Čučoriedková torta s bielou čokoládou

10 až 12 kúskov

NA KORPUS: 5 vajec ● štipka soli ● 5 PL oleja ● 150 g trstinového cukru ● 120 g hladkej múky ● 30 g kakaa ● 200 g čučoriedkového džemu

NA PLNKU: 100 g bielej čokolády ● 400 g smotany na šľahanie ● 150 g mascarpone ● 50 g trstinového cukru ● 250 g tmavého džemu ● 125 g čučoriedokNA OZDOBU: 100 g smotany na šľahanie ● 10 g trstinového cukru ● čerstvé čučoriedky a černice

Na korpus oddelíme bielky a žĺtky. Bielky so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Po častiach doň zašľaháme cukor. Do hotového pevného snehu postupne zašľaháme žĺtky a olej tak, že pridáme žĺtok, vyšľaháme, pridáme lyžicu oleja a znovu vyšľaháme. Múku a kakao cez sitko preosejeme. Suché ingrediencie vareškou opatrne primiešame k mokrým. Cesto preložíme do formy vystlanej papierom na pečenie, povrch urovnáme viac k okrajom. Pečieme pri teplote 150 °C 40 minút. Korpus necháme vychladnúť a potom ho vodorovne prekrojíme na tri časti s hrúbkou asi 1,5 cm. Dve spodné vrstvy potrieme džemom. Na plnku roztopíme vo vodnom kúpeli bielu čokoládu. Smotanu, mascarpone  a cukor zľahka vyšľaháme. Do  zmesi primiešame tmavý džem, aby mal krém peknú fialovú farbu,  a roztopenú čokoládu. Spodný korpus dáme späť do formy a nalejeme naň asi tretinu krému. Uložíme druhý korpus potretý džemom, pridáme krém a poukladáme naň čučoriedky. Pridáme tretí korpus a znovu nanesieme krém. Dáme do chladničky. Po vychladení ju vyberieme z formy a boky potrieme zvyškom krému. Smotanu s cukrom vyšľaháme dotuha a pomocou cukrárskeho vrecka so zúbkovanou špičkou tortu ozdobíme bielym krémom. Navrch uložíme čerstvé čučoriedky a černice.

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 40 minút

Čučoriedková torta s bielou čokoládou
Zdroj: archív Dobré jedlo