Torty, ktoré chutia každému: Dokonalá čučoriedková či lahodná malinová? Mňaam, skvelé su všetky
24. 6. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 2:22)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Nájsť recept na tortu, ktorá sa nám už navždy bude spájať s letom, môže byť naozaj ťažké. Jedno je však jasné, musí byť ľahká a plná ovocia. Také máme najradšej. A vy?

Čučoriedková torta s bielou čokoládou
10 až 12 kúskov
NA KORPUS: 5 vajec ● štipka soli ● 5 PL oleja ● 150 g trstinového cukru ● 120 g hladkej múky ● 30 g kakaa ● 200 g čučoriedkového džemu
NA PLNKU: 100 g bielej čokolády ● 400 g smotany na šľahanie ● 150 g mascarpone ● 50 g trstinového cukru ● 250 g tmavého džemu ● 125 g čučoriedokNA OZDOBU: 100 g smotany na šľahanie ● 10 g trstinového cukru ● čerstvé čučoriedky a černice
Na korpus oddelíme bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Po častiach doň zašľaháme cukor. Do hotového pevného snehu postupne zašľaháme žĺtky a olej tak, že pridáme žĺtok, vyšľaháme, pridáme lyžicu oleja a znovu vyšľaháme. Múku a kakao cez sitko preosejeme. Suché ingrediencie vareškou opatrne primiešame k mokrým. Cesto preložíme do formy vystlanej papierom na pečenie, povrch urovnáme viac k okrajom. Pečieme pri teplote 150 °C 40 minút. Korpus necháme vychladnúť a potom ho vodorovne prekrojíme na tri časti s hrúbkou asi 1,5 cm. Dve spodné vrstvy potrieme džemom. Na plnku roztopíme vo vodnom kúpeli bielu čokoládu. Smotanu, mascarpone a cukor zľahka vyšľaháme. Do zmesi primiešame tmavý džem, aby mal krém peknú fialovú farbu, a roztopenú čokoládu. Spodný korpus dáme späť do formy a nalejeme naň asi tretinu krému. Uložíme druhý korpus potretý džemom, pridáme krém a poukladáme naň čučoriedky. Pridáme tretí korpus a znovu nanesieme krém. Dáme do chladničky. Po vychladení ju vyberieme z formy a boky potrieme zvyškom krému. Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha a pomocou cukrárskeho vrecka so zúbkovanou špičkou tortu ozdobíme bielym krémom. Navrch uložíme čerstvé čučoriedky a černice.
Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Čučoriedková torta s bielou čokoládou
Ružová torta s malinovým krémom
12 kúskov
NA KORPUS: 7 bielkov ● 180 g kryštálového cukru ● 5 žĺtkov ● 60 g slnečnicového oleja ● 165 g polohrubej múky ● 45 g holandského kakaa ● 1 ČL jedlej sódy
NA MALINOVÝ KRÉM: 150 g malín ● 75 g bielej čokolády ● 350 g mascarpone
NA VRCHNÝ KRÉM: 200 g bielej čokolády ● 300 g mascarpone ● potravinárske farbivo ● 200 g malín alebo jahôd na ozdobu
Bielky vyšľaháme s cukrom. Ručným mixérom mixujeme žĺtky a postupne k nim pridávame olej. Zmes prelejeme do vyšľahaných bielkov. Múku, kakao a sódu zmiešame a postupne preosievame do bielkovej zmesi. Opatrne premiešame. Cesto rozdelíme do troch tortových foriem s priemerom 20 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri teplote 180 °C asi 20 minút. Necháme vychladnúť. Pripravíme malinový krém. Maliny varíme 5 minút a prepasírujeme. Bielu čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli. Mascarpone izbovej teploty zmiešame s rozpustenou bielou čokoládou a prepasírovanými malinami. Prvý kakaový korpus položíme na tortový stojan a potrieme ho polovicou malinového krému. Položíme naň druhý korpus, nanesieme zvyšok malinového krému a prekryjeme tretím korpusom. Zarovnáme a vložíme do chladničky. Urobíme vrchný krém. Vo vodnom kúpeli roztopíme bielu čokoládu. Postupne ju zamiešame do mascarpone izbovej teploty. Krém rozdelíme na polovice a jednu časť necháme bielu. Z druhej polovice odoberieme dve tretiny a výraznejšie zafarbíme ružovou potravinárskou farbou. Zvyšnú tretinu zafarbíme tiež, no na svetlejší odtieň. Celú tortu potrieme bielym krémom, uhladíme a dáme zachladiť minimálne na 30 minút. Nanesieme druhú vrstvu krému a stierkou uhladíme tak, aby krém zakrýval iba dve tretiny torty. Opäť dáme na pol hodiny zachladiť. Napokon nanesieme tretiu časť krému tak, aby zakrývala jednu tretinu torty, a uhladíme stierkou. Tortu ozdobíme čerstvými malinami a jahodami.
