TOP slaná maškrta: Cibuľová marmeláda je ako stvorená na chutné kiše! 5 krokov, ktoré hravo zvládnete
13. 6. 2015, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:22)

Zdroj: Shutterstock
Slaný kiš pochádza z Francúzska, ale veľmi ľahko ho môžeme vyčarovať aj v našej kuchyni.
Cibuľová marmeláda
1. Na marmeládu ošúpeme a nakrájame na tenké kolieska 800 g cibule.
2. V miske zmiešame 3 PL medu, 1 PL hnedého cukru a 150 ml portského vína. Marinádu premiešame s cibuľou a necháme najmenej 4 hodiny odležať.
3. Potom cibuľovú zmes prelejeme do hrnca, pridáme 3 stonky tymianu, 3 klinčeky a 1 ČL rasce čiernej.
4. Zalejeme 70 ml balzamikového octu, necháme zovrieť a varíme pri nízkej teplote, pokiaľ nám nevznikne krémová konzistencia.
5. Hrniec odložíme bokom, z marmelády vyberieme klinčeky, horúcu marmeládu naplníme do fliaš, uzavrieme a položíme dnom hore (4 poháre po 200 ml).
Lahodný kiš - takto to zvládnete!
Dôležitý základ
Krehké cesto na 1 slaný koláč pripravíme z 280 g hladkej múky, 140 g masla nakrájaného na kúsky, 8 PL studenej vody a 1/4 ČL soli. Suroviny rýchlo spracujeme a cesto dáme na 30 minút do chladničky. Potom ho rozvaľkáme na kruh a prenesieme do koláčovej formy tak, aby vznikol vysoký okraj, a dno popicháme vidličkou. Formu s cestom vložíme ešte do chladničky.
Obloženie
Tu máme na výber a môžeme sa inšpirovať našou chladničkou a špajzou. Kiš znesie šunku, slaninu, varené či pečené mäso, povarenú alebo podusenú zeleninu, tuniaka, cibuľu, olivy... Dôležité je potom, že sa všetko zaleje zmesou šľahačkovej alebo kyslej smotany (250 ml) s vajcami (2 až 3) a so syrom (150 g).
Pečenie
Kiše z krehkého cesta najprv treba predpiecť, teda pripravené vychladené cesto vo forme zaťažíme papierom na pečenie, strukovinami a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 20 minút. Potom strukoviny aj papier odstránime a pečieme ešte 5 až 10 minút. Potom na cesto rozdelíme obloženie, zalejeme smotanovou zmesou s vajcami a syrom a pečieme ešte približne 20 až 25 minút. Kiš potom necháme vychladnúť vo forme. Počas chladnutia sa vlastným teplom dovarí aj plnka a koláč sa bude lepšie krájať aj vyberať z formy.
Klasika
Najznámejší spomedzi týchto koláčov je lotrinský kiš. Ten je obložený zmesou opečenej slaniny a cibule a zaliaty smotanou rozmiešanou s vajcami a syrom typu čedar. Pečie sa v okrúhlej koláčovej forme s vlnitým okrajom a podáva sa vychladený.
Obmeny
Komu sa nechce chystať krehké cesto alebo si naň netrúfa, môže ako základ pre kiš použiť polotovar – lístkové cesto (netreba ho ani predpekať, rovno naň navrstvíme plnku). Na pečenie si môžeme zvoliť okrem koláčovej formy aj tortovú, hlbší plech alebo malé formičky.