Tento fantastický múčnik už dávno prekročil hranice Maďarska a, dá sa povedať, patrí celej strednej Európe či priam svetu. Toto ste o „doboške“ možno ešte netušili.
Torta nesie meno po svojom tvorcovi Józsefovi C. Dobosovi, ktorý ju po prvý raz predstavil v roku 1885 na výstave v Budapešti. Arcivojvoda František Jozef I. s manželkou Alžbetu (Sissi) boli jednými z prvých, kto tento dezert ochutnal. Torta sa pomerne rýchlo po svojom vzniku rozšírila do celej Európy, keďže v tej dobe šlo predovšetkým o nevídanú módnu novinku.
Ľudí zaujala najmä svojou jednoduchosťou a eleganciou. Určite bola iná ako vtedajšie mnohoposchodové torty s rôznymi ohnivými efektmi. Ďalším špecifikom tejto torty je plnka z maslového krému, dovtedy tiež vec nevídaná. Pred „doboškou“ sa plnky zvykli robiť buď z vareného pudingového krému, prípadne zo šľahačky. Tradične má dobošova torta päť rovnako hrubých (či tenkých) vrstiev piškótového cesta. Krém ako aj jemné piškótové cesto sú vynálezmi Józsefa C. Dobosa.
Dobošová torta
Prísady (na 12 až 16 kúskov):
Cesto:
6 vajec
6 PL polohrubej múky
1 balíček vanilínového cukru
5 PL kryštálového cukru
Krém:
300 g masla
200 g práškového cukru
50 g kakaa
6 vajec
vanilková esencia
Karamel:
100 g kryštálového cukru
50 g masla
150 ml vody
za hrsť mletých vlašských orechov na ozdobu
Takto sa to podarí:
Na cesto vajcia rozdelíme, žĺtky vyšľaháme dopenista s cukrom. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a striedavo s preosiatou múkou zapracujeme do žĺtkovej peny. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a postupne z cesta upečieme 5 tenkých plátov v rúre vyhriatej na 200 °C. Po upečení necháme korpusy úplne vychladnúť.
V horúcom vodnom kúpeli vyšľaháme vajcia, cukor, kakao a vanilkovú esenciu. Misku odstavíme a miešame až do vychladnutia. Do vychladnutého krému zapracujeme zmäknuté maslo a krém dáme vychladiť.
Štyri korpusy natrieme krémom a naukladáme ich na seba. Zakryjeme posledným korpusom, ktorý zvrchu necháme čistý. Boky torty potrieme zvyšným krémom a posypeme mletými orechmi. Odložíme do chladu
Cukor rozpustíme vo vode a uvaríme do zhnednutia. Pridáme maslo a za stáleho miešania uvaríme na hladký karamel. Polevu ihneď nanesieme na tortu, uhladíme a necháme zaschnúť.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 40 minút
Čas chladenia: 60 minút