Tradičná sviečková omáčka skvelá ako od babičky: Táto dobrota vás nikdy neomrzí
25. 2. 2015, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:23)
Sviečková omáčka patrí ku klasike. Ak neviete, ako na ňu, máme pre vás ten najlepší recept. Jediné, čo potrebujete, sú správne suroviny a čas.
1. Sviečková na smotane
Budete potrebovať (pre 4 osoby):
700 g hovädzieho zadného mäsa alebo pravej sviečkovej, 100 g slaniny, soľ, mleté čierne korenie, 500 ml hovädzieho vývaru, 2 až 3 mrkvy, 2 cibule, 1 zeler, 2 kusy koreňového petržlenu, 100 g krupicového cukru, 10 g celého čierneho korenia, 10 g nového, korenia, 2 až 3 bobkové listy, 50 g masla, 50 g hladkej múky, vetvičku tymianu, 1 citrón, olej, ocot, 200 ml smotany na šľahanie
Postup:
Najskôr si pripravte mäso. Umyte ho, osušte a prešpikujte na prúžky nakrájanou slaninou, ľahko osoľte a okoreňte. Čerstvú koreňovú zeleninu očistite a nakrájajte na kocky. Zmiešajte ju vo veľkom kastróle s korením a pridajte asi 3 lyžice oleja.
Mäso pridajte k pripravenej zelenine a nechajte minimálne 24 hodín marinovať. Potom mäso vyberte a sprudka ho orestujte na rozpálenom oleji zo všetkých strán, aby sa zatiahlo. Potom mäso vyberte a na rovnakom oleji orestujte pripravenú zeleninu spoločne s kôrou z polovice citróna.
Keď je zelenina osmažená, pridajte cukor a nechajte skaramelizovať. Prilejte hovädzí vývar, do kastróla vráťte orestované mäso a duste asi 2 hodiny.
Potom mäso vyberte a do vývaru so zeleninou zašľahajte rozpustené maslo zmiešané s múkou. Za stáleho miešania nechajte zhustnúť a dochuťte soľou, cukrom, citrónovou šťavou a octom.
Varte asi 30 minút. Potom pridajte smotanu, krátko povarte a (omáčku) so zeleninou preceďte. Nakoniec cez cedník prepasírujte zeleninu, vráťte ju do (omáčky) a ešte chvíľu povarte.
Doba prípravy: 20 minút
Doba marinovania: 24 hodín
Doba varenia: 3 hodiny