Tento fantastický múčnik už dávno prekročil hranice Maďarska a, dá sa povedať, patrí celej strednej Európe či priam svetu. Toto ste o „doboške“ možno ešte netušili.

Torta nesie meno po svojom tvorcovi Józsefovi C. Dobosovi, ktorý ju po prvý raz predstavil v roku 1885 na výstave v Budapešti. Arcivojvoda František Jozef I. s manželkou Alžbetu (Sissi) boli jednými z prvých, kto tento dezert ochutnal. Torta sa pomerne rýchlo po svojom vzniku rozšírila do celej Európy, keďže v tej dobe šlo predovšetkým o nevídanú módnu novinku.

Ľudí zaujala najmä svojou jednoduchosťou a eleganciou. Určite bola iná ako vtedajšie mnohoposchodové torty s rôznymi ohnivými efektmi. Ďalším špecifikom tejto torty je plnka z maslového krému, dovtedy tiež vec nevídaná. Pred „doboškou“ sa plnky zvykli robiť buď z vareného pudingového krému, prípadne zo šľahačky. Tradične má dobošova torta päť rovnako hrubých (či tenkých) vrstiev piškótového cesta. Krém ako aj jemné piškótové cesto sú vynálezmi Józsefa C. Dobosa.

Dobošová torta
Zdroj: Recepty zo Života

Dobošová torta

Prísady (na 12 až 16 kúskov):

Cesto:

6 vajec

6 PL polohrubej múky

1 balíček vanilínového cukru

5 PL kryštálového cukru

Krém:

300 g masla

200 g práškového cukru

50 g kakaa

6 vajec

vanilková esencia

Karamel:

100 g kryštálového cukru

50 g masla

150 ml vody

za hrsť mletých vlašských orechov na ozdobu

Takto sa to podarí:

Na cesto vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme dopenista s cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a striedavo s preosiatou múkou zapracujeme do žĺtkovej peny. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a postupne z cesta upečieme 5 tenkých plátov v rúre vyhriatej na 200 °C. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť.

V horúcom vodnom kúpeli vyšľaháme vajcia, cukor, kakao a vanilkovú esenciu. Misku odstavíme a miešame až do vychladnutia. Do vychladnutého krému zapracujeme zmäknuté maslo a krém dáme vychladiť.

Štyri korpusy natrieme krémom a naukladáme ich na seba. Zakryjeme posledným korpusom, ktorý zvrchu necháme čistý. Boky torty potrieme zvyšným krémom a posypeme mletými orechmi. Odložíme do chladu

Cukor rozpustíme vo vode a uvaríme do zhnednutia. Pridáme maslo a za stáleho miešania uvaríme na hladký karamel. Polevu ihneď nanesieme na tortu, uhladíme a necháme zaschnúť.

Čas prípravy: 60 minút

Čas pečenia: 40 minút

Čas chladenia: 60 minút