetmi môžete ozdobiť jednohubky, sendviče alebo chlebíčky, ktorým dajú krásnu farbu. Listy a plody majú horkú a korenistú chuť. Zatvorené púčiky kvetov možno namočiť do soli a octu a urobiť z nich falošné kapary.
Zdroj: shutterstock
Kapucínka väčšia
Púpava lekárska
Púpavy kvitnú takmer na každej lúke a sú skutočným všeliekom. Ich listy môžete pridať do zeleninových šalátov, smoothie, slaných roliek aj praženice. Koreň aj kvety sa používajú pri príprave sirupov, medu alebo čaju.
Ibištek
Je známou zložkou najmä indickej a tureckej kuchyne. Známy je aj ibištekový čaj, ktorý je liečivý. Jeho kvet vyzerá slávnostne v pohári sektu a bude pútať pozornosť na každom večierku.
Zdroj: shutterstock
Ibištek
Sedmokráska obyčajná
Jej zdravé kvety prenádherne ozdobia krémové polievky, ale použiť ju môžete na prípravu čaju, sirupu a medu. Jej drobné kvietky krásne ozdobia aj chlebík s nátierkou a dodajú mu špecifickú chuť.