Reklama

Tipy na MŇAM jedlá: Pripravte mužovi fantastické dobroty z hlávkovej kapusty, nebude mať slov!

Sezóna kapusty začala. Varte z nej, je neuveriteľne zdravá.

Zdroj: Shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Jeseň je v plnom prúde a záhradka nás stále odmeňuje chutnými plodmi, z ktorých sa dajú pripraviť úžasné dobroty. Napríklad hlávková kapusta. Či už červená, alebo biela, vždy je to pochúťka.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Krok za krokom: Pizza pletenec s kyslou kapustou a mletým mäsom

    Šalát s cviklou a pomarančmi

    Čo potrebujete na 4 porcie?

    • 1 červená kapusta 
    • 1 uvarená cvikla 
    • soľ 
    • 2 pomaranče
    • 3 PL bieleho vínneho octu
    •  mleté čierne korenie
    •  2 ČL medu 
    • 5 PL repkového oleja 
    • 2 PL vlašských orechov

    Postup

    Kapustu očistíme, hlúbik vyrežeme a zvyšok nastrúhame na tenké rezance. V mise zmiešame so štipkou soli a dôkladne premiešame. Ošúpeme 1 pomaranč tak, aby na ňom neostali žiadne biele časti a pomocou ostrého noža z neho vyrežeme filety. Zo zvyšného pomaranča vytlačíme šťavu. Vymiešame 100 ml pomarančovej šťavy s octom, mletým čiernym korením, medom a repkovým olejom. Vmiešame do kapusty a necháme 10 minút odležať. Medzitým opražíme orechy na suchej panvici a nasekáme nahrubo. Do kapusty zamiešame nakrájanú cviklu, filety z pomaranča a nakoniec posypeme orechmi.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas odležania: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Šalát s cviklou a pomarančmi

    Zemiakové knedličky na kapuste

    Čo potrebujete na 4 porcie?

    • 1 kg zemiakov
    • 1 červená kapusta (1 kg)
    • 1 cibuľa 
    • 50 g masla 
    • 1 bobkový list
    • 3 zrnká nového korenia 
    • 250 ml jablkovej šťavy 
    • 125 ml červeného vína 
    • mleté čierne korenie 
    • 3 vajcia ";i:10;s:27:"5 PL polohrubej múky ";i:11;s:10:"soľ ";i:12;s:19:"štipka cukru ";i:13;s:37:"štipka muškátového orieška ";i:14;s:30:"30 g vlašských orechov ";i:15;s:38:"3 vetvičky petržlenovej vňate ";i:16;s:29:"1 plátok hriankového chleba

    Postup

    Zemiaky ošúpeme, nakrájame a v osolenej vode uvaríme domäkka. Zlejeme a necháme trocha vychladnúť. Vmiešame múku, soľ, muškátový oriešok, cukor a vajcia. Vypracujeme hladké cesto, z ktorého vyformujeme malé guľky. Kapustu očistíme, rozštvrtíme, vyrežeme hlúbik a nakrájame na rezance. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. V hrnci rozhorúčime 30 g masla, pridáme kapustu a cibuľu a krátko opražíme. Zalejeme jablkovou šťavou a vínom a pridáme nové korenie a bobkový list. Dochutíme soľou a korením a varíme asi 45 minút. Vo veľkom hrnci privedieme do varu dostatočné množstvo vody, pridáme knedličky a varíme asi 7 minút, kým nevyplávajú na povrch. Zlejeme. Rozpustíme 20 g masla, nasekáme orechy a petržlenovú vňať. Chlieb rozmrvíme. V mise zmiešame orechy, maslo, vňať a chlieb a vypracujeme mrveničku. Do zapekacej formy navrstvíme kapustu, knedličky a posypeme orechovou posýpkou. Pečieme pri teplote 200 °C asi 10 minút.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 55 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Zemiakové knedličky na kapuste

    Paradajková  kapusta od babičky

    Čo potrebujete na 4 porcie?

    • 1 biela kapusta 
    • 300 ml krájaných paradajok v konzerve
    •  soľ 
    • mleté čierne korenie
    •  70 g masti 
    • 80 g hladkej múky 
    • 3 kocky cukru 
    • 1 malá cibuľa
    •  ocot 
    • 100 g slaniny

    Postup

    Kapustu očistíme a listy nakrájame na tenké rezance. Preložíme do veľkého hrnca a prilejeme paradajky s trochou vody. Varíme na miernom ohni, osolíme a okoreníme. Slaninu nakrájame na drobné kocky a opečieme dozlatista na rozpálenom tuku. Zasypeme múkou, pridáme cibuľu nakrájanú najemno a krátko prudko opečieme. Zalejeme trochou studenej vody a necháme prevrieť. Slaninovú zápražku vlejeme do kapusty, ochutíme octom a cukrom. Zakryjeme a na miernom ohni varíme približne 30 minút.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 40 minút

    Zdroj: Dušan Křístek

    Paradajková kapusta od babičky

    Boršč so slivkami

    čo potrebujeme na 6 porcií?

