Toto ste o skladovaní potravín nevedeli: Nie je jedno, kam ich v chladničke uložíte!
11. 8. 2014, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 19:16)

Zdroj: Shutterstock
Takto budete mať nielen prehľad v chladničke a mrazničke, ale hlavne správne uskladnené potraviny vám vydržia oveľa dlhšie a neskončia v koši.
Keď vykladáte nákup, dávajte pozor, na aké miesto ktorú potravinu dávate!
V princípe pre chladničku platí, že dolu je chladnejšie ako hore. Studený vzduch klesá a zbiera sa okolo zásuvky na zeleninu a ovocie. Ideálna teplota pre hlavný chladiaci priestor v chladničke je 5 – 7 °C. Medzi vrchnou a spodnou časťou môže byť rozdiel až 6 °C.

Zdroj: Shutterstock
Pre chladničku platí, že dolu je chladnejšie ako
Kam teda ktorá potravina patrí?
Varené čo najvyššie
Na najvyššej polici prevládajú teploty 8 až 10 °C. Tu ukladajte potraviny s dlhou trvanlivosťou, doma uvarené jedlá (ale pozor, nikdy nie ešte teplé!) a patria sem aj načaté potraviny alebo syr.
Mlieko na zlatú strednú
Stredná polica s teplotou okolo 5 °C je vhodným miestom pre mliečne výrobky ako jogurty, šľahačku či tvaroh.
Najchladnejšie pre mäso
Spodná polica nad zeleninovou zásuvkou má približne 2 – 3 °C, preto je najchladnejším miestom v chladničke. Dávajte sem potraviny, ktoré sa rýchlo kazia. Baktérie a iné mikróby sa tu totiž rozmnožujú pomalšie a potraviny ostanú dlhšie čerstvé. Celkom do zadnej časti chladničky patrí mleté mäso, salámy, steaky, ryby alebo produkty z nich.
Čo dať na dvere
Keďže na nich sa drží teplota okolo 8 °C, je to najvhodnejšie miesto na uskladnenie masla, nápojov, kečupu, vajec a omáčok.
Ovocie a zelenina
Majú v najspodnejšej časti chladničky špeciálny zeleninový priečinok. S teplotou 3 °C je to skvelé miesto pre vitamíny.
Pozor: nepatrí sem južné ovocie, ktoré je citlivé na chlad, napríklad banány alebo ananás. A nemali by ste tu skladovať ani paradajky.
Zdroj: Shutterstock
Pre chladničku platí, že dolu je chladnejšie ako
Trvanlivosť v mrazničke
„Vhodná teplota v mrazničke nemusí byť nižšia ako -18 °C. Pri týchto podmienkach si uspokojivé vlastnosti uchováva mäso približne 8 až 10 mesiacov, mastnejšie mäsové výrobky 1 až 2 mesiace, ovocie a zelenina do 12 mesiacov,“ radí Miroslav Tomka z NAY Elektrodom. Ryby neskladujte dlhšie ako 4 mesiace, maslo a mliečne výrobky 3 mesiace. Potraviny zabaľte do vreciek, alobalu, plastových dóz či mrazuvzdorného skla a označte. Pomáha aj zoznam, čo v mrazničke máte a odkedy.
Zmraziť sa dá všetko
Teda takmer všetko. Pri mliečnych výrobkoch to závisí od obsahu tuku. Šľahačku a maslo môžete zmraziť bez rozmýšľania. Zeleninu predtým krátko predvarte vo vriacej vode, zachová si živiny.
Pozor: zmrazovaná potravina by mala dobre vyzerať, chutiť aj voňať. Nezmrazujte potraviny, ktoré držia vodu (hrozno, šalát, jablká), ani surové vajcia a jogurty!
