O tomto triku ste vedeli? Perfektné! Takto si vyrobíte domáce droždie z 3 bežných surovín!
24. 4. 2020, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 12:21)

Zdroj: unsplash.com
Keďže sme viac doma, aj oveľa viac pečieme. Občas sa môže stať, že v obchode nezoženiete droždie alebo múku. To vás však nemusí zabrzdiť!
Múka z ovsených vločiek
Verili by ste, že múku si viete vyrobiť aj doma do 1 minúty? Food blogerka Laura Fuentes sa podelila o tip, ako si doma rýchlo vyrobiť múku z ovsených vločiek, keď vám dôjdu zásoby klasickej múky. Múka z ovsených vločiek je výborná aj na pečenie bez lepku. Hrnček ovsených vločiek ľahko zmeníte na hrnček múky za menej ako minúty pomocou mixéra alebo elektrického mlynčeka. Vločky zomeľte čo najjemnejšie.
Ovsenú múku môžete použiť ihneď, alebo ju zazipsovať do uzatvárateľného obalu. Takto vám vydrží aj 3 mesiace. Blogerka tvrdí, že z takejto múky vyrobíte čokoľvek – kaše, chlieb aj koláče. V receptoch ju nahrádzate v pomere 1:1. Čiže ak je tam uvedený hrnček pšeničnej múky, vy použijete hrnček ovsenej.
Zdroj: Shutterstcok
Múku si vyrobíte zomletím vločiek.
Domáce droždie
O parádny tip sa podelil aj biológ Sudeep Agarwala. V čase, keď je v obchodoch nedostatok droždia, prišiel s tipom, ako si vyrobiť vlastnú alternatívu doma. A budete na to potrebovať len 3 suroviny! Na Twitteri sa objavil tento postup na výrobu droždia, s ktorým napečiete napríklad skvelý chlieb.
A čo budete potrebovať? Iba sušené ovocie, múku a vodu.
Ako na to?
Pohľadajte v zásobách sušené ovocie – marhule, hrozienka, slivky… Trochu ovocia vložte do zaváraninového pohára, pridajte 2 až 3 PL odstátej vody a pomiešajte. Rovnako poslúžia aj šupky z čerstvého ovocia. Do tohto mixu potom pridajte 2 až 3 PL ľubovoľnej múky a znova premiešajte. Zmes prikryte a dajte na teplé, ale nie horúce miesto. Po 12 hodinách uvidíte bublinky. Teraz odoberte trochu zmesi a znova pridajte rovnaké množstvo vody a múky. Nechajte odstáť 24 hodín. Po tomto čase je zmes plná bubliniek a pripravená na pečenie.
Fermentovaná voda z ovocia je plná kvasiniek a môžete ju použiť pri výrobe rozkvasu na chlebík. Postup je podobný ako pri pečení kváskového chleba. Veľa postupov na výrobu takejto fermentovanej vody a pečenie z nej nájdete na internete.
Zdroj: archív
Chlebík môžete upiecť aj z vody z prekvaseného ovocia.