Super tip, ako využiť zvyšné kompóty: Slivkový koláč s krémom bude chutiť celej rodine
21. 3. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)

Zdroj: Dušan Křístek
Vďaka zvyšným zaváraninám sa môžete pustiť do maratónu pečenia ovocných koláčov.
Len sa pozrite na tie túžobné pohľady, ktoré na vás z police hádžu sladučké kúsky ovocia naložené v sklenených pohároch!
Slivkový koláč s krémom
Príprava: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút
Porcie: pre celú rodinu
Potrebujeme:
■ 2 vajcia
■ 300 g kryštálového cukru
■ 200 ml mlieka
■ 200 ml oleja
■ 300 g polohrubej múky
■ 1 balíček prášku do pečiva
■ 1 pohár zaváraných sliviek
■ 1 lyžica kryštálového cukru
■ 1 balíček Zlatého klasu
■ 200 ml vody
■ tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Postup:
1. Vo väčšej mise vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme olej a mlieko. Postupne do masy zašľaháme múku s práškom do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Navrch cesta poukladáme polovice zaváraných sliviek reznou stranou nadol. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme dohneda. Po upečení necháme vychladnúť na plechu.
2. Kým sa koláč pečie, v menšom hrnci prevaríme šťavu zo slivkového kompótu, do ktorého primiešame lyžicu cukru. Zlatý klas rozmiešame vo vode, pridáme k slivkovej šťave a povaríme do zhustnutia. Odstavíme a krém nanesieme na vychladnutý koláč. Necháme stuhnúť a nakrájame na kocky.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4