Torta s jogurtom
29. 5. 2008, 2:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:29)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
PRÍSADY (na formu s priemerom 28 cm): Piškótové cesto: 2 vajcia, 50 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, štipka soli, 60 g hladkej múky, 1/4 ČL prášku do pečiva, tuk na vymastenie formy. Krehké cesto: 120 g polohrubej múky, štipka soli, 1/2 ČL kypriaceho prášku, 60 g masla, 2 PL kryštálového cukru, 1 žĺtok, 1 balíček vanilínového cukru.
Plnka: 40 g horkej čokolády, 600 g malín, 125 g kryštálového cukru, 360 g bieleho jogurtu, 4 PL citrónovej šťavy, 9 plátkov bielej želatíny, 400 g šľahačkovej smotany
Poleva: 3 PL ríbezľovej šťavy, 1 balíček bezfarebného tortového želé, 2 PL krupicového cukru, 50 g mandľových lupienkov. PRÍPRAVA:1. Formu vytrieme tukom. Na piškótové cesto vyšľaháme vajcia s 1 PL studenej vody, vanilínovým aj kryštálovým cukrom a so soľou. Múku s kypriacim práškom tiež zašľaháme. Cesto rozotrieme do formy a pečieme 20 až 25 minút (pri 180°°C).
2. Na krehké cesto zmiešame múku, maslo, kypriaci prášok, soľ, oba druhy cukru a žĺtok. Hladké cesto zabalíme do fólie a vychladíme. Druhú formu vymastíme tukom, vtlačíme do nej vychladené cesto, popicháme vidličkou a pečieme 12 až 15 minút (pri 180 °C).
3. Čokoládu roztopíme a potrieme ňou vychladnuté krehké cesto. Piškótový korpus položíme na krehké cesto potreté čokoládou. Okolo tohto základu zapneme obruč roztváracej formy.
4. 1/2 malín rozmixujeme, prepasírujeme a premiešame s cukrom, jogurtom a citrónovou šťavou. Želatínu necháme zmäknúť, nevyžmýkanú ju rozpustíme, vmiešame do malinového pyré a dáme do chladničky.
5. Keď malinový krém začne tuhnúť, primiešame doň vyšľahanú šľahačku a natrieme ho na cesto. Druhú 1/2 malín nasypeme na krém. Z 250 ml vody, ríbezľovej šťavy, tortového želé a cukru pripravíme polevu. Keď mierne vychladne, nalievame ju lyžicou na tortu. Najmenej 2 hodiny chladíme. Mandle opražíme nasucho a popritláčame na okraje torty.
Čas prípravy: 60 minút
Čas pečenia: 25 + 15 minút
Čas chladenia: 2 hodiny