Toto ste možno netušili: Ragú, soté, perkelt či paprikáš… Viete, v čom je rozdiel?
12. 5. 2014, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:31)

Zdroj: Nový Čas pre ženy
S týmito názvami sa stretávame bežne v jedálnych lístkoch alebo v kuchárskych knihách. Ponáte však, čo je čo?
Zdroj: Archív
Zdroj: Dušan Křístek
Zdroj: Nový Čas pre ženy
Galéria k článku
Ragú je silné, korenisté dusené jedlo z hovädzieho alebo bravčového mäsa, no pripraviť sa dá aj z hydiny, diviny či rýb. Mäso sa však zásadne varí v hustej omáčke, ktorá má bohatú chuť a môže alebo aj nemusí obsahovať zeleninu.
Na soté sa hodia všetky druhy mäsa (okrem rybacieho), pričom je vždy pokrájané na tenké rezančeky. Tokáň je tradičné maďarské jedlo a jeho podstatou je mäso pokrájané na širšie rezančeky. Kým soté sa nezvykne zahusťovať, alebo len minimálne, tokáň sa zahusťuje smotanou, rozmiešanou s trochou múky.
Rozdiel medzi perkeltom a paprikášom je zdanlivo jednoduchý. Obe jedlá sa dajú pripraviť z akéhokoľvek mäsa a majú rovnaký, paprikovo-paradajkový základ. Paprikáš sa však pred dovarením zahusťuje múkou rozmiešanou v sladkej alebo kyslej smotane.
Zdroj: Život
Husací perkelt
Zdroj: Nový čas pre ženy
Rybí paprikáš