Zdroj: Shutterstock
Pre chladničku platí, že dolu je chladnejšie ako
Čas znižuje hodnotu
Zásada je, že čím skôr zmrazené výrobky zjete, tým viac živín dostanete. Pamätajte, že za 6 mesiacov klesne obsah vitamínu C pri cca -20 °C o 40 % (najmä v jahodách, pomarančoch, brokolici a červenej paprike). Vitamín B1 (v bravčovine alebo hrachu) sa za pol roka zníži približneo 20 %. Pri vitamíne B6 (hydina, ryža a kukurica) len o 8 %. Minerály, ako magnézium (biela fazuľa) alebo vápnik (mlieko), sa zachovávajú.
Rozmrazujte s rozumom
Zeleninu je lepšie pred varením nerozmrazovať, tak vám zovrie o tretinu rýchlejšie. Ovocie je najlepšie rozmrazovať pri izbovej teplote alebo v mikrovlnke. Pečivo je zase lepšie rozmrazovať v rúre, rybu a mäso rozbaľte a nechajte pozvoľna rozmraziť v chladničke. Pozor: rozmrazenú tekutinu pri hydine okamžite vylejte, hrozí salmonela. Ak chcete potravinu opäť zmraziť, platí to, čo pri čerstvých potravinách – musí ešte dobre vyzerať, chutiť a voňať!
Zdroj: Shutterstock
Pre chladničku platí, že dolu je chladnejšie ako
Ako na ľadové kocky?
Na ich výrobu použite čerstvú vodu z vodovodu, tak sa vám ani po čase nepokazia.
Extra tip: Ak ľad potrebujete rýchlo, urobte ho z teplej vody. Zamrzne rýchlejšie ako studená.
Odborník radí:
Zdroj: archív M. T.
Miroslav Tomka z NAY Elektrodom
Treba v lete nastavovať v chladničke inú teplotu? Akú si zadovážiť a ako sa o ňu starať? Na najdôležitejšie otázky odpovedá Miroslav Tomka z NAY Elektrodom.
Znižuje vyššia teplota spotrebu?
Áno, ale pri jej nastavovaní si treba zvážiť priority, koľko chceme ušetriť a ako dlho veci skladovať. Vyššia teplota ušetrí energiu, ale potraviny nevydržia tak dlho čerstvé. Napríklad pri teplote -6 °C výrobca pizze garantuje, že vydrží 4 dni. Pri -12 °C dva týždne a pri -18 °C viac ako pol roka.
Treba počas roka meniť teplotu v chladničke?
Väčšinou stačí udržiavať rovnakú teplotu, ktorá by nemala prekročiť 8 °C. Výnimkou sú staršie a jednoduchšie modely, na ktorých sa nastavuje teplota mechanicky, väčšinou na stupnici od 1 do 5. Tieto udržiavajú teplotu pomocou konštantného rozdielu medzi vonkajšou a vnútornou teplotou. Takže, ak sa teplota v interiéri zvýši, môže to ovplyvniť aj chod chladničky.
Prečo treba mrazničku často rozmrazovať?
Lebo chladiaci systém je nastavený na podmienky, v ktorých sú steny čisté. Keď sa na vnútornom povrchu chladiacej a mraziacej časti po čase utvorí vrstva ľadu, musí prekonávať väčšiu bariéru. Kompresor sa viac namáha a energetická spotreba sa zvyšuje. Týka sa to chladničiek, ktoré nemajú funkciu na zabraňovanie tvorby námrazy. Chladiaci systém tiež zaťažuje, keď chladnička stojí blízko zdroja tepla alebo na slnečnom mieste.
Akú veľkú chladničku potrebujem?
Pre mladú 3-člennú rodinu je podľa mojich skúseností vhodná chladnička s výškou 180 – 185 cm a s celkovým využiteľným objemom 300 až 330 litrov. Dalo by sa povedať, že na jednu osobu treba rátať približne so 100 litrami celkového objemu. No požiadavky sú individuálne. Závisia od veku stravníkov i typu potravín, ktoré uprednostňujú.
Správne uskladnenie
Ovocie domáce
● Jablká – mali by byť v chlade, v chladničke vydržia 6 týždňov.
