Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Super tip, ako využiť zvyšné kompóty: Slivkový koláč s krémom bude chutiť celej rodine

Slivkový koláč

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Vďaka zvyšným zaváraninám sa môžete pustiť do maratónu pečenia ovocných koláčov.

Len sa pozrite na tie túžobné pohľady, ktoré na vás z police hádžu sladučké kúsky ovocia naložené v sklenených pohároch!

Slivkový koláč s krémom

Príprava: 30 minút

Čas pečenia: 40 minút

Porcie: pre celú rodinu

Potrebujeme:

■ 2 vajcia

■ 300 g kryštálového cukru

■ 200 ml mlieka

■ 200 ml oleja

■ 300 g polohrubej múky

■ 1 balíček prášku do pečiva

■ 1 pohár zaváraných sliviek

■ 1 lyžica kryštálového cukru

■ 1 balíček Zlatého klasu

■ 200 ml vody

■ tuk na vymastenie a múka 
 na vysypanie plechu

Postup:

1. Vo väčšej mise vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko. Postupne do masy zašľaháme múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch cesta poukladáme polovice zaváraných sliviek reznou stranou nadol. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme dohneda. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.

2. Kým sa koláč pečie, v menšom hrnci prevaríme šťavu zo slivkového kompótu, do ktorého primiešame lyžicu cukru. Zlatý klas rozmiešame vo vode, pridáme k slivkovej šťave a povaríme do zhustnutia. Odstavíme a krém nanesieme na vychladnutý koláč. Necháme stuhnúť a nakrájame na kocky.

Elektrická rúra: 180 °C

Teplovzdušná rúra: 160 °C

Plynová rúra: stupeň 3 – 4

Vyberáme pre vás niečo PLUS