Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Tipy na rýchle jedlá bez roboty: Stačí suroviny vhodiť do 1 hrnca, výsledok je skutočná dobrota

Šošovicový eintopf s klobáskou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nič si nenahovárajme, ten neporiadok, ktorý po varení často zostáva v kuchyni, nemáme rady. Našťastie existujú recepty, pri ktorých stačí suroviny vhodiť do jedného hrnca. A výsledok je skutočná dobrota!

Zelené fazuľové struky s mletým bravčovým

4 porcie

500 g mletého bravčového mäsa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/4 ČL mletej červenej papriky ● 250 g zelených fazuliek ● 50 ml omáčky teriyaki (ochutená sójová omáčka) ● 1/2 ČL citrónovej kôry ● 1 PL citrónovej šťavy ● soľ ● olej

V liatinovom hrnci rozohrejeme olej a pri strednej teplote na ňom za častého miešania po častiach opečieme mleté mäso, cesnak nakrájaný na plátky a mletú červenú papriku. Mäso vyberieme a hrniec očistíme papierovou utierkou. Do hrnca nalejeme olej, dobre ho rozohrejeme a opekáme na ňom zelenú fazuľku asi 5 minút. Občas premiešame. Omáčku teriyaki zmiešame s citrónovou kôrou nastrúhanou najemno a citrónovou šťavou. Opečené mäso vrátime do hrnca k fazuľke, premiešame a ochutíme teriyaki omáčkou.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Zelené fazuľové struky s mletým mäskom

Šošovicový eintopf s klobásou

4 porcie

300 g šošovice ● 2 l zeleninového vývaru ● 1 klinček ● 2 menšie bobkové listy ● 1 cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL bravčovej masti ● 100 g prerastenej slaniny ● 2 stredne veľké mrkvy ● 2 petržleny ● 1/2 menšieho zeleru ● 5 zemiakov ● 1 menší pór ● 4 mäkké klobásy ● ocot podľa chuti ● soľ ● mleté čierne korenie ● petržlenová vňať

Do väčšieho hrnca dáme opláchnutú šošovicu a zalejeme vývarom. Ochutíme klinčekom, ošúpanou cibuľou v celku, očisteným a nakrájaným cesnakom. Varíme 15 až 20 minút. Po uvarení vyberieme klinček, bobkový list a cibuľu. V hlbšej panvici rozohrejeme masť, pridáme nakrájanú slaninu a opečieme nachrumkavo. Vyberieme ju a do výpeku dáme očistenú a nakrájanú mrkvu, petržlen, zeler, zemiaky nakrájané na kocky a pór na kolieska. Opekáme približne 10 minút. Asi dve tretiny opečenej slaniny a zeleninu vmiešame do uvarenej šošovice. Privedieme do varu a vložíme celé klobásy. Zakryjeme pokrievkou a varíme na miernom plameni 10 až 15 minút. Po uvarení klobásy vyberieme, necháme mierne vychladnúť a nakrájame na kolieska. Polievku dochutíme podľa potreby soľou, korením a octom. Premiešame a vložíme nakrájané klobásy. Porcie posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou a zvyšnou opečenou slaninou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 45 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Šošovicový eintopf s klobáskou

Kuracie stehná s jablkom a ružičkovým kelom

4 porcie

1 kg vykostených kuracích stehien bez kože ● 1 ČL sušeného tymianu ● 500 g ružičkového kelu ● 1 červené jablko ● 1 veľká banánová šalotka ● 1 strúčik cesnaku ● 2 PL bieleho balzamového octu ● 2 ČL hnedého cukru ● 50 g opečených orechov ● soľ ● mleté čierne korenie ● olej