● Hrušky – nezrelé skladujte pri izbovej teplote, zrelé v chladničke max. 5 dní.
● Marhule – tvrdé nechajte dozrieť pri izbovej teplote, v chladničke ich držte max. 2 dni.
Zdroj: Shutterstock
Pre chladničku platí, že dolu je chladnejšie ako
● Broskyne – tvrdé pár dní dozrievajú pri izbovej teplote, zrelé v chladničke vydržia 3 až 5 dní.
● Jahody – skonzumujte hneď, alebo ich dajte neumyté do chladničky max. na 1 až 2 dni.
● Maliny – vydržia len pár dní, preložte ich do väčšej nádoby.
● Čerešne – umyte a do chladničky ich uložte v uzavretej nádobe, vydržia aj týždeň.
● Ríbezle – môžu byť v chladničke niekoľko dní, v mrazničke niekoľko mesiacov.
● Černice – môžete pár dní skladovať v boxe na zeleninu.
● Hrozno – doma pri izbovej teplote vydrží 4 až 5 dní, v chladničke o niečo dlhšie.
Ovocie z dovozu
● Banány – dozrievajú pri izbovej teplote, v chladničke šupa zhnedne, ale vnútro je mäkké a chutné.
● Citróny – tiež vydržia bez problémov niekoľko týždňov pri izbovej teplote, v chladničke dlhšie.
● Pomaranče – môžete skladovať pri izbovej teplote, v chladničke vydržia niekoľko týždňov.
● Grepy – platí pre ne rovnaké skladovanie ako pri pomarančoch
a citrónoch.
● Ananás – v chladničke vydrží 2 až 5 dní, nakrájaný ho môžete krátko skladovať aj zmrazený.
● Kivi – tvrdé dozrieva pri izbovej teplote, v chladničke vydrží niekoľko týždňov.
● Mango – nezrelé dozrie do 5 dní pri izbovej teplote, zrelé nechajte
v chladničke max. 3 dni.
Zelenina
● Zemiaky – najlepšie im je v pivnici, kde vydržia aj pol roka.
● Mrkva – v boxe na zeleninu vydrží čerstvá 7 dní, skladujte ju
bez vňate.
● Uhorky – tiež im je najlepšie pri izbovej teplote, no aj v zeleninovom
boxe ich môžete mať 5 dní.
● Paradajky – najlepšie im je max. 5 dní pri izbovej teplote, tak aj dozrievajú a nestrácajú arómu.
● Paprika – najlepšie jej je pri izbovej teplote, ale týždeň vydrží aj v zeleninovom boxe.
● Hríby – spotrebujte do druhého dňa, dovtedy ich držte v chladničke v boxe na zeleninu.
● Šampiňóny – v predierkovanej nádobe ich uložte do zeleninového
boxu, vydržia 5 až 7 dní.
Zdroj: Shutterstock
Pre chladničku platí, že dolu je chladnejšie ako
Mäso (v spodnej časti chladničky)
● Surová šunka – vydrží okolo 10 dní.
● Varená šunka – čerstvá ostane 1 až 3 dni.
● Saláma – vydrží do 10 dní.
● Hydina – vydrží 2 dni.
● Hovädzina – vydrží 2 až 3 dni.
● Bravčovina – vydrží 2 až 3 dni.
● Jahňacina – spotrebujte ju do 3 dní.
● Mleté mäso – treba ho zjesť hneď, vydrží len jeden deň.
Bylinky
● Hlboko zmrazené sa chuťou aj vzhľadom najviac podobajú čerstvým a vydržia aj rok.
● Krátko ich premyte a vysušte utierkou, nakrájajte alebo zviažte do zväzku a zamrazte.
● Praktické sú zeleninové kocky. Nádobu na ľad naplňte do 2/3 nakrájanými bylinkami, dolejte vodou. Krátko pred dovarením prihoďte kocku do hotového jedla.
● Na zamrazenie sa hodia najmä: petržlen, kôpor, tymián, estragón (palina dračia), mäta, medovka či pažítka.