Reklama

TOP recepty z východu: Ak ste ešte zemiakový koláč nikdy neochutnali, musíte to napraviť!

Zemiakový koláč

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Náš krásny východ má čo ponúknuť, aj čo sa týka jedla. Keďže sa tu v minulosti nachádzala dôležitá obchodná križovatka, prešli tadiaľto mnohé národnosti, a tak v tradičnej kuchyni badať vplyv Maďarov, Rusov aj Turkov.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáca zeleninová štrúdľa s mletým mäsom je stávka na istotu: Hotová je raz-dva a tá chuť...
    Zdroj: NpČZ

    Zemiakový koláč
    (Grulikuchen)
    Pri pečení chleba v Dobšinej sa často po vykysnutí odložila časť cesta aj na slaný kysnutý koláč so zemiakovo-bryndzovou plnkou zvaný grulikuchen. Piekli ho ešte pred chlebíkom, aby hladoši nemuseli tak dlho čakať.

    Zemiakový koláč (Grulikuchen)

    20 kúskov

    200 ml mlieka ● 1 ČL kryštálového cukru ● 1 kocka droždia ● 250 g + 1 PL hladkej múky ● 250 g hrubej múky ● soľ● 1 vajce ● 20 g bravčovej masti

    Na plnku: 1 kg zemiakov ● 100 g masla ● 250 g bryndze ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL nasekanej pažítky

    Pripravíme kvások. Do hrnčeka dáme vlažné mlieko, 1 PL múky, cukor a nadrobíme doň droždie. Asi 20 minút ho necháme kysnúť na teplom mieste. Do misy dáme obe múky, vajce, roztopenú masť, soľ a kvások. Vypracujeme vláčne cesto a prikryté necháme hodinu kysnúť. Medzitým pripravíme plnku. Zemiaky uvaríme v šupe, necháme vychladnúť, ošúpeme a roztlačíme na kašu, pridáme maslo, bryndzu, soľ, korenie, pažítku a dobre vymiešame. Vykysnuté cesto premiesime a rozdelíme na dva bochníky, ktoré rozvaľkáme na veľkosť plechu. Jeden plát cesta preložíme na vymastený plech, navrstvíme naň plnku a prikryjeme druhým plátom. Vrch potrieme maslom, popicháme vidličkou a na pol hodiny dáme piecť do rúry vyhriatej na 200 °C.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 80 minút
    Čas pečenia: 30 minút

    Zdroj: archív

    Zemiakový koláč

    Guľky s „dynamitom“
    Domáci sú právom pyšní na túto tradičnú gemerskú dobrotu zo zemiakového cesta plnenú mletou mäsovou zmesou. Podáva sa s kyseľom a kto ju vyskúša, bude sa mu rozplývať nebíčko na jazyku, verte nám.

    Guľky s „dynamitom“

    8 porcií

    2 kg surových zemiakov ● 1 kg zemiakov varených v šupe ● 1/2 kg mletého bravčového mäsa ● 200 g škvariek ● 6 strúčikov cesnaku ● 3 cibule ● 1 kg hladkej múky ● mleté čierne korenie ● mletá červená paprika ● soľ ● olej ● 1 l mlieka ● ocot

    Surové zemiaky očistíme, umyjeme, postrúhame na strúhadle a necháme odkvapkať na sitku. Zo scedených postrúhaných zemiakov a z ošúpaných varených prelisovaných zemiakov pripravíme zmes, ktorú osolíme a okoreníme. Zmes je tuhšia a časom stmavne. Z bravčového mäsa, pomletých škvariek a prelisovaného cesnaku, trochy oleja, z mletej papriky, korenia a zo soli vymiešame plnku. Z tejto masy vytvarujeme guľky s veľkosťou vlašského orecha. Múku vysypeme na dosku a zo zmesi zemiakov odoberáme mokrými rukami kúsky do dlane, do ktorých balíme mäsové guľôčky. Vytvarujeme guľky, ktoré obalíme v hladkej múke (aj niekoľkokrát). Dáme variť osolenú vodu, ktorú len mierne zahustíme hladkou múkou. Guľky varíme vo veľkom hrnci asi 15 minút. Po vhodení guliek do hrnca ich jemne odlepíme vareškou od dna a dbáme na to, aby voda len mierne vrela. Vyberieme do misy. Z vody, v ktorej sa guľky varili, pripravíme kyseľ. Dolejeme trochu mlieka a necháme prevariť. V miske vymiešame mlieko s múkou, vlejeme do vriacej vody, osolíme, okoreníme a pridáme ocot. Varíme 5 až 10 minút. Nakrájame cibuľu a opražíme ju na oleji alebo masti. Hotové guľky zalejeme kyseľom a posypeme praženou cibuľkou.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív

    Guľky s "dynamitom"

    Hubový papcún
    Každý kút Slovenska má recepty, na ktoré by bolo škoda zabudnúť. Tak je to aj na Spiši. Medzi tie najchutnejšie patrí práve papcún s hubami. Papcún je pomenovanie pre cestovinu, dnes známu ako mrvenička. Niektorí do tejto polievky cesto nestrúhajú, ale urobia ho redšie a do polievky len zavaria.

    Hubový papcún

    4 porcie

    300 g čerstvých húb ● 300 g zemiakov ● 2 mrkvy ● 2 petržleny ● malý kúsok zeleru ● 1 cibuľa ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 PL masla ● 1 bobkový list ● petržlenová vňať

    Huby, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Na masle opečieme najprv cibuľu, potom pridáme huby a ostatnú zeleninu. Spolu opekáme, dochutíme soľou a korením a podlejeme litrom vody (môžeme použiť aj vývar). Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky, pridáme do polievky a všetko spolu varíme domäkka. Z vajca, múky, zo soli a z trochy vlažnej vody vypracujeme cesto, ktoré nastrúhame, necháme krátko preschnúť a zavaríme do polievky. Stačí povariť len krátko. Polievku na záver ešte dochutíme a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a prípadne opečenou slaninkou. Do papcúna môžeme pred koncom varenia pridať ešte sladkú alebo kyslú smotanu a krátko prehriať.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: archív

    Hubový papcún

    Nálečník a polievka ciberej
    Ciberej je veľmi známa mliečna zemiaková polievka, ktorú často robievali na Above. Počas tiesne bývala na stole takmer každý deň a chlapi si ju často nosievali so sebou do lesa alebo na pašu, kde si ju pred jedením ešte ohriali. Na zasýtenie sa k nej skvelo hodí nálečník, čo je vlastne zemiaková baba pečená na plechu.

    Nálečník

    4 až 6 porcií

    2 PL masti ● 3 cibule ● 8 veľkých zemiakov ● 500 g údenej šunky ● soľ ● mleté čierne korenie ● 10 strúčikov cesnaku ● 2 vajcia ● 4 PL hladkej múky ● 60 g masla

    Na rozohriatej masti opražíme nakrájanú cibuľu. Rúru predhrejeme na 200 °C a plech vymastíme maslom. Zemiaky ošúpeme, najemno nastrúhame do misy a zmiešame s nakrájanou šunkou, so soľou, s korením i praženou cibuľou, lisovaným cesnakom, vajcami a múkou. Zmes rozotrieme na plech a polejeme roztopeným maslom. Pečieme asi 60 minút dozlatista.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 60 minút

    Zdroj: archív

    Nálečník a polievka ciberej

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.