    • 2 l vývaru 
    • 200 g hovädzieho mäsa
    • 1 cibuľa 
    • 2 bobkové listy 
    • 200 g bielej kapusty
    • 150 g zemiakov 
    • 200 g cvikly
    •  100 g mrkvy 
    • 1 PL paradajkového pretlaku 
    • 100 g masti ";i:10;s:30:"10 ks sušených sliviek ";i:11;s:15:"1 PL octu ";i:12;s:26:"100 g kyslej smotany ";i:13;s:10:"soľ ";i:14;s:28:"mleté čierne korenie ";i:15;s:45:"petržlenová vňať na posypanie  

    Postup

    Deň vopred zalejeme mäso vodou tak, aby ho zakryla. Varíme, kým sa nevytvorí pena. Zlejeme, zalejeme čistou horúcou vodou, privedieme do varu, pridáme cibuľu, bobkové listy a na miernom ohni varíme asi 2 hodiny. Cibuľu a bobkové listy odstránime, mäso vyberieme a nakrájame na menšie kúsky. Zemiaky očistíme a nakrájame. Kapustu nastrúhame. Oboje vsypeme do vriaceho vývaru a varíme asi  15 minút. Cviklu a mrkvu očistíme a nastrúhame alebo nakrájame na menšie kocky. Na panvici rozhorúčime masť, pridáme cviklu a dusíme 10 až 15 minút. Vmiešame paradajkový pretlak a ocot a krátko podusíme. Pridáme mrkvu a pod pokrievkou dusíme asi 10 minút. Ak je potrebné, vlejeme trocha vody alebo vývaru. Podusenú zeleninu vmiešame spolu so slivkami do hrnca s kapustou. Vsypeme mäso a spolu varíme asi 5 minút. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Podávame s kopčekom kyslej smotany a petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas varenia: 2 a pol hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Boršč so slivkami

    Šťavnatá slaná štrúdľa

    Čo potrebujeme na 4 porcie?

    • 1 rolka lístkového cesta 
    • 1 cibuľa 
    • 250 g malých šampiňónov
    •  400 g bielej hlávkovej kapusty 
    • 3 až 4 vetvičky kôpru 
    • soľ
    •  mleté čierne korenie 
    • 1 žĺtok
    •  3 PL smotany na šľahanie
    •  3 až 4 PL majonézy ";i:10;s:26:"150 g kyslej smotany ";i:11;s:4:"olej

    Postup

    Lístkové cesto vyberieme z chladničky a necháme odstáť 10 minút pri izbovej teplote. Cibuľu ošúpeme a nasekáme. Huby očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Kapustu očistíme a nastrúhame. Kôpor natrháme. Na panvici rozhorúčime olej a opečieme na ňom cibuľu spolu s hubami. Pridáme kapustu a opekáme 2 až 3 minúty. Osolíme a okoreníme, zamiešame 2/3 kôpru. Lístkové cesto rozvinieme a naplníme kapustovou plnkou. Zvinieme. Žĺtok vymiešame so smotanou na šľahanie a zmesou potrieme povrch štrúdle. Pečieme 40 až 50 minút pri teplote 200 °C. Podávame s dipom vymiešaným zo smotany, z majonézy a zo zvyšku kôpru.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas pečenia: 50 minút

    Zdroj: Shutterstock

    Šťavnatá slaná štrúdľa

    Kapustové rolády plnené mäsom

    Čo potrebujeme na 4 porcie?

    •  biela kapusta 
    • soľ 
    • mleté čierne korenie
    •  3 cibule 
    • 800 g miešaného mletého mäsa
    •  6 PL strúhanky 
    • 3 PL ostrej horčice
    •  4 ČL paradajkového pretlaku 
    • 2 PL masti
    •  2 ČL zeleninového bujónu ";i:10;s:13:"1 kg zemiakov";i:11;s:45:" 5 vetvičiek petržlenovej vňate ";i:12;s:24:"1 ČL škrobovej múčky

    Postup

    Kapustu očistíme, hlúbik vyrežeme a celú hlávku dáme variť do vriacej osolenej vody na 8 až 10 minút. Hlávku vyberieme, opatrne uvoľníme vonkajšie listy v celku (aspoň 8). Na plnku očistíme cibule a nasekáme najemno. Dve tretiny zmiešame s mletým mäsom, so strúhankou, s horčicou a 2 ČL pretlaku. Ochutíme soľou a korením. Listy po jednom vložíme medzi dve kuchynské utierky a panvicou sploštíme.
    Do stredu každého listu dáme asi 1 a pol PL mäsovej zmesi a zavinieme do rolády. Vo väčšom hrnci rozhorúčime masť a rolády na nej zo všetkých strán sprudka opečieme. Ku koncu pridáme zvyšok cibule a opečieme. Vmiešame zvyšný paradajkový pretlak a krátko opražíme. Zalejeme
    500 ml vody a privedieme do varu. Vmiešame bujón, prikryjeme pokrievkou a dusíme asi
    1 hodinu. Rolády vyberieme, zmiešame škrobovú múčku s 2 PL vody a omáčku zahustíme. Dochutíme soľou a korením. Podávame s varenými zemiakmi a posypané nasekanou petržlenovou vňaťou.

    Čas prípravy: 45 minút
    Čas varenia: 1 a štvrť hodiny

    Zdroj: Shutterstock

    Kapustové rolády plnené mäsom

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.