Čas prípravy: 50 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 1 a 1/2 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Ružová torta s malinovým krémom
Čerešňovo-mandľová torta
12 kúskov
NA KORPUS: 5 vajec ● štipka soli ● 180 g krupicového cukru ● 2 citróny ● 50 ml vody ● 350 g mletých mandlí ● 1 balíček prášku do pečiva
NA KRÉM: 250 g jemného tvarohu ● 200 g smotanovej nátierky ● 200 g smotany na šľahanie ● 1 ČL vanilkovej pasty ● 100 g práškového cukru ● 1 balíček stužovadla šľahačky ● kôra z 1 citróna ● čerešňový džem ● čerešne a mäta na ozdobu
Oddelíme žĺtky a bielky. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom, postupne pridávame kôru a šťavu z citrónov aj vodu. Primiešame (tiež postupne) suché ingrediencie – mleté mandle a prášok do pečiva. Nakoniec opatrne zapracujeme sneh. Cesto vylejeme do dvoch tortových foriem s priemerom 18 cm vystlaných papierom na pečenie. Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C približne 45 minút. Necháme vychladnúť a prekrojíme na dve časti. Vo veľkej mise šľaháme tvaroh, smotanovú nátierku, smotanu na šľahanie, vanilku, cukor a stužovadlo, až kým krém nemá hustú konzistenciu. Primiešame citrónovú kôru a asi štvrtinu krému odoberieme. Do tejto časti primiešame 2 lyžice džemu prepasírovaného cez sitko. Pre intenzívnejšiu farbu môžeme pridať aj kvapku potravinárskej farby. Na korpusy natrieme džem a krém. Poukladáme na seba. Tortu odspodu natrieme ružovým krémom a postupne pridávame zvyšný biely krém. Vytvoríme tak pekný ombré efekt. Nakoniec ozdobíme čerstvým ovocím a mätou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Čerešňovo-mandľová torta
Nahá piškótová s makovým krémom
12 kúskov
NA KORPUS: 4 vajcia ● 150 g krupicového cukru ● 100 ml oleja ● 100 ml horúcej vody ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 100 g hladkej múky ● 140 g polohrubej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● ríbezľový džem
NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 200 g smotanového syra ● 3 PL práškového cukru ● kôra z 1 citróna ● 100 ml smotany na šľahanie ● 60 g mletého maku ● 500 až 700 g drobného ovocia ● práškový cukor na posypanie
Na korpus vyšľaháme žĺtky s cukrom do peny. Za stáleho miešania prilejeme horúcu vodu a olej, pridáme vanilkový extrakt aj obe preosiate múky s práškom do pečiva. Jemne premiešame. Z bielkov a zo štipky soli vyšľaháme pevný sneh a opatrne ho zapracujeme do žĺtkovej zmesi. Cesto prelejeme do vymastenej formy (24 cm) vysypanej múkou a dáme piecť pri teplote 180 °C na 30 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť. V mise vyšľaháme mascarpone so syrom, s cukrom a nastrúhanou kôrou z citróna. Prilejeme smotanu, prisypeme mak a vyšľaháme na pevný krém. Korpus rozrežeme na 3 pláty. Spodný natrieme ríbezľovým džemom a naň nanesieme cukrárskym vreckom krémové kopčeky. Posypeme ovocím. Rovnako postupujeme aj s druhým plátom. Zakryjeme posledným plátom. Dáme do chladničky na 2 až 3 hodiny. Posypeme cukrom a ovocím.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 3 hodiny
Zdroj: archív Dobré jedlo
Nahá piškótová s makovým krémom