Torta s kyslou smotanou
11. 11. 2012, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:45)

Zdroj: Dušan Křístek
Čas prípravy: 30 minút; 12 kusov
Potrebujeme: 6 vajec, 220 g kryštálového cukru, 220 g mletých vlašských orechov, 1 lyžička mletej kávy, 250 ml kyslej smotany, 1 balíček vanilínového cukru, černicový sirup, ovocie podľa chuti na ozdobenie, šľahačka na ozdobenie, maslo na vymastenie a polohrubá múka na vysypanie formy
Postup:
1. Žĺtky vymiešame so 120 g cukru dopenista. Pridáme 120 g mletých orechov, kávu a opatrne zapracujeme dotuha vyšľahaný sneh z bielkov. Tortovú formu vymastíme maslom, vysypeme múkou a prelejeme do nej cesto. Pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.
2. Vychladnutý korpus vodorovne prerežeme na dve polovice. Obe časti korpusu otočíme reznou stranou hore a pokvapkáme sirupom.
3. Kyslú smotanu zmiešame so zvyšným cukrom a s orechmi. Smotanový krém nanesieme na spodnú časť korpusu a zakryjeme hornou polovicou. Vrch torty jemne pokvapkáme sirupom a dáme aspoň na hodinu do chladničky.
4. Vychladnutú tortu pred podávaním ozdobíme šľahačkou a ovocím podľa chuti.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3 – 4
Čas pečenia: 40 minút