Kuracie stehná posypeme tymianom, soľou a korením. V liatinovom hrnci rozohrejeme olej a na stredne vysokej teplote ich z každej strany opekáme asi 8 minút. Vyberieme a odložíme bokom. Do hrnca dáme ružičkový kel zbavený zvädnutých a poškodených lístkov, jablko nakrájané na plátky, šalotku a cesnak tiež nakrájané na plátky. Varíme ďalších 6 minút. Pridáme biely balzamový ocot a hnedý cukor. Dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Do hrnca vrátime opečené kuracie mäso a pridáme orechy. Už len krátko povaríme a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kuracie stehná s jablkom a ružičkovým kelom

Ossobuco na červenom víne

2 porcie

2 hrubé plátky hovädzieho ossobuca ● 1 PL bravčovej masti ● 1 väčšia cibuľa ● 50 g oravskej slaniny ● 1/4 zeleru ● 1/4 maslovej tekvice ● 1 malá cuketa ● 150 ml červeného polosladkého vína ● mäsový vývar na podliatie ● 2 bobkové listy ● 3 zrniečka nového korenia ● soľ ● mleté farebné korenie ● semolinové pšeničné cestoviny risini (vyzerajú ako cestovinová ryža) ako príloha

Dobre odležané mäso umyjeme, osušíme, osolíme a posypeme čerstvo pomletým farebným korením. Vo väčšom liatinovom hrnci s hrubším dnom rozohrejeme masť a opečieme mäso z oboch strán. Potom ho vyberieme a zakryjeme. Do výpeku z mäsa dáme nakrájanú slaninu a cibuľu. Keď je cibuľa opečená dosklovita, pridáme očistený zeler nakrájaný na kocky, tekvicu a cuketu nakrájané na kolieska. Premiešame a 5 až 6 minút opekáme. Zapneme rúru a vyhrejeme ju na 220 °C. Do hrnca s opečenou zeleninou vložíme mäso, zalejeme vínom a vývarom tak, aby bolo mäso mierne ponorené. Zakryjeme pokrievkou a vložíme do rúry piecť asi na 30 minút. Potom teplotu znížime na 150 °C a pečieme ešte 2 hodiny. Po upečení dochutíme soľou a korením. Podľa návodu uvaríme pšeničné cestoviny risini. Na teplý tanier naservírujeme cestovinu, uložíme podusenú zeleninu a navrch dáme mäso.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 2 a pol hodiny

Zdroj: archív Dobré jedlo

Ossobuco na červenom víne

Karí s kokosovým mliekom a cícerom

4 porcie

2 ČL korenia garam masala ● 1 ČL rímskej rasce ● 1 ČL sušeného zázvoru ● 4 zelené kardamómové tobolky ● 1 PL masla ● 1 malá žltá cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 PL čerstvého strúhaného zázvoru ● 1/2 konzervy drvených paradajok ● 1/2 konzervy sterilizovaného cícera ● 1 plechovka kokosového mlieka ● 1 malý karfiol ● 5 šálok baby špenátu ● 3 PL citrónovej šťavy ● soľ ● biela alebo hnedá ryža, quinoa ako príloha

V malej miske zmiešame korenie garam masala s rímskou rascou a mletým zázvorom. V mažiari podrvíme kardamóm a pridáme ho k ostatnému koreniu. V hrnci rozohrejeme maslo a na miernom ohni na ňom opečieme očistenú cibuľu nakrájanú nadrobno. Cesnak očistíme, prelisujeme, spolu s nastrúhaným čerstvým zázvorom pridáme k cibuli a opekáme ďalšie 2 minúty. Prisypeme zmes korenia, zamiešame, pridáme paradajky aj cícer a povaríme asi 2 minúty. Hrniec odložíme z ohňa a primiešame kokosové mlieko. Opäť vrátime na sporák, uvedieme do varu, znížime teplotu a pridáme karfiol rozobratý na ružičky. Varíme asi 30 minút. Do hrnca pridáme špenátové listy a citrónovú šťavu. Už nevaríme. Podľa potreby osolíme a okoreníme. Podávame s ryžou.

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 45 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kari s kokosovým mliekom a cícerom

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.