Ak k tomu totiž pristupujete takto, nečudujte sa, že z umývačky vyberáte zle umytý riad, zašednuté poháre, taniere posiate zaschnutými kvapkami a hrnčeky s pruhmi od kávy a čaju. Poradíme vám, ako sa nabudúce podobných nepríjemností vyvarovať.

Čo do umývačky nepatrí

Do umývačky nepatrí krištáľ, mäkký plast, drevené, keramické alebo dekorované riady. Agresívne prostredie vodného kúpeľa plné čistiacich solí a vysoká teplota v priestore umývačky ich môže nenávratne poškodiť. Samozrejme, keď to urobíte raz, nemusí sa im nič stať, ale rozhodne vám to neodporúčame. Drevo časom stratí farbu, napučí, škaredo sa skrúti a popraská. Zlatý či farebný dekor na tanieroch a hrnčekoch vybledne. A keramický riad bez povrchovej vrstvy zo sklovitej glazúry sa rozpadne. Krištáľové poháre zase stratia lesk, mäkký plast sa zase teplom zdeformuje. A nedávajte tam ani nádoby alebo príbory z hliníka. Už po prvom umytí totiž akoby zmatnejú a na ich povrchu sa vytvorí šedivá, niekedy dokonca až čierna vrstva, ktorá je nepríjemná nielen na pohľad, ale aj na dotyk. Ďalšie veci, ktoré do umývačky nepatria, sú príliš úzke a vysoké poháre a veľmi pripálené hrnce. Umývačka ich umyť nezvládne.

Ste presvedčení, že umývačku riadu používate správne?
Ste presvedčení, že umývačku riadu používate správne?
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Naučte sa dávkovať umývací prostriedok

Vždy používajte len odporúčané množstvo čistiaceho prostriedku. Príliš veľké množstvo môže na riade zanechať zvyšky a príliš málo zase môže mať za následok zle umytý riad.

Nevynechávajte leštidlo

Možno si myslíte, že za leštidlo len zbytočne vyhadzujete peniaze, ale nie je to pravda. Znižuje totiž povrchové napätie vody pri oplachovaní, takže sa potom na riade netvoria kvapky. Navyše napomáha tomu, že umytý riad schne rýchlejšie. Absolútne nevyhnutné leštidlo je, ak máte tvrdú vodu. Pozor ale, aby ste to s leštidlom neprehnali, pretože potom by sa na pohároch naopak mohli objaviť šedivé škvrny.

Dnes si už mnohí z nás život bez umývačky riadu ani nevedia predstaviť.
Dnes si už mnohí z nás život bez umývačky riadu ani nevedia predstaviť.
Zdroj: Shutterstock

Sušte pri nízkych teplotách

Vysoké teploty môžu na skle zanechať škvrny. Navyše to, že sa pri poslednom opláchnutí voda ohrieva na 60 až 70 ° C, je veľmi neekonomické. Nové umývačky preto majú takzvané tlačidlo úspory energie. To stlačíte pri spustení umývačky, a zrušíte tak záverečné horúce opláchnutie. Čo ale s mokrým riadom? Jednoducho otvoríte dvierka a počkáte, až uschne. Takto "dosušený" riad nebude mať ani šmuhy, tomu zabráni leštidlo, ktoré znižuje povrchové napätie vody.

Nikdy ju nepúšťajte poloprázdnu

V prípade, že je umývačka naplnená len čiastočne, nikdy nepúšťajte kompletný umývací program, nastavte iba oplachovací cyklus. Tak predídete prípadnému zápachu zo zvyškov jedla. Je to oveľa ekonomickejšie ako oplachovanie riadu ručne. Každý rok tak môžete ušetriť až 6500 litrov, čo už je celkom slušné množstvo.

Ste presvedčení, že umývačku riadu používate správne?
Ste presvedčení, že umývačku riadu používate správne?
Zdroj: Shutterstock.com

Nepreťažujte ju

Rovnako ako nie je dobré púšťať umývačku poloprázdnu, nerobí dobrotu ani to, keď ju naopak naplníte po okraj. Len si tak pridávate prácu, starosti a zbytočne sa pripravujete o peniaze. Väčšinu riadu totiž nakoniec budete musieť umyť ešte raz. Ak je totiž spotrebič preplnený, voda sa k množstvu riadu ani nedostane. A vy sa potom čudujete, prečo po ukončení umývacieho programu vyberiete von neumyté riady. Navyše je tiež viac pravdepodobné, že na sebe riad bude mať po umytí fľaky v miestach, kde sa navzájom dotýkal.

Aj umývačka sa musí čistiť

Matný povlak na umytom riade alebo nevábna vôňa môžu poukazovať na zanesený či dokonca úplne upchatý filter. Ten je potrebné pravidelne čistiť, na čo veľa ľudí zabúda. Stačí ho pritom len čas od času prepláchnuť prúdom čistej horúcej vody, čo vám nezaberie viac ako pár minút. Aj tento spotrebič však potrebuje čas od času vyčistiť dôkladnejšie. Dvakrát za rok preto umývačku pustite naprázdno len s čističom umývačky, ktorý zoženiete v drogérii.