S čokoládou
60 kúskov
250 g medu ● 80 g masla ● 3 žĺtky ● 1 vajce ● 4 PL kyslej smotany ● 120 g práškového cukru ● 3 ČL perníkového korenia (škorica, klinček, muškátový oriešok, zázvor, pomarančová kôra) ● 600 g hladkej múky ● 2 PL kakaa ● 2 ČL sódy bikarbóny
NA OZDOBU: 150 g smotany na šľahanie ● 200 g horkej čokolády
NA FAREBNÚ VERZIU: 50 g smotany na šľahanie ● 200 g bielej čokolády ● potravinárske farbivo
Med a maslo zohrejeme na miernom ohni, nevaríme, zohrievame len dovtedy, kým sa spoja. Vajcia, smotanu, cukor a korenie vymiešame do homogénnej hmoty. Múku, kakao a sódu bikarbónu dáme do veľkej misy a dobre premiešame. K sypkej zmesi nalejeme tekuté ingrediencie a vymiešame lepkavé cesto. Dáme ho na noc do chladničky. Na druhý deň z cesta vykrajujeme medovníčky a pečieme ich 8 až 10 minút v rúre vyhriatej na 160 až 180 °C. Smotanu privedieme do varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Dôkladne miešame, kým sa zmes nespojí. Na farebné medovníky primiešame do rozpustenej bielej čokolády potravinárske farbivo. Polevu natrieme na medovníčky.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 8 až 10 minút
Tradičné od babičky
asi 60 kúskov
120 g masla ● 160 g medu ● 160 g kryštálového cukru ● 500 g hladkej múky ● 1 ČL sódy bikarbóny ● 1 kopcovitá ČL mletej škorice ● kôra z polovice biocitróna ● 2 vajcia
NA OZDOBU: 1 bielok ● 100 g preosiateho práškového cukru ● 1/2 ČL šťavy z biocitróna
V hrnci uvaríme maslo, med a cukor. Vo veľkej mise zmiešame múku, sódu, škoricu a citrónovú kôru nastrúhanú najemno. Ešte vriacu uvarenú masu vlejeme do misy s múkou a vareškou premiešame. Necháme poriadne vychladnúť a zapracujeme do nej vajcia. (Zmes bude lepkavá, a tak budete mať potrebu pridať do nej trochu múky. Nerobte to!) Po 10 minútach miesenia uvidíme rozdiel. Miesime ešte aspoň 10 minút. Zmes sa bude stále trocha lepiť, ale tak to má byť. Cesto uložíme minimálne na 2 hodiny do chladničky. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto vyvaľkáme na hrúbku 2 až 3 mm a vykrajujeme z neho medovníčky. Ukladáme ich na plech ďalej od seba, pretože pri pečení zdvojnásobia svoj objem. Tesne pred pečením môžeme medovníky potrieť rozšľahaným vajíčkom. Pečieme 4 až 7 minút a po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť. Mixérom dohladka vyšľaháme bielok s cukrom a citrónovou šťavou. Zmesou naplníme zdobiace vrecúško a medovníky ozdobujeme podľa vlastnej fantázie.
Čas prípravy: 50 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Čas pečenia: 7 minút
Rozprávkový domček
1 kus
200 g medu ● 125 ml horúcej vody ● 80 g práškového cukru ● 2 vajcia + 1 na potieranie ● 2 žĺtky ● 10 g škorice ● 5 g anízu ● 5 g klinčekov ● štipka mletého muškátového orieška ● 10 g sódy bikarbóny ● šťava z 1/2 citróna ● kôra z 1/2 pomaranča ● 700 g hladkej múky ● 400 g práškového cukru na polevu ● kokos ● mandle ● hrozienka alebo oriešky na ozdobu
Med zalejeme horúcou vodou, rozmiešame a necháme vychladnúť. V druhej mise vymiešame cukor, vajcia, žĺtky aj s koreninami. Potom pridáme sódu bikarbónu, citrónovú šťavu, pomarančovú kôru a 4 lyžice múky. Postupne pridávame zvyšnú múku a medový roztok. Z hmoty vypracujeme hladké cesto, zabalíme ho do fólie a necháme zrieť v chladničke aspoň 5 až 6 hodín, ideálne celú noc. Pripravíme si papierové šablóny na vykrajovanie. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 až 5 mm a vykrajujeme tvary podľa šablón. Poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C okolo 10 minút. Po vybratí z rúry potrieme ešte horúce časti domčeka vajcom a necháme ich dobre vychladnúť. Vymiešame 2 bielky s 300 až 400 g preosiateho práškového cukru a zmesou naplníme cukrárske vrecúško. Opatrne ňou spájame jednotlivé časti domčeka. Nakoniec domček ozdobíme podľa fantázie, napríklad kokosom, hrozienkami, mandľami či orieškami.
Čas prípravy: 40 minút
Čas chladenia: 6 hodín
Čas pečenia: 10 minút
Farebné perníčky
60 kúskov
250 g medu ● 80 g masla ● 3 žĺtky ● 1 vajce ● 4 PL kyslej smotany ● 120 g práškového cukru ● 3 ČL perníkového korenia (škorica, klinček, muškátový
oriešok, zázvor, pomarančová kôra) ● 600 g hladkej múky ● 2 PL kakaa ● 2 ČL sódy bikarbóny ● ľubovoľný lekvár
NA OZDOBU: 150 g smotany na šľahanie ● 200 g horkej čokolády
NA FAREBNÚ VERZIU: 50 g smotany na šľahanie ● 200 g bielej čokolády ● potravinárske farbivo
Med a maslo zohrejeme na miernom ohni, nevaríme, zohrievame len dovtedy, kým sa spoja. Vajcia, smotanu, cukor a korenie vymiešame do homogénnej hmoty. Múku, kakao a sódu bikarbónu dáme do veľkej misy a dobre premiešame. K sypkej zmesi nalejeme tekuté ingrediencie a vymiešame lepkavé cesto. Dáme ho na noc do chladničky. Na druhý deň z cesta vykrajujeme medovníčky, spájame ich lekvárom a pečieme asi 10 minút v rúre vyhriatej na 160 až 180 °C. Smotanu privedieme do varu a nalejeme na nasekanú čokoládu. Dôkladne vymiešame. Na farebné medovníky
primiešame do rozpustenej bielej čokolády potravinárske farbivo. Polevu natrieme na medovníčky.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 12 hodín
Čas pečenia: 8 až 10 minút