Reklama

Tipy na fantastické linecké koláčiky: Ak ste tieto 4 recepty ešte neskúšali, rýchlo to napravte

Linecké kolieska s marhuľovým džemom

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Isto nám dáte za pravdu, že vychutnávať koláčiky plnené kyselkavým džemom je pôžitok. Zozbierali sme pre vás zopár skvelých inšpirácií. Určite si vyberiete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Skúste voňavý PERNÍK trocha inak: Lahodný krém v kombinácii s čerešňami a čokoládou je TOP!
    Zdroj: NČpŽ

    Linecké kolieska s ríbezľovým džemom

    40 kúskov

    250 g masla ● 120 g práškového cukru ● kôra z citróna ● 4 žĺtky ● 350 g hladkej múky ● mletá vanilka alebo 1 balíček vanilkového cukru ● maslo na vymazanie plechov ● ríbezľový džem na plnenie ● práškový cukor na obaľovanie

    Všetky suroviny na cesto dobre vymiesime, zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke. Potom ho rozvaľkáme natenko a vykrajujeme kolieska. Poukladáme ich na vymastené plechy a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 7 minút. Polovicu vychladnutých koliesok natrieme džemom a prikryjeme zvyšnými kolieskami. Nakoniec kolieska obalíme v cukre.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas pečenia: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Linecké kolieska s marhuľovým džemom

    Kolieska z hnedého maku

    30 kúskov

    60 g hnedého maku (prípadne bieleho alebo klasického) ● 120 g masla ● 50 g práškového cukru + na posypanie ● 1 balíček vanilkového cukru ● 1 žĺtok ● 120 g hladkej múky ● 1 ČL mletej škorice ● štipka soli ● ríbezľový alebo marhuľový džem

    Mak pomelieme. V miske vymiešame zmäknuté maslo s práškovým a vanilkovým cukrom. Primiešame žĺtok. Pridáme preosiatu múku so škoricou, mletý mak a soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho hodinu ležať v chladničke. Rúru predhrejeme na 175 °C. Cesto vyvaľkáme a povykrajujeme z neho kolieska. Polovicu koliesok oddelíme a vykrojíme v strede malý otvor pomocou formičky. Kolieska poukladáme na plech s papierom na pečenie a pečieme asi 10 minút. Vychladnuté kolieska potrieme džemom, spojíme ich a jemne pocukrujeme práškovým cukrom.

    Čas prípravy: 35 minút
    Čas chladenia: 1 hodina
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Kolieska z hnedého maku

    Husárske gombičky

    40 kúskov

    200 g hladkej múky ● 70 g mletých mandlí ● 150 g zmäknutého masla ● 2 žĺtky ● 80 g práškového cukru ● 100 g marmelády

    Do misy pridáme múku, mandle a práškový cukor. Zmiešame a zapracujeme zmäknuté maslo a žĺtky. Vypracujeme mäkké cesto. Rozdelíme ho na 2 až 3 časti, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme aspoň na pol hodiny do chladničky. Rúru predhrejeme na 190 °C. Marmeládu ohrejeme a prepasírujeme cez sitko, aby bola pekne hladká. Cesto rozvaľkáme na dlhý valček a nakrájame na kolieska. Tie vyformujeme do guliek, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Do stredu každej jemne vtisneme rúčkou varechy malú jamku. Tú naplníme marmeládou a pečieme 13 až 15 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas chladenia: 30 minút
    Čas pečenia: 13 až 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Husárske gombičky

    Striekané s čokoládovou polevou

    50 kúskov

    300 g hladkej múky ● 100 g škrobovej múčky ● 1 ČL prášku do pečiva ● 80 g práškového cukru ● štipka soli ● 1 ČL vanilkovej esencie ● 170 g masla ● 70 ml rastlinného oleja ● 200 g marmelády ● 100 g čokoládovej polevy

    Všetky prísady okrem marmelády a čokolády vymiesime na hladké cesto a dáme najlepšie na celú noc do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Cesto pomocou cukrárskeho vrecka alebo špeciálnej pištole v pásikoch nastriekame na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre asi 12 minút, kým nezískajú zlatú farbu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Marmeládu ohrejeme a natrieme na spodnú stranu sušienok. Zlepíme k sebe. Čokoládovú polevu rozpustíme a koláčiky do nej spolovice namočíme. Necháme stuhnúť poukladané na kovovej mriežke.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas chladenia: 12 hodín
    Čas pečenia: 12 minút

    Zdroj: shutterstock

    Striekané s čokoládovou polevou

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.