Jabĺk nikdy nie je dosť! Tento výborný koláč bude chutiť celej rodine
29. 10. 2014, 10:30 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:32)

Zdroj: Dušan Křístek
Vitamíny zo záhrady hlasno zachrumkajú medzi zubami a to, čo nepojete, zapečte do koláča!
Jablkové taštičky so štipkou marcipánu
Čas prípravy: 40 minút, 5 porcií
Potrebujeme:
700 g kyslejších jabĺk, 2 PL masla, 100 g kryštálového cukru, ½ ČL mletej škorice, 3 PL citrónovej šťavy, 150 g nízkotučného tvarohu, 7 PL mlieka, 6 PL oleja, 1 balíček vanilínového cukru, 250 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 50 g marcipánu, 1 žĺtok, 60 g marhuľového lekváru
Postup:
1. Jablká olúpeme, vyberieme jadrovníky a nakrájame na plátky. Maslo roztopíme, pridáme jablká, cukor, škoricu a citrónovú štavu. Prikryté dusíme 3 až 5 minút. Kompót prelejeme cez sito, šťavu zachytíme a všetko necháme vychladnúť.
2. V miske vymiešame tvaroh, 6 PL mlieka, olej, 50 g kryštálového cukru a vanilínový cukor. Pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a vypracujeme cesto, ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske a nakrájame na 10 obdĺžnikov.
3. Marcipán nakrájaný na kocky premiešame s kompótom a lekvárom, zmes rozdelíme na polovicu obdĺžnikov, pričom necháme 1,5 cm volný okraj. Zvyšné obdĺžniky narežeme s odstupom 1 cm od kraja. Žĺtok rozmiešame v1 PL mlieka.
4. Narezané obdĺžniky položíme na plnku, okraje pritlačíme a tašticky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch taštičiek potrieme žĺtkom a pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 200 °C na druhej koľajničke odspodu asi 15 minút. Po upečení môžeme posypať cukrom.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4