Reklama

TOTO premení sladké dezerty na neodolateľný pôžitok: Týchto koláčov sa nebudete vedieť dojesť!

Tart s pomarančovou plnkou

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Týchto koláčov sa nebudete vedieť dojesť. Osviežujúce citrusy premenia sladké dezerty na neodolateľný pôžitok.

Mandarínkovo-čokoládová torta

16 kúskov

100 g kryštálového cukru ● 30 g kakaa● 5 PL oleja ● 120 g hladkej múky ● 5 vajec

NA MANDARÍNKOVÝ DŽEM: 2 plechovky mandarínok (2 x 314 g) ● 5 PL umu● 1 ČL mletej škorice ● 1/2 ČL mletého klinčeka ● 5 PL mandarínkového sirupu● 2 limetky ● 75 g trstinového cukru ● 1 PL kukuričného škrobu

NA SMOTANOVÝ KRÉM: 200 g mascarpone ● 5 ml vanilkovej arómy● 100 g práškového cukru● 2 PL mandarínkového sirupu● 250 ml smotany na šľahanie

NA ČOKOLÁDOVÚ GANÁŽ: 200 g smotany na šľahanie ● 200 g tmavej čokolády

NA OZDOBU: 3 mandarínky ● karamelové nite ● sušené mandarínky ● mletá škorica

Oddelíme od seba žĺtky a bielky. V kuchynskom robote začneme šľahať bielky, postupne pridávame cukor, až kým nevyšľaháme tuhý sneh. Do snehu zašľaháme všetky žĺtky a olej. Žĺtky pridávame po jednom a olej tiež po jednej lyžici. Múku a kakao preosejeme cez sito a ručne vmiešame do vaječnej hmoty. Hladké cesto vlejeme do vymastenej formy s priemerom 24 cm a dáme piecť asi na 25 minút do rúry vyhriatej na 150 °C. Pripravíme mandarínkový džem. Mandarínky z konzervy scedíme cez sito (šťavu nevylievame) a dáme do panvice. Zalejeme šťavou (50 ml), pridáme um, škoricu, mletý klinček, mandarínkový sirup, cukor a šťavu z limetky. Za občasného miešania varíme asi 10 minút pri teplote 140 °C, kým sa voda nezredukuje na minimum. V 50 ml zvyšnej mandarínkovej šťavy z konzervy rozmiešame polievkovú lyžicu kukuričného škrobu a vmiešame do mandarínkovej hmoty. Chvíľu povaríme, kým celkom nezhustne. Korpus prekrojíme na dve časti. Na spodný nanesieme mandarínkovú hmotu a necháme vychladnúť. Pripravíme smotanový krém. Mascarpone vymiešame s cukrom, vanilkovou arómou a mandarínkovým sirupom. V druhej nádobe vyšľaháme smotanu a ručne primiešame mascarpone. Krém nanesieme na korpus potretý vychladnutým mandarínkovým džemom a zakryjeme druhým korpusom. Ošúpeme tri mandarínky, rozdelíme ich na mesiačiky a poukladáme do krému po obvode torty. Smotanu na šľahanie ohrejeme tesne pod bod varu, odstavíme z ohňa a vmiešame čokoládu. Ganáž vylejeme na korpus, aby po okrajoch stekala. Necháme vychladnúť. Nakoniec ozdobíme niťami z karamelu, kolieskami sušených mandarínok a posypeme mletou škoricou.  

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 25 minút
Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Mandarínkovo-čokoládová torta

Makovo-citrónový koláč s tvarohovým krémom

24 kúskov

3 vajcia ● 160 g krupicového cukru● 1 ČL vanilkového extraktu● kôra z 1 citróna ● 100 ml oleja● 350 ml mlieka ● 150 g polohrubej múky ● 200 g hladkej múky● 1 balíček prášku do pečiva● 30 g mletého maku● šťava z 2 citrónov

NA KRÉM: 500 g jemného tvarohu● 250 g smotany na šľahanie● 80 g práškového cukru● 200 g mascarpone

Vajcia s cukrom a vanilkovým extraktom vyšľaháme do peny. Pridáme kôru z citróna, olej, mlieko, múky, prášok do pečiva, mak, citrónovú šťavu a premiešame. Hmotu vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri 180 °C asi 30 minút. Urobíme tvarohový krém. Do misy dáme všetky suroviny na krém a dobre vyšľaháme. Krém natrieme na vychladnutý koláč, rozkrájame a môžeme podávať.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Makovo-citrónový koláč s tvarohovým krémom

Citrónový cheesecake

24 kúskov

300 g maslových sušienok● 75 g strúhaného kokosu● 100 g roztopeného masla

NA CITRÓNOVÝ PUDING: 8 žĺtkov● 140 ml citrónovej šťavy ● 100 g masla● kôra zo 4 citrónov

NA KRÉM: 500 g smotanového syra● 180 g roztopenej bielej čokolády● štipka soli

Sušienky, kokos a maslo rozmixujeme. Sušienkovú zmes utlačíme na dno formy a dáme do chladničky. Zatiaľ pripravíme citrónový puding. Do ohňovzdornej misky dáme všetky suroviny, misku položíme nad hrniec s vriacou vodou a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Hotový puding prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť. Na krém dáme do misy smotanový syr izbovej teploty, roztopenú čokoládu, dve tretiny vychladnutého pudingu a všetko dobre premiešame. Natrieme na pripravené sušienky. Navrch krému nanesieme zvyšok pudingu a lyžicou urobíme pekné vlnky. Cheesecake necháme aspoň 3 až 4 hodiny chladiť a môžeme podávať.

Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 4 hodiny

Zdroj: archív Dobré jedlo

Citrónový cheesecake

Éclairs s citrónovým krémom

15 kúskov

NA ODPAĽOVANÉ CESTO: 63 ml mlieka● 63 g vody ● 50 g masla● štipka cukru ● štipka soli ● 84 g hladkej múky● 2 veľké vajcia

NA KRÉM: 250 g mascarpone● 100 g smotany na šľahanie● 100 g citrónového pudingu

NA OZDOBENIE: 150 g tmavej čokolády● 20 g masla ● nasekané pistácie

Do hrnca dáme mlieko, vodu, maslo, cukor, soľ a privedieme do varu. Naraz vsypeme všetku múku a miešame, kým sa na dne aj na stenách nevytvorí biely povlak. Necháme vychladnúť a po jednom vmiešame vajcia. Hladkým, vláčnym cestom naplníme cukrárske vrecúško a na plech vystlaný papierom na pečenie striekame éclairs dlhé asi 10 cm. Plech vložíme do rúry vyhriatej na 250 °C, rúru vypneme a časovač nastavíme na 10 minút. Opäť zapneme rúru a nastavíme teplotu na 160 °C. Pečieme 30 až 40 minút dozlatista. Do každej vychladnutej éclair urobíme zo spodnej strany dve dierky, aby sa do nej zmestila cukrárska špička. Pripravíme krém. Mascarpone vyšľaháme so smotanou a nakoniec pridáme citrónový puding. Krémom naplníme cukrárske vrecúško a vyplníme všetky éclairs. Potom ich dáme do chladničky. Zatiaľ roztopíme čokoládu s maslom. Vychladené éclairs namáčame do polevy a ozdobíme ich orieškami podľa chuti.

Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Éclairs s citrónovým krémom

Pomarančová bábovka

12 kúskov

250 g zmäknutého masla● 250 g práškového cukru ● 5 vajec● 375 g hladkej múky ● 2 ČL prášku do pečiva ● štipka soli ● 100 ml jogurtu● 75 ml čerstvej pomarančovej šťavy
● kôra z 3 pomarančov

Formu na bábovku vytrieme maslom a vysypeme hrubou múkou. Rúru predhrejeme na 175 °C. Maslo s cukrom a so soľou zľahka vyšľaháme, po jednom zamiešame vajcia a za stáleho miešania nakoniec pomarančovú kôru. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a v druhej miske zasa pomarančovú šťavu s jogurtom. Na striedačku a po častiach zamiešame do maslovej zmesi. Miešame len zľahka, aby bol koláč nadýchaný. Cesto nalejeme do formy a pečieme 45 až 50 minút. Vyberieme, necháme vychladnúť a až potom opatrne vyklopíme.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 50 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Pomarančová bábovka

Tart s pomarančovou plnkou

12 kúskov

160 g hladkej múky● 2 PL práškového cukru● 1/2 ČL soli● 100 g studeného masla● 2 až 3 PL ľadovej vody

NA PLNKU: 115 g masla● 60 g crème fraîche● 150 g krupicového cukru ● 3 vajcia ● 2 žĺtky● 180 ml pomarančovej šťavy ● 4 ČL strúhanej pomarančovej kôry

NA OZDOBU: strúhaná pomarančová kôra● 1 PL cukru

Z múky, cukru, masla a zo soli vypracujeme mrveničku. Postupne pridávame po lyžiciach studenú vodu, kým nám nevznikne hladké celistvé cesto. Zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky. Tartovú formu s priemerom 26 cm vytrieme maslom. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na trochu väčšiu veľkosť, než je forma, a preložíme do formy. Z cesta vytvoríme aj okraje a popicháme vidličkou. Dáme na 30 minút do chladničky. Potom ho prikryjeme papierom na pečenie, zaťažíme strukovinou a dáme piecť na 15 minút pri teplote 190 °C. Následne odstránime papier aj strukovinu a pečieme ďalších 5 minút. Vyberieme, ale rúru nevypíname. Na plnku rozpustíme maslo a zmiešame s crème fraîche. Cukor s vajcami a so žĺtkami dáme do ohňovzdornej misy a nad horúcim vodným kúpeľom za stáleho miešania ohrejeme. Pridáme pomarančovú šťavu a ohrievame, kým sa cukor úplne nerozpustí. Pridáme pomarančovú kôru a maslovú zmes a ohrievame za stáleho miešania, kým zmes trocha nezhustne. Krém nalejeme na predpečený tart a pečieme spolu 23 až 27 minút, kým korpus jemne nezhnedne a plnka nesadne. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Podávame posypané pomarančovou kandizovanou kôrou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 90 minút
Čas pečenia: 45 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Tart s pomarančovou plnkou

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.